A Kommunikáció Mestere - könyv

A Kommunikáció Mestere - könyv

"Az új könyvem tele van olyan mondatokkal, amikkel milliókat kerestem, és lehet keresni."

Kasza Tamás
A bajnokok trénere. Lezárási specialista. Bestseller író. Nemzetközi tréner. Előadóművész.

Plusz elérhető még a
A Kommunikáció Mestere - hanganyag
Kasza Tamás: Kommunikáció mesterfokon a gyakorlatban - hanganyag

A 46. Kasza nap kiadványai elfogytak, már nem rendelhetők.

A Kommunikáció Mestere - hanganyag

A Kommunikáció Mestere kiegészítő - hanganyag

A könyv az egyik legjobb ajándék!

A kommunikáció mestere - ajándéknak

Az új könyvemből itt olvashatod az egyik legfontosabb részletet:

ELSŐ FEJEZET: A Szellemi erőd (hányadosod)

Azt is kérdezhetném, mennyire van kisebbségi érzésed?

Úgy az 1950-es években nagy divat lett mérni az IQ-t, az intelligencia hányadost. Aztán rájöttek hamar, hogy az IQ nem mutatja ki a rombolást, sőt ha egy magas IQ-jú gonosz embert vesznek fel, akkor előbb tönkremegy a cég. Tehát felfedezték az EQ-t, az érzelmi hányadost. Na ez már megmutatta ki rombol, ki nem. De csak erre alapozni túl sok értelme szintén nincs, mert lehet valaki lelkes, de nem lesz belőle sosem vezető. És lehet valaki állandóan dühös, és mégis követik az emberek, mint Hitlert.

Ezután jött az SQ, ami szellemi hányadost jelent, és azt határozza meg, hogy egy célt mennyire tud az ember elérni, főleg mások segítségének bevonásával. Mi ezt oktatjuk. A tréningjeinket nagyon nehéz elmagyarázni, hogyan működnek. Mert át kell élned ahhoz, hogy megértsd. De a célunk az, hogy olyan állapotba juttassunk téged, hogy képes legyél vezetővé válni, akit követnek. Ez azzal kezdődik, hogy magánszemélyként ki tudsz állni magadért. Értékesítőként többet keresel, és cégvezetőként csapatot építesz!

Mind a háromhoz PÉNZ kell! Ebben a társadalomban a pénz az eszköz, amivel elérheted a céljaidat. Ezért a kérdés az, hogyan tudsz többet szerezni belőle legálisan.

Tudod mitől lesz pénzed? Attól, amitől SQ-d is: A SQ legfontosabb része, hogy tudsz-e tanítani. Az egész élet ebből áll. Először pelenkáztak, aztán már rá tudtál ülni a bilire, de jöttek és kitörölték a feneked. Aztán sámlival a WC-n időszak jött, de ott is még ki kellett kiabálnod. A vége pedig az, hogy egyedül tudtad tenni a dolgodat. Szülőként ez volt a mennyország, amikor már nem kellett a gyerekhez rohanni egy-egy WC-zés után. Főnökként mégis érzed néha azt, hogy mintha Te pelenkáznád a beosztottakat? Vagy egy barátodat, munkatársadat vagy a házastársadat?

Akkor fognak téged tisztelni és szeretni, ha tanulnak tőled. Ha tudnak tőled tanulni. Ezzel jövőt biztosítasz az embernek és megélhetést. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra. Tudom honnan indultak, és nagyon jó érzés, hogy számíthatok rájuk. Itt ülök Dél-Afrikában miközben írom ezt a könyvet, és pont most jött be annyi pénz, amiből majdnem egy hónapig itt tudok lenni, egy nap alatt. De nem az az igazi kunszt, hogy van pénzem rá, hanem, hogy van időm. 140. napja vagyok itt kint 8200 km-re Budapesttől légvonalban. Sokan vannak, akiknek több pénze van, de kevesen, akik ennyi időt el tudnának jönni otthonról. A szabadságodat akkor tudod elérni, ha másokat is meg tudsz tanítani rá!

Egy jó vezető tanít:

Tanít

Képességet növel; ismeretet másnak átad és használatát begyakoroltatja.

Eredet [tanít < tan + -ít (igeképző) < ősmagyar: tan < szanszkrit: tantra (vallási tanítás, tan < lényeges elem < szál a szövetben) < tanoti (szövetet sző)]

Úgy lehet tanítani, hogy a lényeget adod át. A cégekben elveszik a tudás. Fel kéne venni videóra, vagy le kéne írni. Sokszor mondtam sok cégnél, hogy felesleges jártatni a szádat. Amikor egy új alkalmazottnak a vezető elmondja a lényeget, akkor vegyék fel, és onnantól a következőnek már csak le kell játszani.

250 óra anyagom van mp3-on arról, hogyan kell eladni. És van 27 könyvünk hogyan kell csinálni bármit a cégemben. Előadni, eladni, ügyvezetni, stb. Soha nem kell nekem elmondanom. Ha pedig valaki ezekből nem tudja megtanulni, akkor nem közénk való.

A kommunikációnak tartalmaznia kell a lényeget, és legjobb, ha csak erről van szó:

Lényeg

 1. Legfontosabb tulajdonságok, jellemzők összessége, az egész értelme, oka, amely elégséges ahhoz, hogy egy személy, tárgy, dolog létezzen és megkülönböztethető legyen mástól, ami hozzá hasonló.

Eredet [lény < újmagyar: lény, lőn, lőny (lett) < ősmagyar: lev (létezik, van) < dravida: lágu, águ, águm (keletkezik, válik)]

Amikor beszélsz, akkor arról kell beszélni, hogy mi a dolog értelme, mi a találkozó oka, mit szeretnél elérni, és miért. Ha ezeket a dolgokat átadod a kollégáknak, akkor támogatni fognak. Együtt pedig még többre lesztek képesek. A szellemi erőd megmutatja mennyi munkatársat tudsz szerezni. Mennyien fognak követni, és mennyi pénzt fogsz keresni.

A legfontosabb, amit egy vezetőtől kaphatnak a munkatársak az a tudás. (Családon belül a férj a feleségtől természetesen. Ezt felismerve sok férj íratta be hozzánk a feleségét képzésre.)

Amikor valaki a lényeget kommunikálja, meg fogják támadni, ezért képesnek kell megvédeni magad. Az Állj ki magadért könyvem, amely ingyenesen letölthető (az email címedért), sokat tud ebben segíteni, de itt tovább viszem. Akkor tudod megvédeni magad, ha tudod mi a jogos, és mi nem az. Ezt számon tudod kérni mástól, vagy máson, és nem lesznek rossz érzéseid azzal kapcsolatban, hogy “kegyetlen” vagy, amikor igazad van! A világ azért olyan, amilyen, mert a jó emberek nem akartak, vagy nem mertek beszólni a rossz embereknek, nehogy megsértsék a nemlétező érzéseiket.

Jogos

 1. Kellően megalapozott, indokolt. Az igazsággal megegyező, valós tényekkel összhangban levő (helyzet, kérés).

 2. Törvényesen megengedett; egy személyt hivatalosan, az előírások szerint megillető, szabályos (igény, tulajdon, tett, lehetőség).

A fentiek szerint tehát akkor tudod a szellemi erődet megtartani, ha egy kommunikáció közben tudod:

 • Mik a tények - ki, mikor, hol, mit csinált.
 • Amit tett az szabályos volt, vagy nem.

Ezek alapján tudsz majd érvelni, és el tudod mondani, magyarázni, hogy hogyan szabályos. (Ez ugye azt jelenti, hogy nálatok hogyan szokás, de ha le van írva, akkor az már egy szabály.)

A szellemi erődet akkor tudod megtartani, vagy beindítani, ha jogokat adsz magadnak, vagy kiharcolod azokat!

Jog

 1. Döntési, cselekvési szabadság; lehetőség előnyök és lehetőségek felhasználására, korlátozások nélküli cselekvésre, amit mások nem tilthatnak meg erkölcsi vagy törvényes okokra hivatkozva.

Tehát minden cselekvés alapja egy közös korábbi döntés, hogyan kéne valamit csinálni. Vagyis, ha olyat akarsz kérni valakitől, amit még nem kértél, akkor azt előtte meg kell beszélni, és lehet hosszasan, amíg egyetértés nem lesz ezzel kapcsolatban, és a legközelebbi hasonló esetben már gyorsabban kell mennie a dolognak, a vége pedig az, hogy küldesz egy sms-t: 66-os kód. (Vicc.)

Ehhez családon belül, vagy a cégben, de még egy baráti kapcsolatban is tisztázni kell a jog második jelentését:

 1. Hatáskör; egy (társadalmi) helyzettel, viszonnyal, hivatali állással, ranggal járó lehetőség a rangból, hivatalból, helyzetből fakadó intézkedésekre, cselekvésekre, döntésekre.

A legtöbb kommunikációs vita azon megy, hogy kinek mi a hatásköre.

Több eset lehetséges:

1. Olyat kérnek tőled, amire nem tudsz hatással lenni, vagy nem lehetsz hatással.

Pl. ingyen nem jöhet tréningre senki. Nem a mi hatáskörünk mások helyett megoldani az életüket. Ha valaki ezt kéri, akkor a cseréje felborult, és szedd le a vonalaidról, mert vámpír, vagy zombi.

Nekem három irányelvem van ezzel kapcsolatban:

 • Ha valaki azt mondja többször, hogy drágák a szolgáltatásaink, és olcsóbban kéne adni, akkor dobom.
 • Ha valaki köztem és egy munkatársam vagy másik ügyfelem között viszályt akar szítani, akkor dobom. (Engem megdicsér, aztán valakit a csapatból besároz.)
 • Ha valaki megígér valamit, és nem tartja be, harmadszorra dobom.

2. Hangosan gondolkodik előtted, de igazából egyedül nem tudja megoldani a problémát, akkor érdemes elküldeni gondolkodni vagy felállni, hogy majd máskor átbeszéljük.

3. Fogalma nincs miről beszél, és nem is tudja, hogy hova akar kilyukadni. (Agyő!)

4. A saját baromságait mondja újra és újra, és ha egy baseball ütővel megütnéd, akkor is azt mondá újra, mintha mi sem történt volna. Általában hibáztatva valakit vagy valakiket, és megmagyarázva, miért szerencsétlen az élete.

Ezért érdemes mindig tisztázni a célt, a témát, miről beszéljünk, mi a találkozó elvárt eredménye, és mi van, ha nem érjük el.

Itt a következő jelentése a jognak:

Személyi szabadságok összessége, amelyeket nem foglalnak törvénybe vagy jogszabályba, de rendszerint belátásunkkal, emberi mivoltunkkal igazolhatók.

Eredet [jog < ómagyar: jog < ősmagyar: jog (jobb, jó) < jav, gyav (jó) < dravida: sevvu, sogu (szép, szabályos, egyenes)]

Erre csak azt tudom írni, amit a svájci mentoromtól tanultam: Ha valakihez folyamatosan alkalmazkodnod kell, mert állandóan megsértődik, és bármit mondasz, a találkozó után nyolc oldal chat üzenetet ír, hogy nem tudta túltenni magát rajta, akkor dobd, mert nem vagytok kompatibilisek. Nehogy már tojáshéjon kelljen járnod egész életedben. Annyira nincs sok éved, hogy pár napot is elpazarolj azzal, hogy másnak akarj megfelelni.

Dobd ki a hülyéket az életedből (fenti 1-4-ig emberek):

Hülye

 1. jelentés: Dühöt keltő (személy), aki egy személy kedve, érdeke ellen cselekszik, viselkedik, és ezzel megvetést, mérget vált ki.

Lehet eddig azt hitted el kell viselned őket, mert hülye, ez van, de ezek nem csak ott vannak egy, hanem folyamatosan a kedved ellen tesznek! Ha mást nem az idődet rabolja. Nem a te dolgod mindenkit megmenteni. Nem vagy bank, rehab központ, vagy üdvhadsereg.

Ezek alapján a sikered akkor biztosított, ha megszabadulhatsz a hülyéktől, és barátokkal veszed körül magad. Mivel már nincsenek igazi fegyveres összecsapások vagy bárbajok, területi viták, ezért ebben a legújabb korban a barát ellentéte nem az ellenség, hanem a hülye. Szóval az ellenség feltűnik, de a hülyéket elviseled. Pedig igazából ők is ellenségek! Csak azt hiszed nem direkt csinálják. Rúgj ki mindenkit, aki nem barát, rúgj ki mindenkit, aki rendszeresen feldühít, és nem az érdeked szerint cselekszik.

Barát

Bizalmas személy, akivel szoros kapcsolatban vagyunk. Az ilyen személlyel gyakori vagy tartós közös tevékenység során kölcsönös megértés, bizalom, ragaszkodás és szeretet alakul ki.

Jóakaratú ember; segítő szándékú személy vagy közösség.

Egyenrangú személy; csodálkozás, meglepetés kifejezésekor használva.

Eredet [barát < ómagyar: barát < ősmagyar: barát < sumér: bar-atu (barát, „testvérként viselkedő”) < bar (testvér) + tu (tesz)]

Vizsgáld meg az embereket körülötted:

 • Szoros a kapcsolat, vagy csak akkor keres, ha kell valami?
 • Vannak közös tevékenységek, vagy csak te segítesz neki?
 • Megért? Vagy vitatkozik veled, hogy rosszul gondolod?
 • Bízik benned, vagy szíd?
 • Szeret téged?
 • Jóakaratú veled? Vagy irigykedik rád?
 • Egyenrangúan kezel, vagy lekezel?
 • Testvéredként viselkedik és megvéd? Vagy kifiguráz mások előtt?

Szóval a szellemi erőd nőni fog, minél több igaz barátod van. Vezetőként pedig ez a dolgod: ...

A többi elolvasható a könyvből, amit alul a listából (amíg el nem fogy a kinyomtatott 1000 példány) meg tudsz rendelni. Jelenleg még rendelhető mind a két hanganyag is.

A könyv elfogyott, és a hanganyagok sem rendelhetők már!

A kommunikáció mestere könyv

A következő Kasza nap könyvét és hanganyagait rendeld meg most, előre!