Az ígéretek fontossága

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!

Régi magyar közmondás

Az ígéretek fontosságáról és jelentőségéről beszélget Molnár Szabolcs ismert emberekkel.

Te hogyan tudod biztosítani, hogy mások betartsák az ígéreteiket?

Kinek hihetsz és kinek nem?

Az ígéretek fontossága

Interjú Tóth Szabival – Sugarloaf zenekar

Molnár Szabolcs

Hogyan éred el az életedben, hogy az ígéretek betartott ígéretek legyenek?

Tóth Szabi

Van egy bizonyos kritériumrendszer, ami szerint az ember éli az életét. Vannak írott és íratlan szabályok és nekem az adott szó egy íratlan szabály. Ugyanazt a példát tudnám idehozni, hogy vannak a késős emberek és a nem késős emberek. Ha kifejezetten figyelek arra, hogy sehonnan se késsek el, inkább előbb érek oda, akkor úgy gondolom, hogy jogosan várom el a másiktól, hogy ő is pontosan jelenjen meg.

Molnár Szabolcs

Hogyan éred el, hogy a veled szemben tett ígéretek is betartottak legyenek?

Tóth Szabi

Folyamatosan figyelmeztetem arra az illetőt, hogy megígérte. Szabadelvű ember vagyok, de a kötelezettségeimre nagyon odafigyelek. Jó apámtól örököltem, hogy egy kicsit control freak vagyok. Nem feltétlenül jó dolog, de ha azt vallod, hogy az van elintézve, amit te elintézel, de ez már berögződés. Úgy gondolkodok, hogy ha neked is fontos az adott szó, és azt mondod, hogy szerdán küldöd azt az emailt, ami mondjuk fontos, akkor én szerda reggel rád írok, hogy nem felejtetted el ugye? Nem teljesen jó, mert van, aki ezen megsértődik és azt gondolja, hogy mondtam, hogy küldöm, akkor küldöm, ne pattogjál itt.

Molnár Szabolcs

Szoktál, szívesen, könnyen ígérsz olyat, amit be tudsz tartani? Ezeket felírod?

Tóth Szabi

Nem szoktam, tudom mit ígérek.

Molnár Szabolcs

Ígéretet kicsikarni belőled? Lehet?

Tóth Szabi

Nem.

Molnár Szabolcs

Na, de légyszi, ígérd meg, hogy megpróbálod!

Tóth Szabi

A megpróbálom az egy feltételes dolog. Azt meg lehet ígérni. Amiről úgy gondolom, hogy nem tudom megígérni, azt nem ígérem meg. Nem teszek könnyelmű kijelentéseket.


Interjú Sztárek Andreával – színésznő, rendező

Sztárek Andrea

Ígérek olyat például, hogy ma itt leszek x órakor. Ezt megígérhetem, mert ezt biztos be tudom tartani. Ezt nem tartom ígéretnek. Ígéret az, amit áldozat betartani, azért kell esküt tenni vagy azt garantálni kell.

Molnár Szabolcs

Mint egy házassági ígéret?

Sztárek Andrea

Igen, azt mondod, hogy jóban-rosszban, holtomiglan-holtodiglan. Ezt az ígéretemet például megszegtem. Lehet, hogy azóta nem ígérek.

Molnár Szabolcs

Ha neked ígér valaki valamit, akkor azt betartatod?

Sztárek Andrea

Nem. Azt mondom, hogy ne ígérd meg, mert nem fogod betartani. Körülbelül tudom, hogy mit tud betartani a másik és ne mondjon olyat, amit nem, mert akkor elveszíti a hitelét előttem egy életre. Ha két ember között elhangzik egy ígéret, akkor az feltételez egy szoros kapcsolatot. Ha nem, akkor azt ígér, amit akar, érdektelen. Ha szoros a kapcsolat, akkor muszáj, hogy betartsa, mert különben elveszti a bizalmamat. És miután szoros a kapcsolat nem szeretném elveszíteni a bizalmát és azt sem szeretném, hogy én veszítsem el felé, ergo inkább ne ígérjünk semmit. Azt legalább be tudjuk tartani.

Molnár Szabolcs

Szóval, ha neked ígérnek valamit, akkor bezárod a füled? Máshova koncentrálsz?

Sztárek Andrea

Igen.


Interjú Magyar Bálinttal – énekes-színész

Molnár Szabolcs

Tettem neked egy ígéretet és gyakorlatilag nem tartottam be, de te megbocsátottál.

Magyar Bálint

Nekem ez tök megindító volt, hogy valaki bocsánatot kér valamiért, mert ma ez nem szokás. Úgy éreztem, hogy ez lelkileg felszabadít, hogy ilyen van még a világon.

Molnár Szabolcs

Engem is felszabadított. Nem rögtön kértem bocsánatot egyébként, hanem 1-2 héttel később, ugye?

Magyar Bálint

Igen. Az első érzés szerintem minden emberben az, hogy érzelmileg feszül be. Egyébként pont tegnap történt velem hasonló. Közbejött valami és késve mondtam le egy találkozót, de rájöttem, hogy ez nem maradhat így napokig vagy a következő találkozóig, feloldottuk és ez nagyon jó dolog.

Molnár Szabolcs

Néha így is maradnak a dolgok, hogy akkor többet nem hívom, többet nem megyek, nem érdekel ez az ember. Érdekes, hogy érzékeny vagyok a pontosságra és pont a pontatlanságot követtem el.

Magyar Bálint

Igen és ez magával hozza azt, hogy magamnak teszek rosszat, ha megsértődöm, és nem próbálok kommunikálni, mert akkor az bennem marad. Az elégtétel, hogy most akkor nem hívom fel soha többet, viszont utána meg az jut eszembe, hogy de hát olyan jókat beszélgettünk előtte. Manapság sokkal kevésbé pontosak az emberek egymás iránt, ez által, ahogy te is mondod, gerjesztődik egy olyan energia, hogy valahogy visszakapjuk azt, ha nekünk valami belefér. Így akkor másoknak is belefér, hogy késsenek velünk szemben.

Molnár Szabolcs

Amikor te ígérsz, akkor mit csinálsz? Rögtön beírod a naptáradba?

Magyar Bálint

Ha munka, akkor igen. Ha nem munka, akkor azokat megjegyzem.

Molnár Szabolcs

Komolyan? Fejben? De hogy?

Magyar Bálint

Amikor a szinkronnal közelebb is megismerkedtem 17 évvel ezelőtt, nyilván nem volt annyi munkám, de akkor abból űztem sportot, hogy nem írtam be a naptárba. Ez tök jó tréning, de előbb-utóbb ellustul az ember.

Molnár Szabolcs

Hibátlan voltál végig a megjegyzésben?

Magyar Bálint

Igen. Amikor elkezdtem írni, akkor tévedtem. Valószínűleg volt egy ilyen rendszer-átalakulás.


Interjú Szatmári Orsival – énekesnő

Szatmári Orsi

Számomra ez evidens, hogy ha ígérek valakinek valamit, akkor azt megcsinálom, hiszen azért ígértem meg.

Molnár Szabolcs

Mindenki így indul gondolom, csak aztán minden más elhalmozza az embereket.

Szatmári Orsi

Nekem nagyon nagy mákom van, mert a barátnőm, aki segíti a karrieremet, ha valami olyan van, akkor szól. Nagyon fontos, hogy annyit vállalok be, amennyit meg is tudok csinálni. Csak olyat ígérek, amit be tudok tartani. Nem fogok magammal kiszúrni, illetve a másikkal sem. Biztos vannak olyanok, akik szeretnek többet tenni vagy jobban ígérgetni, nekem nincsenek ilyen ismerőseim. Talán apukám az, aki egy picit többet szokott vállalni, mint amit kellene. Ő akkor is megcsinálja, ha hajnali 2-ig csinálja.

Molnár Szabolcs

Magadból kinézed, hogy másokból kicsikarsz ígéreteket?

Szatmári Orsi

Nem, ez beszélgetés függvénye. Ha valakivel beszélgetek, nem kérek tőle olyat, amit látom, hogy nem szívesen tenne meg. Ha nekem valaki azt mondja, hogy megcsinál valamit, azt nem ígéretnek veszem, hanem készpénznek. Olyan már volt, hogy valakire ráírtam, hogy ne haragudj emlékszel, hogy mit beszéltünk? Rögtön jön a válasz, hogy úr Isten Orsi, ne haragudj, nem felejtettelek el, csak nem voltam itt vagy ott. Igazából nem érdekel, hogy mi volt az ok, mert pár percen belül ott van a válasz, amit vártam. A mai felgyorsult világban miért ne lehetne, hogy az ember elfelejt valamit?


Mi a következő lépésed?

1. ABCD-emberek

A fenti beszélgetések alapján is láthatod, hogy létfontosságú az emberismeret akár a párkapcsolat, akár az ületi élet területén.

A felmérések szerint Magyarországon az emberismeret az egyik leggyengébb képesség. Elég gyakran előfordul, hogy nem azzal az emberrel társulunk (házaság, üzlet, munka, utazás, stb.), akivel szabad lenne, vagy nem annak az embernek adunk bizalmat, aki ezt megérdemelné.

De ezen tudsz változtatni, ha ismered az ABCD-ember típusokat, és pontosan tudod, hogy melyiktől mire számíthatsz.

ABCD-emberek

2. Gyere a Párkapcsolati tréningre

Az 52. Kasza napi akció keretében ingyen részt vehetsz a 2021. június 26-i Párkapcsolati tréningen ONLINE, az első 40. jelentkező pedig személyesen is részt vehet a tréningen a vecsési Stáció Hotelben, 20.000 Ft-ért. Jelentkezés itt:

Párkapcsolat

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Töltsd le a Kaszatamas.hu alkalmazást iPhone-ra és Androidra:

Kaszatamas.hu alkalmazás

https://szuper.app/kaszatamas/

Képek forrása: https://www.lovasijaszat.hu/kassai-lajos/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés