Kifogások

Gondolatok a kifogásokról:
Hogyan használják az emberek a kifogásokat a konfrontáció elkerülése végett? Mikor kell valakinek magyarázkodni?

Nézd meg a videót és a blogbejegyzést.

KIFOGÁSOK

Fehér Balázs: Múltkor valaki megkérdezte tőlem, hogy “nem akarsz inni velem egy sört”? Nagyon cuki volt, azt hitte, hogy haverok vagyunk, de nem vagyunk azok. Mondtam neki, hogy “nem”. Vártam egy kicsit, jött az a kellemetlen érzés, hogy mondani kellene valamit, nem akarom megbántani, és azt mondtam, hogy “mostanában nem vagyok annyira nyitott az emberekre”. Ez egy hazugság volt, mert nyitott vagyok az emberekre, szeretem az embereket, szeretek dumálni. Annyira nem voltam magammal szigorú, mert tény, hogy hazudtam, de ezt inkább abba a kategóriába sorolom, amiről beszélünk most is, mentegetőzés. A hazugság számomra az, amikor azért hazudok, mert manipulálni akarok valakit.

Tóth Szabolcs: Volt olyan ismerősöm, aki nagyon jó barátjának tartott, de ez nem volt kölcsönös, én kerültem, ő meg követett. Ez addig fajult, amíg egyszer elmondtam neki, hogy hagyjon békén, nem akarok vele tovább barátkozni. Megkérdezte miért, én meg megmondtam neki, hogy azért, mert egy paraszt. Azóta nem barátkozunk, de nem lett rosszabb az életem. Ha mindenkinek meg kell felelni, azzal a saját életedet nyomorítod meg.

Szekér Gergő: Megbántani nem szeretek embereket, próbálom nagyon empatikusan, kedvesen elmagyarázni a dolgokat, inkább próbálom elérni, hogy a másik együtt érezzen velem. Régebben ilyenkor jött a hazugság, de most már elmondom, hogy nem megyek. Ha viszont születésnapja van, akkor inkább elmegyek, és rosszul érzem magam. Elmegyek, hogy ne kelljen magyarázkodnom és ne bántsam meg, de elmondom neki, hogy abszolút nincs kedvem hozzá. Hál’ Istennek a környezetemben nincs olyan, aki nem fogadja el a nemet.

Kovács Lázár: Nehéz elmagyarázni, hogy miért mondok nemet. Van, aki megelégszik azzal, hogy nem, van, aki meg megkérdezi, hogy jó, de miért nem? Az a kifogásom ilyenkor, ami igaz is, hogy nincs időm rá. Meg lehet győzni, de elsőre nem mondok igent.

Tóth Szabolcs: Ha valaki kitartóan hív, akkor megyek, akkor is, ha nincs kedvem. Meggyőzhető ember vagyok.

Ha a másik ember mond nemet neked?

Kovács Lázár: Attól kivagyok, megpróbálom meggyőzni vagy megvilágítani a dolgot egy másik oldalról.

Szekér Gergő: Ha valaki nemet mond egy olyan eseményre, amit leszerveztem, akkor azt mondom, hogy jó és ülök bánatos képpel. Szeretem szenvedtetni a körülöttem lévőket, ha nekem mondanak nemet és nem egy elfogadható választ kapok. Ha elfogadható, akkor megértem.

Át tudnál jönni segíteni este 8-ig, hogy kipakoljuk az egész házat, mert költözöm? Kérdezi a szomszéd, akivel köszönőviszonyban vagytok, végülis át tudnál menni, átmész?

Tóth Szabolcs: Igen, át, ez lehet, hogy önzőség, de segítek, hogy utána jófejnek tartson. Nem keresek kifogást, bízom benne, hogy utána lesz belőle egy sörözés.

Rajta szoktad kapni magad azon, hogy ha valamihez nincs kedved, akkor elkezdesz kifogásokat gyártani?

Szekér Gergő: Igen, azzal szoktam lerendezni, hogy dolgoztam már eleget, nekem kijár a pihenés. Általában szoktam pénzt adni az utcán, amikor kérnek, pár évvel ezelőtt az Astórián egy lány kért 500-1000 forintot, és még többet is adtam neki, hogy el tudjon jutni Békéscsabára. Egy jólszituált lánynak tűnt. Másnap találkoztam vele ugyanott, és megint kért tőlem pénzt, én meg azt mondtam, hogy “abból, amit adtam már eljutottál volna Békéscsabára, úgyhogy nem adok”. Mindig ki szoktam találni azt, hogy mi az, amivel nem hazudok, és saját magamnak sem okozok bűntudatot. 10.000 forint volt a maximum, amit adtam, de az egy utcazenész volt, és ő nem kért. Nyilván, ha olyan szituációban van, mondjuk látom, hogy nagyon idős, valószínűleg nem fog munkát találni. Azt is tudom, mert tanultam pszichológiát, hogy ha valaki sokáig kint van az utcán, ott 1 év 5-6 évnek számít.

Gyakran megtörténik, hogy elhívnak valahova, menjek ilyen rendezvényre, menjek olyan rendezvényre, és akkor azt szoktam mondani, hogy köszönöm szépen, de nem leszek ott.

Fehér Balázs: Olyan jó őszintének lenni! “Nagyon félek nemet mondani, mert nem akarlak megbántani”, ez nem magyarázkodás. Én tényleg félek attól, hogy ha nemet mondok, akkor azt a másik magára veszi, azt hiszi, hogy nem szeretem őt. Ha nem magyarázod meg a másiknak, kitalál rá egy saját magyarázatot, ott indul el a hülyeség. A csendből több félreértés lesz.

Kovács Lázár: Ha valaki túl sokat magyarázkodik, az gyanús.

Tóth Szabolcs: Az a jó kifogás, ami igaz, akkor nem kell hazudni.

Van benned egy olyan kényszer, hogy nem lehet csak úgy nemet mondani?

Kovács Lázár: Nincs, simán mondok nemet is, ha visszakérdez, hogy miért nem, akkor elmondom.

El tudod képzelni, hogy valamire úgy mondasz nemet, hogy csak annyit mondasz nem?

Tóth Szabolcs: El tudom képzelni, de még nem történt meg, remélem, hogy meg fog történni.

Fehér Balázs: Szerintem nem vagyok messze egy olyan helyzettől, amikor azt mondom, hogy “ne haragudj, de nem”.


Mi a következő lépésed?

1. Foglald le a helyed a következő "5 perces Lezárás" tréningre:

  1. december 19-20., kedd-szerda

5 perces Lezárás

2. Foglald le a helyed a következő "A Magyarok eredete szemináriumra":

  1. október 17., kedd.

A Magyarok eredete

3. Foglald le a helyed a díjmentes IDŐGAZDÁLKODÁS és HATÉKONYSÁG szemináriumra:

  1. október 18., szerda.

A helyszíne: 1138 Budapest, Váci út 169. IV. em.

Időgazdálkodás szeminárium

4. Foglald le a helyed a következő "VIP EXTRA EGY" képzésre:

  1. október 19-20., csütörtök-péntek és kapj te is minőségi mentorálást a sikeredhez!

VIP EXTRA 1. képzés

5. Foglald le a helyed a következő "A tárgyalás irányítása" tréningre:

A tárgyalás irányítása, Vezetői szándék kommunikációs képzés 4. rész

  1. október 24-25. kedd-szerda

Jedi 4 tréning

6. Foglald le a helyed a következő "A-B-C-D EMBEREK" tréningre:

A-B-C-D EMBEREK... avagy, tudd meg végre, hogy ki mellett élsz, ki valójában a munkatársad és úgy eleve kik vesznek körül téged, hogy egyszer és mindenkorra még jobb és sikeresebb életet élj!

  1. október 28-29., szombat-vasárnap

A-B-C-D EMBEREK

7. Tervezd meg a 2024. évedet:

11. EGYNAPOS CÉL- ÉS ÉVTERVEZŐ TRÉNING
Tervezd meg a jövődet!

  1. november 16., csütörtök.

11. egynapos cél- és évtervező

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller, Érték- és Minőség Nagydíjas Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: