Megengeded magadnak, hogy hibázz?

Gondolatok a maximalizmusról: Megengeded magadnak, hogy hibázz? Másoknak megengeded, hogy hibázzanak? Szoktál elégedett lenni? A mércét hova szoktad tenni? Az erős akarás megvan benned? Mások elvárásai befolyásolnak téged?

Nézd meg a videót és a blogbejegyzést.

MAXIMALIZMUS

Megengeded magadnak, hogy hibázz?

Tóth Szabolcs: Ha nem engedném meg, akkor nagyon nehéz életem lenne, mert gyakran hibázok, és ha mindig megdorgálnám magam, akkor így élném az életem. Nem gondolkodtam el rajta, hogy megengedem-e magamnak vagy sem, hanem elfogadtam, másképp nem is nagyon lehet élni.

Szekér Gergő: Bele lehet halni, ha valaki nem engedi meg magának. Volt olyan időszakom, amikor úgy éreztem, hogy ha nem tudok 100%-on teljesíteni, akkor nekem ezt nem érdemes csinálni.

Fehér Balázs: Bennem mindig volt egy olyan szándék, hogy szeretném a maximumon teljesíteni. Sokáig megfelelési kényszerből jött, nem voltam ott, nem volt a jó érzés, csak a jó teljesítmény volt. Fontos, hogy az ember folyamatosan önvizsgálatot tartson, nem az a lényeg, hogy mit csinálsz, hanem hogy hogy érzed magad közben.

Kovács Lázár: Ha a vendéglátás területét nézzük, mondjuk egy ételre levetítve, bennem is van egy drukk, hogy az a legjobban sikerüljön, a legfinomabb íz kerüljön az asztalra, minőségi alapanyagból legyen elkészítve. Ha becsúszik egy hiba, hogy például nem érkezik meg az alapanyag vagy valami miatt nem tudom olyan minőségben elkészíteni, akkor inkább nem csinálom meg.

Képzeld el, hogy eltervezel egy estet, minden szuper, a közönség is örül, és az utolsó pillanatban valamit elbaltázol, az az egész örömedet felülírja?

Tóth Szabolcs: Ez inkább egy hullám, először van egy nagy bosszúság, aztán meg nevetek rajta. Volt egyszer egy olyan estem, ami 2x40 perc volt közte egy szünettel, és az est elején elmondok egy storyt, meg a végén is elmondom. Ez így van felépítve, másodszor bejátszom felvételről a gondolataimat, és azon gondolkodom, hogy ezt vajon elmondtam-e, lehet, hogy elmondtam, miért nem nevetnek stb.? És az a poén, hogy ezzel leleplezem magam. Na, egyszer sikerült megcsinálnom azt, hogy az est elején nem mondtam el a történetet, csak a végén, és mindenki döbbenten nézett, hogy miről van szó?

Másoknak megengeded, hogy hibázzanak?

Kovács Lázár: Persze, szeretem a minőséget, a precizitást, a pontosságot, ezeket meg is követelem, de benne van a pakliban, hogy ha valaki csinálja, az hibázik. Vannak dolgok, amiken már nem tudsz változtatni, akkor azokat el kell fogadni.

Tóth Szabolcs: Ez attól is függ, hogy milyen viszonyban vagyok a másikkal. Ott van a kollégám, nem örülök, ha hibázik, mert az érint engem is. Nem a maximumot várom el, hanem az elégségest. Szoktál elégedett lenni?

Szekér Gergő: Amikor mások megdicsérnek, akkor igen, kicsit függök az elismeréstől. Addig megyek, amíg meg nem dicsérnek. Néha tudom, hogy hibáztam, de szeretném, ha elismernék a munkámnak azt a részét, ami jó.

A mércét hova szoktad tenni?

Kovács Lázár: Én mindig magasra tettem a lécet, fiatalkoromban túl magasra is, képes voltam megszakadni, de most már látom, hogy hol vannak a határaim, és azokhoz próbálom mérni. Szerintem mindig kell az embernek egy olyan cél, ami elérhetetlen, ami továbbvisz. Az baj, ha olyan céljaid vannak, amit nem tudsz elérni, és elégedetlen vagy, mert az frusztrál. Nekem mindig rövid távú céljaim vannak.

Az erős akarás megvan benned?

Fehér Balázs: Megvan bennem, de nem írja felül a jó érzésemet. Van olyan, hogy tök jól érzem magam, akarok valamit, ebből az akarat elkezd vinni és azt érzem, hogy az akarat elér egy olyan pontot, ahol már nem egészséges. Ahol már csak az akarat marad, már azt sem tudom, hogy mit akarok, csak akarok. Nem az a lényeg, hogy mit akarok, hanem az, hogy amikor történnek velem a dolgok, akkor közben hogyan érzem magam. Az ember képessége arra, hogy akarjon valamit, aztán elérjen egy célt, fantasztikus dolog. Van olyan is - rengetegen vannak így -, hogy nagyon akarnak valamit, de nem kapják meg, az emberek többsége így van. Meg kell tapasztalnunk, milyen az, amikor nagyon akarunk valamit és megkapjuk, és milyen az, amikor nagyon akarunk valamit, de mégsem kapjuk meg. Azért jöttünk le ide, hogy megtapasztaljuk ezeket a dolgokat.

Mások elvárásai befolyásolnak téged?

Kovács Lázár: Van egy szint, amit elvárnak tőlem ételügyileg, ízileg, de ha ebből kritika születik, akkor az nem mozgat meg. Ha tudom, hogy mindent megtettem, magammal nincs gond. Ha belátom, hogy ezt lehetett volna jobban is, akkor bennem is elindul ez a dolog, és képes vagyok újra és újra összerakni, elkészíteni az adott ételt.

Tóth Szabolcs: Ismerek olyan embereket, akik magukat maximalistának vallják, de mégsem az látszik, hogy hoznák a maximumot. Ha alacsonyan van náluk a léc, ahol a maximum van, azt akkor hamar elérik.

Szekér Gergő: Mielőtt elkezdtem volna televízióknak vágni, előtte soha nem csináltam realityt, ezért valamennyire bekamuztam, hogy én ezt tudom, viszont ott akkor magamra is ráerőltettem, hogy nekem 120%-on kell teljesítenem. Mindenhova iszonyatosan nagy szájjal érkezem meg. Ez addig, amíg az embernem van hozzá fizimiskája, akkor oké. Azt mutatom, hogy tudom, ezt el is hiszik nekem, na de utána ezt bizonyítani is kell és akkor az első hét tényleg arról szól, hogy 120%-ot nyújtok és belepakolok mindent. Beleőrülök, de sikerül. Utána viszont ezt várják el.


Mi a következő lépésed?

1. Foglald le a helyed a következő "5 perces Lezárás" tréningre:

  1. december 19-20., kedd-szerda

5 perces Lezárás

2. Foglald le a helyed a következő "A Magyarok eredete szemináriumra":

  1. október 17., kedd.

A Magyarok eredete

3. Foglald le a helyed a díjmentes IDŐGAZDÁLKODÁS és HATÉKONYSÁG szemináriumra:

  1. október 18., szerda.

A helyszíne: 1138 Budapest, Váci út 169. IV. em.

Időgazdálkodás szeminárium

4. Foglald le a helyed a következő "VIP EXTRA EGY" képzésre:

  1. október 19-20., csütörtök-péntek és kapj te is minőségi mentorálást a sikeredhez!

VIP EXTRA 1. képzés

5. Foglald le a helyed a következő "A tárgyalás irányítása" tréningre:

A tárgyalás irányítása, Vezetői szándék kommunikációs képzés 4. rész

  1. október 24-25. kedd-szerda

Jedi 4 tréning

6. Foglald le a helyed a következő "A-B-C-D EMBEREK" tréningre:

A-B-C-D EMBEREK... avagy, tudd meg végre, hogy ki mellett élsz, ki valójában a munkatársad és úgy eleve kik vesznek körül téged, hogy egyszer és mindenkorra még jobb és sikeresebb életet élj!

  1. október 28-29., szombat-vasárnap

A-B-C-D EMBEREK

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller, Érték- és Minőség Nagydíjas Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: