Hogyan fogyj le?

Északi Jenő, aki a 2022. évi ONLINE MLM nap egyik nagy sikerű előadója is volt, közzé tette a tapasztalatait a fogyásról.

Ezt, itt a Kasza Tamás blogon is elérhetővé tettem, mert elég sokan vannak az ügyfelek között olyanok, akiknek az érdeklődésére számot tarthat a bejegyzés és a videó.

Ha Jenő MLM napi előadására is kíváncsi vagy, akkor 2022. május 13-ig 2.500 Ft-ért ahhoz is hozzájuthatsz.

Link a bejegyzés alján.

Északi Jenő: Hogyan fogyj le?

Fontos: Amit a videóban hallasz az nem számít tanácsadásnak, hanem egy élmény a saját tapasztalatok alapján.

Először is pár fogalmat beszéljünk meg. Amikor fogyásról beszélek, akkor arról beszélek, hogy hogyan lehet lefogyni anélkül, hogy visszahíznánk. Alap esetben ugye azt mondják, hogy ha túl sok kalóriát eszel, akkor hízni fogsz, ha keveset, akkor pedig fogysz. Azt gondolom, hogy nem ennyire éles a helyzet, ugyanis a fogyás attól is függ, hogy mi történik, amikor megeszed azt a kalóriát, hogy mi történik a testedben, ezt pedig a hormonrendszer irányítja. A fogyás a hormonrendszeren keresztül történik. A hormon egy olyan molekula, ami üzeneteket közvetít a megcélzott sejteknek.

Ha a diétával eltalálod, hogy miért vagy elhízva, akkor sovány maradsz, ha nem találod el, akkor visszahízol. Ennek az inzulinhoz van köze, ami egy hormon. Az inzulin azt az üzenetet közvetíti, hogy vonják ki a sejtek a glükózt, azaz a cukrot a véráramból és ez felelős a zsírraktározásért is. Ha magas az inzulin értéke, akkor zsírt raktározol akkor is, ha keveset eszel és kalória deficitben vagy. Tehát hiába akarsz te fogyókúrázni, ha a hormonrendszered azt mondja, hogy ez a kalória zsírba megy. A könyvnek az a megállapítása, hogy nem azért leszel elhízva, mert sokat eszel, hanem pont fordítva. Az okozza a túlevést, hogy az a kalória, amit megeszel zsírban raktározódik és gyakorlatilag a szervezeted éhezik és emiatt egyre többet eszel.

Nézzük meg mit jelent az inzulinrezisztencia. A szervezeted úgy reagál az inzulinra, ha sok van belőle, hogy ellenállást fejt ki velük szemben. Ezt úgy hívjuk, hogy adaptáció, ez a testnek egy nagyon előnyös tulajdonsága, hogy a változásokhoz képes adaptálódni. Tehát az inzulinrezisztencia nem más, mint az inzulin magas szintje folyamatosan a vérben, aminek hatására a test ellenáll és a sejtek nem a szokott módon reagálnak rá. Emiatt a testnek többet kell termelnie belőle, ennek hatására pedig elkezd lerakódni a zsír. És itt még nem beszéltünk arról, hogy mit ettél.

Az a dolog érdekessége, hogy az inzulinrezisztencia elindulhat a különböző szerveidből, például az izmokból vagy a májból is. Ez azért fontos, mert minden esetben más lesz a megoldás. Ha például az izmaidban van, akkor edzéssel le fogsz tudni fogyni. Az inzulinrezisztencia amikor eléri az agyat, akkor meghackeli, azaz átírja az ott futó programokat. Ez azt jelenti, hogy az a súly, aminek lenni kellene elkezd felfelé növekedni. Ez lehet, hogy évente fél kiló vagy egy kiló, de 10 év alatt az már 5 vagy 10 kiló.

Mi okoz inzulinrezisztenciát a testben? Ha például túl sok cukrot vagy szénhidrátot eszel. Az a probléma, hogy régen nem így étkeztünk, ahogy most. Itt most nem csak arra gondolok, hogy túl sok a feldolgozott kaja, hanem arra, hogy régen nem volt hűtőnk. Akkoriban lehet, hogy órákig vagy napokig nem jutottak ételhez az emberek, szóval van egy ilyen dolog, hogy böjt, ami régen egy teljesen természetes dolog volt. Volt olyan is, hogy 12 órán keresztül nem ettek, utána ettek vagy naponta egyszer ettek aztán 18 óráig nem ettek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb inzulin volt a testükben.

A fehérjék is megmozgatják az inzulint és a húsok is, bár azok kevésbé. Alapvetően kétféle hús van, az egyik olyan állatoknak a húsa, amit rendesen takarmányoztak, etettek fűvel, a másik meg az a hús, amit a boltban meg tudsz venni. Ami egy gyárban készül, táppal és növekedési hormonnal, egyes országokban ösztrogénnel szúrnak. A növekedési hormon a te testedben is reakciókat okoz. Még az is reakciót okoz, hogy a mi kultúránkban nőstény állatokat eszünk. Amikor bolti húst ettem, akkor én nem tudtam átállni a diétámra. Még a zsír is tud okozni inzulinugrást, sőt még a nulla kalóriás édesítőszerek is.

A rossz hír: minél tovább van rajtad a zsír, annál nehezebben megy le és minél tovább van az inzulinrezisztencia az agyadban, annál tovább vagy túlsúlyos. Ha a zsírt leadod és az agyad visszaáll az eredeti állapotába, akkor nem fogsz visszahízni.

Mitől lehet magas az inzulinszint? A hiányállapotok meghackelik a testet és az agyat, és betegségeket is okozhatnak. A stressz is növelheti az inzulinszintet, ugyanis egy hormont vált ki a szervezetben, amit úgy hívnak, hogy kortizol. Rövidtávon pont fordítva működik, mint az inzulint, tehát gyorsan le tud bontani mindent, hogy cukrot, azaz energiát szolgáltasson. Az alváshiány szintén okozhat sok inzulint és az is, ha “eltömődik” a májad. Ilyenkor a bélrendszer egy ideig átveszi a szerepét, de nem huzamosan. Minden tele van méreganyaggal, ha csak az ivóvízre gondolunk, amibe belekerülhetnek a különböző vegyszerek. Most gondolj bele, ha megölik a bogarakat, akkor milyen hatással lehetnek a bélflórádra?

Most jön az, hogy finomított és túlságosan feldolgozott élelmiszerek, itt jön képbe a kalória is. Régen például, ha természetes ételeket evett az ember és jól lakott, akkor a szervezet jelzett, hogy tele van. Karfiolból például nem tudod túlenni magad, de egyél mondjuk tortát. Azt fogod látni, hogy jól laktál, de ha ránézel, akkor még tudnál enni belőle. Ez azért van, mert a tested nem tudja felismerni, hogy egy ilyen "túlfeldolgozott" étel, mint a torta, milyen hatással lesz rá. Ezért van az, hogy bár már jóllaktál, de még egy kis nasi belefér. Itt már szerepet játszik a kalória is, mert már túl tudod enni magad.

Ha elkezdesz jojozni, akkor létrejön egy ilyen, hogy makacs zsír, aminek rosszabba vérellátása, ami azt jelenti, hogy nehezebben lehet eltüntetni. Fontos, hogy sportolj, de itt most nem a napi tízezer lépésről beszélek, hanem hormonális edzésről. Ha kalória problémáid vannak, akkor a tízezer lépés jó lehet, de ha nem ez a bajod, akkor egészséges szinten sportolnod kell. Fogyni nem gyorsan kell, hanem tartósan, mondom ezt úgy, hogy 7 hét alatt 10 kilót fogytam. Ha sokáig tudod tartani a testsúlyod, akkor utána nehezebben fogsz visszahízni.

Nézd meg a teljes videót ...


MLM nap 2022, itt tudsz jelentkezni

MLM nap 2022

Időmenedzsment képzés, itt tudsz jelentkezni

Időmenedzsment képzés

Nehéz valamivel szembe nézni? Gyere el a következő Vezetői Kommunikációs Képzésre!

Vezetői Kommunikációs Képzés

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: