Hogyan válj trénerré?

Az életed egy részében ha akarod, ha nem, tréner vagy.

Meg kell tanítanod másokat arra, amit tudsz. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem jó, mert akkor elviszik a tudást, de az igazság az, hogy előbb-utóbb mindenkinek meg kell tanulnia befűzni és megkötni a cipőjét, és abból is kinőttünk, amikor a fiam kikiabált a WC-ből, apa, anya kész vagyok! És mehettünk törölni...

Szóval, ha már úgyis-úgyis trénerkedsz, akkor az a kérdés, hogy akarsz-e ebből élni?

Ha nem, akkor is érdemes megnézni egy webináriumot, amit pár napja, szombaton tartottam.

Ha cégvezető vagy, akkor pedig az életed múlik rajta, hogy tanulj valamit a trénerkedésről, különben ki fogsz égni. Vagy még rosszabb, csődbe fogsz menni.

A tréning edzés magyarul. A tűzoltók edzenek, a rendőrök edzenek, és a katonák is. Gyakorolnak. A profik mind tréningezik magukat!

A nem tanuló munkatársak hajlamosak stoptáblás tüntetést rendezni napi szinten. Fontosabb nekik a kényelmi zónájuk, mint az eredmény.

Ennek a gondolkodásnak a vége, amikor a cég árbevétele és árrése eltűnik, és nincs tovább. Akkor persze ezek még mindig tudnak keresni egy másik munkahelyet, hogy azt is tönkretegyék.

Volt egy cég, ahol harminc főből négynek sikerült eladni, hogy tanuljon. Emlékszem, tartottam egy előadást, amit a cégvezető vezetett be, és a végén rá is segített egy kiselőadással a tanulás, képzés fontosságáról. Elmondta, hogy ezt ő fogja finanszírozni, mert azt szeretnék, ha a cég dolgozóinak jobb lenne. Nem csak a munkájuk teljesítménye, de az életük is. A saját felső vezetői nem jelentkeztek, csak középvezetők. Egy üvegkalitkában volt a tréning. Mármint egy kisebb tárgyalót üveggel választottak le egy szobából, és amikor egy felső-vezető elment, akkor csúfosan röhögött rajtunk.

Én nem nevettem rajtuk.

Pontosan láttam, hogy bűnözők. Részleteket nem árulhatok el, de később kiderült, hogy a tulajdonos/cégvezetőt sakkban tartották, zsarolták, és közben annyit sikkasztottak, amennyit bírtak. A megoldás az lett, hogy a cégvezető elment a rendőrségre.

Amikor valamit nagyon nem akarnak megcsinálni sokszori megbeszélés után sem, akkor három dolog lehet:

  1. Nincs a cégben tervezés és irányelvek, ami mentén létrejöhetne a megegyezés.
  2. A cégvezetőnek nincs igaza, és nem hallja meg a visszajelzéseket.
  3. A munkatársak egy vagy két klikkje ráépített a cégre egy saját árnyékcéget, és annak a működését veszélyeztetné, ha lenne cégen belüli számonkérés, átszervezés, vagy haladás.

Bulgáriában egy cég sofőrjéről kiderült, hogy magánfuvarozó céget épített ki a szolgálati autójával. Egy nagy nyomdának az alkalmazottja volt, de két névjeggyel. Az egyiken az állt, hogy sofőr, a másikon, hogy fuvarozási üzletág vezető. Vajon miért késett mindig a fuvarlevelekkel, útnyilvántartásokkal, és miért nem akart GPS-t a kocsijába?

Egy orvoslátogató cégről mesélték: külföldi fúzió miatt három ilyen cég került egy irányítás alá. Egyik üzletkötőjük kihasználva az átszervezést, mindhárom cégnél felvetette magát állományba, kapott három mobilt, három céges autót, három laptopot. Ebből két autót kiadott bérbe a barátainak, és három helyről húzta a fizetést. Persze lehet, hogy csak városi legenda, de aki mondta, az napi másfél óránál többet nem dolgozott ennél a cégnél, és nem akarták kirúgni. Sőt, amikor felmondott, mert nem bírta a semmittevést, akkor előléptették, és kapott fizetésemelést. Az ok egyszerű volt. Az értékesítési vezető volt a beszerzési igazgató is. Vajon miért nem akart se vállalatirányítási szoftvert, se GPS-t a kocsikba?

A srác akkor jött el, amikor már nem akart több „céges képzésre” menni. Ez úgy nézett ki, hogy az irodából a titkárnő minden üzletkötőnek, aki párkapcsolatban élt, elküldött egy faxot, hogy képzés két hét múlva hétvégén. Az üzletkötők dúltak-fúltak a párjuk előtt, hogy mit képzel a cég, és már megint elszakítják őket az otthon melegétől. A párjuk megvigasztalta őket, hogy csak túlélik valahogy. Két hét múlva pedig elmentek egy wellness-szállóba, ahol nem volt térerő, se tréner, de mindent a cég állt. A többit ki lehet találni.

Egy útépítő cégnél volt az, hogy amikor egy vállalatirányítási szoftvert akartak bevezetni GPS kommunikációval, akkor az egyik stáb felmondott. És másnap elindított egy konkurenciát. Kiderült, hogy annyit fusiztak a cég gépeivel és anyagaival hétvégenként, hogy másnap egy komplett saját gépparkkal kezdtek, amit készpénzre vettek meg aznap.

Ha valaki nem csinálja meg, amit meg kéne, mindig nézz a körmére.

Ha rendszeres képzéseket tartasz, a negatív elemek ki fognak esni a cégedből.

Hogyan legyél tréner?

A videó megnézése után egyből jelentkezhetsz a következő Kasza napra is:

www.kaszanap.hu

2019. augusztus 4.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: