Motiváció és önbizalom

Motiváltnak jó lenni? Vagy az a jó, ha van önbizalmad?

Honnan származik az önbizalom? Mit érhet a motiváció, ha nem rendelkezel a tevékenység végzéséhez szükséges tudással? Mennyi ideig vagy képes motivált maradni, ha nem jönnek az eredmények úgy ahogy azt vártad?

Takács Dani kollégánk írt egy cikket ebben a témában, amit most hírlevélként is megosztok.

Mit írt nekünk Takács Dániel?

Takács Dániel előadást tart

Takács Dániel: Motiváció és önbizalom

Motiváltnak jó lenni? Vagy az a jó, ha van önbizalmad?

Évente több ezer ember tudja meg, hogy mi nem motiválunk senkit, ha nem tanítunk. Ezt már taglaltam egy előző bejegyzésben is.

Persze, az sem baj, ha valaki motivációra tesz szert, ha eljön hozzánk, mivel ez az élet része, és ez is fontos, viszont a mi eredményünk és végcélunk egy sokkal magasabb rendű állapot, amit az ügyfél elsajátíthat.

“A motivációt ellophatod, de az önbizalmadat nem hamisíthatod meg!”

Tanítás alatt azt értjük, hogy bizonyosságod lesz arról, amit valójában csinálsz, és a céljaid hogyan érd el. Leginkább azért lesz bizonyosságod, mert nálunk begyakorlod fizikálisan a feladatokat, amik segítik a munkád és az életed sikerét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy elméleti tréning nem mindig hozza meg a gyümölcsét, mivel több embernek az a bevált módszer, hogy ha begyakorolt valamit, akkor működik neki és tudja alkalmazni az életben, úgy hogy eredményeket fog elérni.

Te is jártál már úgy, hogy a sok jegyzetelés és elméleti duma után, nem volt cselekvés és alkalmazás? - ez velem is előfordult már.

Nálunk, a Vezetői kommunikációs tréningen, amit az ügyfelek elneveztek "JEDI"-nek, megtapasztalhatod az igazi gyakorlás fontosságát, így az eredmény, ami téged illet, nem marad el.

Manapság nagyon sok ember célja lett a szellemi fejlődés, és minden tiszteletem az övéké, hogy belátták, hogy fejlődni és változni létfontosságú.

Mindig van egy magasabb szint, szóval, ha azt gondolod, hogy már a területeden mindent tudsz, akkor, kérlek ezt gondold újra, mert a világ gyorsan fejlődik és változik. Ha ilyesmi gondolatod támad tudd, hogy valaki éppen most előz meg téged.

A bizonyosság azt jelenti, hogy tudunk valamit, és azt tudjuk is alkalmazni úgy, hogy annak eredménye is lesz. Ez nagyon fontos.

Amikor ezzel tisztában vagy, hogy erre képes vagy, akkor lesz bizonyosságod valamivel kapcsolatban. Ez sok önbizalommal jár együtt.

Régebben az önbizalmam a béka feneke alatt volt és elég sok kudarc ért. Nyilván ezekért hálás vagyok, mert ezek nélkül nem lehetnék ma az, aki.

Emlékszem az elején, mikor izzadt tenyérrel hívtam fel az első pár ügyfelet, zavarban voltam, nem tudtam mit mondjak, mikor mondjam, tehát nem voltam valami magabiztos. Azóta ez másképpen van, megtanultam a képzéseink által, jól és magabiztosan csinálni az értékesítést.

Sokat kellett gyakorolnom, hibáznom mire elértem a mostani magabiztosságomat. Ez az élet többi területén is így van, minél többet gyakorolsz annál több önbizalmad lesz azon a területen.

Az elmúlt három évemet intenzíven tanulással töltöttem, ahol magát az életet és ennek összefüggéseit tanulmányoztam, hogy hogyan tudom a képességeimet egy magasabb szintre emelni. Tudod, amit a suliban nem tanítottak...

Utólag rájöttem arra, sok tanulás árán, hogy az önbizalom kettő nagyon fontos dologtól függ, illetve két tényezője van.

Az egyik és egyben az első az “irányelvek” témaköre. Hívhatnám szabályoknak is. Ezek olyan etikai normák melyeket betartasz, és hozzáteszem, hogy nem a szomszéd, vagy nem valaki, vagy valami miatt tartod be, ha nem saját magad miatt.

Például megígéred magadnak, hogy holnap elmész sportolni. Ha ezt megteszed és elmész sportolni holnap, akkor büszke leszel magadra, hogy ezt megtetted. Betartottad magadnak az ígéretedet. Ezek után hozhatsz egy szabályt, vagy irányelvet, hogy szerdánként sportolni fogsz és ha továbbra is fenntartod ezt, akkor lesz egy bizonyosságod arról, hogy tudsz teremteni. Létre tudsz hozni egy hatást. Magyarán okozó vagy az életed felett ezen a területen. Egyébként ez a legfontosabb erényed. Létrehozni egy hatást.

Az önbecsülésed így fog egyre magasabbra emelkedni.

Meggyőződésem, hogy az igazán nagy dolgok is kicsiben kezdődnek, nagyon kicsiben, tulajdonképpen az alapoknál. Ha egy ember nem képes azt a szabályt betartani, hogy ne szemeteljen, vagy azt a szabályt, hogy legyen etikus és ne lopjon, vagy értékelje le embertársait, akkor hogyan várhat el többet a jelen helyzetétől? Hogyan akarhat többet, vagy vágyik jobb életre?

Biztos felmerült már benned az a kérdés, hogy az, aki etikátlan hogyan lehet gazdag, vagy neki hogyan mehetnek jól a dolgai. Hidd el nekem hogy ez a “siker” csak egy ideig fog tartani, és nagyon kegyetlen következményekkel fog járni. Erről ennyit.

Az irányelved lehet az is, hogy nem beszélsz és tartod a kapcsolatot olyanokkal, akik nem a javadat akarják és folyton csak leértékelnek. Ez egy nagyon jó és hasznos irányelved lehet, nekem hasznos volt, és a mai napig is az egyik fő irányelvem.

Minden belőled indul ki. Te vagy a dolgok forrása.

A másik tényezője az önbizalomnak a tanulás és a sok-sok gyakorlás.

“Akkor van szükséged motivációra, amikor nem hiszel eléggé a célodban.”

A tanulásnak akkor van értelme, ha lesz eredménye is. Az eredményt úgy tudjuk elérni, ha gyakorlunk. Nagyon sokat gyakorlunk. A gyakorlás során valószínűleg hibázni fogunk, ami nem baj, ugyan is ezekből tanulunk majd, de a gyakorlást ne hagyjuk abba. Így lehetsz profi.

Szóval a válaszom az neked, hogy motiváltnak lenni jó, ha ezt a saját célod váltja ki belőled. Ha nem, akkor rossz vonatra szálltál.

Viszont a verhetetlen kombináció az, ha sok gyakorlással eredményeket érsz el, és annak a célnak a küldetése motivál téged, ami a te játszmád és nem másé. Ez önbizalom.

Ezt itt tudod elsajátítani:

www.nemszamit.hu


Köszönöm Dani az összefoglalást.

Helembai Ildikó és Takács Dániel

Helembai Ildikó és Takács Dániel egy párkpacsolati tréninget fog tartani 2019. július 17-én, 10:00 - 18:00 (szerda) a Lurdyban.

A két előadó garantálja, hogy tisztábban fogod látni az életet, így könnyebb dolgod lesz a párkapcsolatoddal is.

Ne pazarolj el több időt az életedből, inkább tanuld meg a hogyant, és tölts több időt boldogan!

Jelentkezés és további információ elérhető itt: Párkapcsolati tréning

  1. június 28.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: