Egy éve lakókocsiban - lakókocsival végig Európán

Adányi Mihály és Uhl Veronika egy éve ment világgá lakókocsival. Egész Európát bejárták! – Facebook/I Love Utazás

Készítettem velük egy interjút az indulás előtt, most pedig egy év múltán ezt.

Kíváncsi voltam mi van velük, hiszen a legtöbb ember számára a LAKÓAUTÓ-val Európában egy bakancslistás álom marad.

Küldetésük: "Célunk, hogy egy szabad életfelfogást, életérzést közvetítsünk a szabad életről, az igazi szabadság megéléséről. Csodaszép helyeket mutatunk be, érdekes dolgokat ajánlunk a figyelmedbe."

Egy éve lakókocsiban - lakókocsival végig Európán

Kasza Tamás:

Két utazóbajnokot üdvözlünk az éterben, Veronika és Mihály egy éve élnek egy lakóautóban. Milyen volt az utatok? Hogyan fejlődtetek az út során?

mihaly_veronika

Mihály:

Amikor megismerkedtünk Veronikával 3 évvel ezelőtt, akkor az volt az első realitásunk, hogy mind a ketten nagyon szeretünk utazni és jött a kérdés, hogy hova menjünk, illetve hogyan. Először arra gondoltunk, hogy autóval megyünk szállásról szállásra, csak az nagyon drága lett volna. Fejenként nagyjából 8-9 millióba került volna. Ha nagyon olcsó szállásokat, hosteleket választottunk volna, akkor is legalább 4 millió lett volna fejenként és hát, sokkal kevesebb dolgot hozhattunk volna magunkkal. Sokan kérdezték, hogy honnan jött a lakóautós ötlet, ezt nem tudom megmondani. Egyszer csak beugrott és elkezdtem utánanézni, hogy hogy is működik ez. Volt egy álomképem, egy vízióm, hogy a lakóautóval gyönyörű szép helyeken tudunk megállni, sziklaszirt, erdő mellett, tengerparton s a többi. Ezt nem erősítette meg senki, hogy ez így létezik, de így sikerült. Nem költünk arra, hogy bemenjünk kempingekbe. Nem csak a pénz miatt, hanem olyan kempingek és parkolóhelyek vannak, hogy ha ők fizetnének nekem, akkor se állnék be.

Veronika:

Mindketten nagy utazók voltunk, én Európában nagyon sok helyen voltam, ami ilyen extrának számít, az Kína meg Amerika, de most egy közelibb célt tűztünk ki magunknak. Európát körbejárni a partvonal mentén. Mivel már eddig is sokat utaztam és bevállaltam nomád utazást, akkor egy kisebb autóval és a lányaimmal. Nekem ez ugyanaz, csak most sokkal komfortosabban utazunk és nem egyedül vagyok, hanem egy férfival. Akkor a lányaimmal voltam és nem csak egyszer csináltam, hanem legalább 5 évig. Szóval nekem ez egy luxus utazás, de a szisztéma ugyanaz.

Mihály:

Igen, Veronika azt mondta, hogy ne vegyük meg ezt az autót. Nekem el kellett adnom a lakásomat, ez egy drága, 20 milliós autó. Azt mondta, hogy vegyünk egy furgont vagy gondolkodjunk valami egyszerűbb megoldásban. Én viszont úgy voltam, hogy nem akarok hazajönni egy hónap múlva, mert egy kis furgonban tuti, hogy megutáltam volna az egészet. Ma telt el az egy év és én imádom. Sőt, amikor hazamegyünk júliusban, ebben az autóban maradunk, mert megyünk majd jobbra-balra az országban és remélem, hogy tél előtt még újra útnak indulunk.

Kasza Tamás:

Mit szóltak a rokonaid, hogy gyakorlatilag ősz fejjel, 50 évesen eladod a lakásodat?

Mihály:

Azt így nem mondták, vagy legalábbis nem emlékszem rá, hogy nem vagyok normális, de láttam az arcukon, meg a megjegyzéseikből érezhető volt, hogy ezt gondolják. És nekem még most is úgy tűnik, de hát, látják, hogy bejött és nagyon jól érezzük magunkat.

Kasza Tamás:

Ugye te nagypapa vagy, ami azt jelenti, hogy vannak gyerekeid, legalábbis egy biztosan. Ő mit szólt ehhez?

Mihály:

Mind a kettőnknek két lányunk van külön-külön. A nagyobbik lányomtól van az unoka. Annyiban volt balszerencsés a dolog, hogy pont az indulásunk előtt született és ez ugye nem túl szerencsés, hogy mire visszamegyek, már egy éves lesz. Ez egy fájó pont, hogy csak telefonképernyőn keresztül láttam felnőni, de ezt nem tudtam, amikor megterveztük ezt az utat. Mikor megtudtam már ki volt fizetve a lakóautó, meg volt szervezve minden. Azt tanultam, többek között tőletek is, hogy a saját életemet kell, hogy éljem. Ez egy sajnálatos dolog, de ettől függetlenül leszek én még jó nagypapa.

Kasza Tamás:

Veronika a te lányaid hogyan tudták megemészteni, hogy anya fogta magát és kereket oldott?

Veronika:

Nekem is két felnőtt lányom van, az egyik 22, a másik 25 éves. Ilyen szempontból nagyon jó az összetétel, hogy 51 évesek vagyunk, mobil állapotban és a gyerekek pedig felnőttek. Az anyukám szintén nagy fitt 73 éves asszony, úgyhogy pont a legjobb pillanatot kaptuk el az utazásra. Szóval mindenki rendben volt nélkülem is. Egyébként a mai technika mellett napi kapcsolatban vagyok mindenkivel. Fizikailag nem találkozunk, de egyébként meg igen. Amúgy meg tombolt a vírus, szóval, ha otthon lettünk volna, akkor sem tudtunk volna annyira erősen kontaktálni, és te sem az unokáddal. Egy pár hónapos kisbabához nem engedték volna oda az embereket. Másrészt a lányaim tudják, hogy kalandor vagyok az első időktől fogva, őket is erre tanítottam.

Kasza Tamás:

Hogyan zajlik egy ilyen autó karbantartása, takarítása út közben?

Mihály:

Hoztunk magunkkal egy 12 Voltos porszívót, van egy kis seprűnk meg kibéleltük a padlót kivehető szőnyegekkel. A porszívó nem bírta sokáig, de nem is vettünk újat, hanem tulajdonképpen a szőnyegek segítségével oldottuk meg a takarítást. Fogjuk, egyszerűen csak kivisszük és lesöpörjük. Belül, hogy mennyire porosodik, az nagyon változó. Városban porosabb lesz, tengerparton több homokot hordunk be, de teljesen normálisan port kell törölni, a mosást automata mosodákban csináljuk kb. 2-3 hetente.

Veronika:

Nyilván fontos, hogy tisztaság legyen, de nem ezen van a fókusz. Ami pedig a karbantartást illeti, pont azért esett erre az autóra a választásunk, hogy kevés teendő legyen vele. Ha előfordult valami, akkor nagyon egyszerűen bementünk egy közeli szervizbe.

Kasza Tamás:

Miképp oldjátok meg a szennyvíz ürítést és mit találtok a legnagyobb kihívásnak a lakóautózásban?

Mihály:

Ez nagyon jó kérdés. Az emberek általában fizetős kempinghelyekre mennek be. Vannak kifejezetten fizetős lakóautós parkolóhelyek is, ahol ürítés, vízvételezés lehetőség, áram is van. Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy sok helyen vannak ingyen vízvételezési helyek. Vagy 9 féle csatlakozási lehetőségünk van. Ha semmi más megoldás nincs, akkor volt olyan, hogy bementünk és kértünk 20 liter vizet egy fodrásztól. Az ürítést úgy oldjuk meg, ha találunk ingyenes parkolóhelyet, akkor ott, ha nincs, akkor a városi csatornákhoz odaállunk, van egy csövem, azt rá tudom csavarni a kivezető nyílásra és így pontosan beleirányítom a csatornába.

Veronika:

Mindenképpen környezetbarát módon oldjuk meg. Van egy alkalmazás, amivel követhetjük egész Európában, hogy hol lehet biztonságosan, ingyenes megszállni, külön meg van jelölve, hogy hol lehet szervizelni, illetve hol lehet leengedni a szennyvizet.

Kasza Tamás:

Mennyire kényelmes a WC, zuhanyzó?

Veronika:

A mi termetünkhöz kényelmes.

Mihály:

Igen, vannak olyan lakóautók, amikben tágasabb a fürdőszoba és teljesen le van választva, viszont több helyet vesz el magától a lakótértől. A miénk úgy van kialakítva, hogy nyitható-zárható üvegfallal van leválasztva. Kicsit szűkebb, de nekünk nagyon kényelmes.

Kasza Tamás:

Mikor volt az a pillanat, amikor azt mondtátok, hogy na, akkor most kell elindulni?

Mihály:

Előre kitaláltuk, hogy július elején szeretnénk indulni. Amikor közeledett az indulás időpontja, elkezdtek beszélni a második hullámról. Beszélgettünk, hogy mi legyen. Azt mondtam Veronikának, hogy ha lehet menni, akkor menjünk!

Kasza Tamás:

Ti akkor megúsztátok a telet? Vagy volt olyan szituáció, amikor fáztatok vagy fűteni kellett?

Veronika:

Szisztematikusak voltunk a tél kérdésével kapcsolatban, mert a legnagyobb melegben indultunk el és északra mentünk, ahol hűvös helyre tudunk menekülni a melegtől. Viszonylag okosan ütemezve volt az út. Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország. Ahogy jött a rossz idő, úgy húzódtunk egyre délebbre. Így viszonylag mindig temperált körülmények között voltunk hőmérséklet szempontjából. Télen Portugáliában voltunk, ott karácsonyoztunk. Napközben pulóverben lehetett járni vagy sokszor póló, rövidnadrág is elég volt.

Mihály:

Az autóban gyárilag két gázpalack van és van egy fűtőrendszer is. Be lehet állítani, hogy mennyire fűtsön ezt automatikusan vezérli.

Kasza Tamás:

Ha jól értem ez hasonló gázpalack, mint amivel a nagymamám főzött annak idején?

Veronika:

Igen, annyi, hogy kisebbek.

Mihály:

Itt mi csak propánt használunk.

Kasza Tamás:

Mekkora a lakóautó összesen?

lakoauto

Mihály:

14 négyzetméter.

Veronika:

Leválasztható egy nappali és egy hálórész. Ha valaki intim szférára vágyna, akkor elszeparálható.

Kasza Tamás:

Engem egy intim kérdés érdekelne. 14 négyzetméteren így összezárva, hogyan tudtatok kijönni egymással? Mit tanultatok egymásról az út során? Volt-e valami húzósabb helyzet?

mihaly_veronika2

Mihály:

Voltak periódusok. Az elején volt valami Németországban, ott nem tudom mi történt velünk. Volt egy hét, amit majdnem végig veszekedtünk. Mondom úr isten, mi lesz ezzel az úttal? Nem hiszem el! Utána ez rendeződött köztünk és nagyon sokáig minden nagyon jó volt. Utána volt megint egy ilyen 1-2 hetes periódus, amikor megint meghülyültünk. 90%-ban teljesen jó volt. Humorral oldjuk meg ezeket. Olyan is van, hogy az egyik erre megy, a másik arra megy, eltelik fél óra és minden rendben van.

Veronika:

Én tudom mi történt ott az elején. Az a nagyon furcsa és ezt mindenkinek tudnia kell, hogy ha hosszan akar lakóautózni, hogy az élet előtte hogyan zajlott? A Misi szinte mindig otthon ült és számítógépen végezte a munkáját, leginkább online dolgozik és keveset kontaktál más emberekkel. Én viszont mindenféle terápiát vezetek, pszichopedagógus vagyok egyébként, legalább tízféle dolgot csinálok és nagyon sokat dolgoztam mindenfelé. A lényeg, hogy én egy nagyon mozgékony alkat vagyok, vezető típus és összekerültünk egy kisautóba úgy, hogy mindketten dominánsak vagyunk. Kivívtam a magam szabadságát, ő pedig megengedte, amit meg kellett, mert különben nem működik nálunk a dolog.

Kasza Tamás:

A gyógypedagógus végzettséged előny szerinted Veronika, hogy kezeld ezeket a helyzeteket?

Veronika:

Mindenképpen előny, de alapvetően békés vagyok, csak ha korlátozni akarnak, akkor nagyon erősen kitörök.

Kasza Tamás:

Az egy év során hogy alakult a bevételetek? Hogy sikerült anyagilag átvészelni az utat?

Mihály:

Az út elején nagyon jó kampányokat csináltam, abszolút nem vettem észre változást, sőt! Aztán nem volt annyi idő, amennyit szerettem volna, kevesebbet foglalkoztam vele, ami meglátszott a bevételen is. Nagyon nehéz levonni a következtetést, hogy ez pontosan minek a következménye. Lehet, hogy a covid miatt, lehet, hogy nem, de nekem csökkent a bevételem.

Veronika:

Én úgy alakítottam az életemet, hogy volt egy nagyon erős 15 év, amikor tudtam, hogy van kedvem, húzott minden és nagyon dolgoztam. Mielőtt jött a covid szándékomban állt, hogy visszahúzódom kicsit, mert már sok volt nagyon. A magánpraxisom megállt, mert nem ment senki sehova. Fölhalmoztam a javakat úgy, hogy abból életem végéig meg tudok élni. Még nem tudom milyen formában, de azért szeretnék még dolgozni.

Kasza Tamás:

Így a végén mondjatok pár szót kérlek arról, hogy nektek mit adott a vezetői kommunikációs képzés így az út során?

Mihály:

Nekem nagyon sokat adott. Ha megérkezek valahova, akkor egyrészt a nyelvgyakorlás miatt is meg alapból is megyek és kommunikálok mindenkivel. Elég határozottan el tudok intézni a dolgokat. Volt, hogy 10 perc alatt kétszer akartak megbüntetni, akkor is eszembe jutottak a tréningen tanultak és hát, megúsztuk a büntetéseket.


Mi a következő lépésed?

1. Gyere az ingyenes Párkapcsolati tréningre júniusban

Az 52. Kasza napi akció keretében ingyen részt vehetsz a 2021. június 26-i Párkapcsolati tréningen ONLINE, az első 40. jelentkező pedig személyesen is részt vehet a tréningen a vecsési Stáció Konferencia Központban, 20.000 Ft-ért. Jelentkezés itt:

Párkapcsolat

2. Kommunikációs képzés

A fenti beszélgetések alapján is láthatod, hogy létfontosságú a kommunikáció az élet bármely területén. A kommunikációs képességedtől függ, hogy jól vagy rosszul kezeled az előforduló élethelyzeteket, legyen ez párkapcsolati, utazási helyzet, vagy akár a hatósággal történő konfrontáció.

Már tarthatunk elő tréningeket, és júliusban két alkalomból is választhatsz:

Kommunikáció

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Töltsd le a Kaszatamas.hu alkalmazást iPhone-ra és Androidra:

Kaszatamas.hu alkalmazás

https://szuper.app/kaszatamas/

Képek forrása: https://www.lovasijaszat.hu/kassai-lajos/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: