Hogyan videózz?

Hadd mutassam be Barnóczky Ákost, aki író, forgatókönyvíró és rendező, a nagy sikerű Szőke kóla és a Log In c. filmet is ő csinálta.

Legelőször akkor találkoztunk, amikor bejött a pécsi központba, ahol dolgoztam és behozta Beleznay Endrét. Azt mondta neki, hogy ha okos akarsz lenni, akkor tanulj a Tamástól. Aztán Ákos felköltözött Budapestre és elvégzett nálam mindent és rengeteget segített, hogy a videóink jó minőségűek legyenek.

Volt olyan vezető kommunikációs tréning, amit ő vett fel, ő csinálta a reklámfilmet róla.

Most arra kértem, hogy segítsen a videózásban. Hogyan videózzatok? Mik azok a dolgok, amikre figyeljetek?

Hogyan videózzatok? Mik azok a dolgok, amikre figyeljetek?

Ákos: Sziasztok, köszönöm a bemutatást. Jelenleg a filmkészítés forradalmának nevezném azt, ami zajlik és ti ugye a Tamásnál a kommunikációról, lezárásról tanultok. Én pedig a videókészítésről fogok beszélni, ami nem olyan, mint amilyen 10 évvel ezelőtt volt. Voltak a filmesek, akiktől sok pénzért meg lehetett rendelni egy reklámfilmet. Ha valakinek futotta erre, róla lehetett tudni, hogy magas bevétele van. Ma már más helyzet, technikai értelemben mondhatni bárki tud videót készíteni.

Volt 1960-ban egy Truffaut nevű francia filmrendező, aki egyike volt az akkori filmművészet megújítóinak. Ő azt mondta, hogy akkor lesz a filmezés népművészet, ha egy kamera annyiba fog kerülni, mint egy golyóstoll. Az az igazság, hogy elérkezett ez az idő, legalább már 10 éve rendelkezésre áll a kamera a telefonnal. Érdekes módon valamiért mégsem indult el ez a dolog és még ma is ilyen nagy misztikusság lengi körül. Aztán jött ugye a covid és mindenki elkezdett zoom-olni, képernyőre kerültünk és én azt látom, hogy ennek hatására jött el egy ilyen igazi forradalom.

A filmezés oktatásával kapcsolatban rengeteg probléma van, sokan, akik megszerzik a szükséges tudást nagyképűen “ülnek” a tudásukon. Holott sok apró trükk van, amit bárki el tud sajátítani. Ha kommunikálunk, akkor meg kell tanulnunk azon a nyelven beszélni, ahogy azt a nézők megértik, a film ugyanolyan nyelv. Vannak sajátosságai, amiket meg lehet tanulni. Mindannyian láttuk már képsorokat, filmeket, amik történetet mesélnek el, ezek azért nagyon jók, mert te is érted én is értem, milliók értik. Az emberek ismerik és értik a film nyelvét, nyilván mindenki más stílust ért. Például más filmeket ért meg egy gyerek és mást egy felnőtt.

Az üzleti filmnek az elkészítése kb. annyi, mint hogy megírunk egy levelet. Nem kell hozzá Petőfi Sándornak vagy Gabriel García Márquez-nek lennünk hozzá. Elég, ha megértjük, hogy egy filmben mik azok a dolgok, amik hatnak ránk. Azt tapasztalom, hogy a filmkészítők, ha bejutnak egy bizonyos körbe, akkor nem osztják meg a tudásukat másokkal. Ezért van az, hogy hiába van telefonunk, azon két kamera, akkor sem tudunk jó videókat csinálni. Én készítettem egy gyorstalpaló szemináriumot, ahol oktatom a filmkészítés művészetét. Van egy ellenőrző lista, ami pontról pontra megmutatja, hogy mire kell figyelnetek. Ebből mondok pár apró trükköt.

Például professzionálisabb lesz a videó, ha a háttérben nagy a tér magad mögött. Nagyon egyszerű dolog, de sokkal szebbnek, profibbnak mutatja a videót. Aztán van az úgy nevezett aranymetszés szabálya, amit másnéven úgy is hívunk, hogy 1/3-os szabály. Ez egyébként a mobiltelefonon is nagyon szépen látszik, mert videó módban megjelennek rajta a függőleges és vízszintes vonalak. Ez egy nagyon régi szabály, amit Európában már régóta használunk, a fotózás és a filmkészítés tudományában is. Ahhoz szoktunk hozzá, hogy az tűnik profinak, amikor valahol valami, ami a képen, videón hangsúlyoz, az nem középen van. Nem is valahol, hanem pont az egy harmadánál a képnek vagy a videónak. A fotózáskor nagyon egyszerű dolgod van, mert megcsinálod a képet és utómunkával módosítod, a videózásnál jobban kell figyelni. Ha erre odafigyelsz máris nem tűnik amatőrnek a munkád. Az is nagyon fontos, hogy a kamerába kell nézni. Ha valaki “kinéz” belőle, akkor megborul az egyensúly, rögtön kíváncsi leszel, hogy mit néz? Ezt azt hiszem nem kell túlbeszélni, mert egyértelmű. Nagyon gyakran előfordul, hogy ha valakit videóznak, akkor nem tud ugyanúgy viselkedni, mint máskor. Ez általában azért van, mert nem valakivel beszél, hanem csak a kamerába mondja a dolgokat.


Videózni akarsz?

Gyere a Vezetői Kommunikációs Képzésünkre!

Mivel a videó is egy fajta kommunikáció egy speciális nyelven (a képsorozatok nyelvén), így ha igazán jó videókat akarsz készíteni, akkor fejleszd a kommunikációs készségeidet, és törd át a gátjaidat!

Jelentkezz most!

Megyek...


1. A Kasza napi anyagokat itt éred el:

Kasza napi anyagok


2. Jelentkezz a Kommunikációs Képzésre, amire júliusban még tutira eljöhetsz!

Szándékátvitel, energia, hatékonyság

Megyek...

  1. június 23.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: