Élményeim Afrikából:

Dél-afrika nagyon érdekes ország. A varázslat még itt van a levegőben.

A pénzeken Mandelán kívül állatok vannak, amikről Kittenberger Kálmántól olvastam gyerekkoromban. Az iskolát nem igazán szerettem, az emberekkel nem tudtam magam megértetni, a sportokban kisebb sikereim voltak csak. A filmek és a könyvek jelentették a kiutat. Időm nagy részében Afrikában vadásztam.

Tudod ki Sába királynője?

És mi köze a magyarokhoz?

Dél-Afrika az ellentétek országa. 58 millió főből kb. 5 millió az adófizető, a többiek segélyen élnek, vagy naponta kapnak valamennyi pénzt különböző munkákért, amit itt készpénz gazdaságnak hívnak és adómentes, mert csak a megélhetésüket fedezi.

Vannak nagyon gazdagok és vannak rendkívül szegények.

Vannak királyok és királynők.

Egy 6000 éves királyság uralkodója egy nő! Sába Királynője a Bibliából és a Koránból - mindkettőben benne van, tehát lehet benne valami. (Sőt az Etiópok szent könyvében is írnak róla - ez már három!) Persze a Királynő nem 6000 éves, hanem egyik leszármazottja. Ő a harmadik ezen a néven, a legtekintélyesebb királyi fenség Afrikában, mindenki alatta van rangban. Az összes király és királynő fejet hajt neki, és a szava parancs. Több tízmillióan lesik minden szavát, és a véleménye szent.

A teljes neve és címe: Királyi Fenség, A Nubiai Sába, Az Afrikai Királyságok Császárnője, Sába Királynője, III. Sába Királynő. 350 királyság és több ezer Főnökség hű hozzá.

Halle Berry játszotta el Sába királynőjét 1995-ben. Érdekes, hogy a kezdeti filmekben fehér főszereplők játszották el, aztán egyszer csak rájöttek, hogy valószínűleg fekete. 1959-ben Gina Lollobrigida alakította.

De mi köze a Királynőnek a Magyarokhoz?

Hát neki lehet semmi, bár a Magyarok eredete előadáson majd elmondom, de a nevének és a történetének annál több, mivel az egyetlen nagyszabású opera, amit magyar írt, és világsiker volt a SÁBA KIRÁLYNŐJE, nem volt más. A kékszakállú herceg vára a másik, de az egyfelvonásos.

Az elkészülte 7 évig tartott, és Liszt Ferenc támogatása nélkül nem mutatták be volna soha.

A wikipedia ezt írja:

“A Sába királynője Goldmark Károly 1875. március 10-én, Bécsben bemutatott operája. A darab a szerző első műve volt a műfajban, és meghozta számára a világhírt. Goldmark az opera témáját véletlenül ismerte meg Bécsben. Szövegkönyvét Salomon Hermann Mosenthal írta, de maga Goldmark is sokat dolgozott rajta. Nem túlzás azt mondani, hogy a Sába királynője a legsikeresebb magyar opera, amit valaha magyar szerző papírra vetett. A kékszakállú herceg vára mellett ugyanis csak ez a darab tudott igazán gyökeret verni külföldi színpadokon a magyarországi vonatkozásúak közül.”

Nos, ezt sem tudtam! El kell jönni 8194 km-re, hogy megtudjam miben vagyunk világhírűek. És mily egybe esés, hogy 2019-ben újra műsorra tűzték:

Az opera New York-i vendégszereplésének egyik legemlékezetesebb előadása volt a Sába Királynője című Goldmark opera, amit a tavalyi év 10 legjobb komolyzenei produkciója közé választott egy neves amerikai szaklap. A szereplők is különleges élményként élték meg a Koch Színház-beli előadást, a hazai nézők pedig ezek után már nagyon várták, hogy itthon is láthassák. Az Opera a Müpában sorozat megkoronázásaként került a közönség elé.
(Opera Café, 2019. 01. 20. - M5)

Hát ez nagyon érdekes. Az is érdekes, hogy az Opera témája pont a párkapcsolati konfliktusokról szól! A Koránban Sába Királynőnek semmi konfliktusa nem volt, érdekes, hogy miért kellett ebből ekkora ügyet csinálni, de a Görög Oidipusza óta furcsán alakul a Trónok Harca.

Mindenesetre egy olcsó segítséget szeretnénk adni neked Helembai Ildikó és Takács Dániel tolmácsolásában. Jelentkezz a következő Párkapcsolati Tréningünkre:

Helembai Ildikó és Takács Dániel

Helembai Ildikó és Takács Dániel egy párkpacsolati tréninget fog tartani 2019. július 17-én, 10:00 - 18:00 (szerda) a Lurdyban.

A két előadó garantálja, hogy tisztábban fogod látni az életet, így könnyebb dolgod lesz a párkapcsolatoddal is.

Ne pazarolj el több időt az életedből, inkább tanuld meg a hogyant, és tölts több időt boldogan!

Jelentkezés és további információ elérhető itt: Párkapcsolati tréning

  1. július 4.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: