A kitartásról Vámos Nórával, extrém sportolóval, fotóművésszel és előadóval beszélget Kasza Tamás

Egy különleges vendéget hívtam a mai Podcasthez, Vámosi Nórát, aki fotóművésznő, extrém sportoló és valami olyat csinált, amit ő csinált meg nőként legelőször a világon, mostantól pedig előadó vagy motivációs előadó.

Nézd meg a Podcastot és olvasd el a bejegyzést!

Vámos Nóra fotóművész

Az egyik olyan ember vagy, akit tényleg csipázok, ha lenne egy lakatlan szigetem és én osztogatnám a belépőket, akkor neked jutna. A másik része pedig, hogy a te helyzeted nagyon különleges, mert a gyerekeidet egyedül nevelő anyaként olyan dolgokat valósítottál meg, amikhez rengeteg kitartás kellett. Én már abba elfáradtam, hogy néztem a posztjaidat, hogy milyen sokat mentetek a mínusz fokokban, a hóban.

Rengeteg kérdésem van a dologgal kapcsolatban, illetve ami biztos, hogy ebben az időszakban és pár évig még biztosan a legfontosabb emberi tulajdonság a kitartás lesz. Nem is beszélve arról, hogy én ugye értékesítőket képzek és az értékesítésben is nagyon fontos a kitartás. Magyarországon kevés jó példa van és főleg hölgyekből van kevés, úgyhogy nagyon várom, hogy mesélj magadról és a kitartásról!

Sígyaloglás Grönlandon

Sígyaloglás Grönlandon Vámos Nóra

Nóra: Köszönöm szépen, Grönlandon keltünk át vegyes párosban Rakonczai Gáborral még nyáron. Ez a világ legnagyobb szigete, 2000 méter vastag jégpáncél fedi. Azért Grönland, mert Dániából elkezdtek hajókázni arrafelé és meglátták a partot, ami zöld színű. 25.000 medve él a bolygón és ebből nagy százaléka pont ott telepedett le, úgyhogy nagyon izgalmas volt az átkelés. Ez egy sígyaloglás volt, 165 kilogrammnyi súlyt húztunk magunkkal, ezen volt az élelmiszer. Az volt a deal, hogy 30 nap alatt megcsináljuk, ennyi időre vittünk kaját. Ott nem csak azért eszik az ember, mert éhes, hanem mert kell a fűtőanyag, szóval óránként ettünk. 1 év alatt dolgoztuk ki ezt a projektet. Mivel én nem vagyok élsportoló, ezért összeraktunk egy edzés programot, amivel pár hónap alatt felkészültem. Ahogy említetted is 3 srácot nevelek, elvittem őket a suliba, aztán délután vagy este elmentem edzeni, ahogy kijött a lépés.

Maga az expedíció fantasztikus volt. A partvonalon hasadékok vannak, ott összekötözve kell menni, Gábor ment elől én biztosítottam. A sziget széléről indultunk, innen mentünk fel a platóra, majd keletre lefelé. A két partszakaszon vannak a hasadékok. Hóhidakat kerestünk, ott lavíroztunk és pár nap alatt felértünk a fennsíkra, ott folytatódott az utunk. Nagyjából így nézett ki a terep és kb. 50 percenként megálltunk enni-inni. Átlagban naponta 20 km-t mentünk, úgy jött ki a matek, hogy 30 nap alatt 600 km-t tegyünk meg, ami végülis valamivel kevesebb lett.

Tamás: Ha jól láttam ilyen kis sátrakban aludtatok. Hogy lehet mínusz 20 fokban átvészelni az éjszakát?

Nóra: Igen, nagyon hideg van és nagyon nyirkos a levegő, magas a páratartalom. Amit kilehelünk az ráfagy a sátor belsejére, azt a mínusz 20 fokos levegőt lélegezzük be, tehát ugyanolyan hideg van kint, mint bent.

Volt egy olyan megoldásunk, hogy forró vizet beleraktunk palackokba, beleraktuk a hálózsákba és belebújtunk az aláöltözetbe. Van egy mondás, ami kifejezetten ilyen expedíciókra szól, hogy ha nem vagy folyamatos mozgásban, akkor meghalsz és ezt tényleg be kell tartani. Megérkezel nap végén, ott is mozogni kell, pedig iszonyú fáradt vagy. Szeretnél megállni, pihenni, de akkor még rakjunk bele mozgást! Akkor kell elővenni még azt a maradék energiáját az embernek, ami már tényleg nem testi, hanem szellemi energia. Hogy azt mondd magadnak, hogy nincs nyafogás, hanem hajrá, állítsuk fel gyorsan a sátrat és bent is, leülsz, de ott is mozogni kell. Ha megállsz, akkor elkezdesz bágyadni, onnan pedig nagyon nehéz felállni és folytatni.

Tamás: Eljutottál-e oda, hogy jó inkább ledőlök a sátorban, vége! Jöjjön a mentőhelikopter!

Nóra: Voltak drámai pillanatok. Nem tudtam teljesen felkészíteni a testemet, mert ott jöttek azért meglepetések, hogy na jó, erről nem volt szó. A 10. napra nagyon felvizesedtem, ami amúgy egy normális dolog. Ugye ott a nagy hidegben nőként nem akartam állandóan pisilni, mert nem annyira kényelmes mindig lehúzni a nadrágot.

Tamás: Én erre rá sem mertem kérdezni!

Nóra: Hát igen, gyorsan kell csinálni, különböző trükkök vannak. Van olyan megoldás, hogy ásol egy lyukat a hóban egy lapáttal és beülsz, ahol szélvédett helyen van. Én azt csináltam rutintalanul, hogy nem ittam, hogy ne kelljen pisilnom ez pedig egy idő után felvizesedést okozott. Akkor ott olyan reakció volt, amit Gábor se nagyon tapasztalt még, inkább orvosokat kérdeztünk, hogy ilyenkor mi a teendő? Azt mondták, hogy amíg tudok pisilni addig nem állt le a vesém és folytathatjuk az utat. Elkezdtem szorgalmasan inni, mert nem akartam abbahagyni, mindent megtettem annak érdekében, hogy tudjuk folytatni. 2-3 óra múlva már megnyugodtam és ez egy sikerélmény is volt, hogy egy ilyen helyzetből sikeresen ki tudtunk jönni.

Tamás: Mi volt még?

Nóra: Minden nap kaptunk időjárás-jelentést és szóltak, hogy vihar közeleg. Szóval szükség volt egy válságkezelő hozzáállásra, mert ha elkapott volna minket, akkor az életveszélyes lett volna. Kiszámoltuk, hogy több, mint 20 km-t kell mennünk ahhoz, hogy időben odaérjünk és elkerüljük a vihart, de ugye a 20 km is már embert próbáló távolság. Nagyon érdekes, hogy sokszor csak apróságokon múlt, hogy többet tudjunk menni. Például nem 50 percet gyalogoltunk, hanem 65 percet és így nap végére pár plusz kilométer összejött. A másik, hogy több vizet melegítettünk, azzal öntöttük fel ugye a levesünket és így többet tudtunk enni, este pedig 1 órával többet tudtunk gyalogolni. Az utolsó napon sikerült 38 km-t menni, ott tényleg beleadtunk apait-anyait, felállítottuk a sátrunkat, utána jött meg a vihar. Túléltük és másfél nap pihenő után sikeresen kiástunk magunkat.

Tamás: Hogy tudtatok akkor majdnem dupla annyit menni, mint szoktatok?

Nóra: A vége az már egy lejtős terep volt és az volt bennünk, hogy ha jól haladunk, akkor már aznap le is érünk, ott akkor már csak 20 km volt vissza. Maga a cél annyira hajtott minket, annyira lelkesek voltunk, hogy nem érdekelt mennyire fáradt a testünk. Itt viszont észnél kellett lenni, mert a testem átállt egy robot üzemmódba. Hajnali 1-kor nem tudtam bekapcsolni a karabinereket, amit azért előtte napi 20-25-ször bekapcsoltam. Mondtam Gábornak, hogy te figyelj hogy is kell ezt csinálni? Rám nézett és azt mondta, hogy na jó, itt most megállunk, mert lehet, hogy leérünk, de annyira fáradtak vagyunk, hogy jobb inkább nem kockáztatni. Másnap felkeltünk és folytattuk, szóval 30 nap és 5 óra alatt megcsináltuk.

Tamás: Amikor ezt csináltátok ez mit okoz? Benned milyen változást okozott? Magyarország ázsióját mennyire emelte?

Nóra: A szponzorációt általában azért adják, mert az ő világnézetüket képviseljük. Kb. 1 millió embert elértünk és nagyon kevés negatívat kaptunk, inkább azt kaptuk, hogy példaképek vagyunk. Azoknak, akik valamit csinálni akarnak és kell nekik hozzá egy kis inspiráció, számukra példák vagyunk. A szponzoroknak egyfajta társadalmi felelősségvállalás, el tudják mondani, hogy kiálltak mellettünk, cégeknek csinálnak beszámolókat arról, hogy látjátok mi is ezért vagyunk itt, ezért dolgozunk, a termékeinkkel ilyen értékeket adunk.

Tamás: Elkezdtél előadást tartani a kitartásról. Milyen visszajelzéseket kaptál, hogy érzed magad előadóként?

Vámos Nóra - motivációs előadó

Nóra: Nagyon-nagyon szeretem, nekem ez célom volt, hogy amit csinálok azzal nagyobb hatást tudjak elérni. Szerettem volna mindenképp beszélni róla, hogy min mentünk keresztül, hogyan oldottuk meg a problémákat és ezeket úgy elmondani, hogy mások is bele tudják vinni a saját életükbe. Tényleg nincs lehetetlen, egy hozzáállás kell csak, hogy ezt tényleg el is higgyem. Meg nyilván felmérni, hogy mekkora erőfeszítés kell hozzá, amit meg kell szorozni 10-zel, de az ember bármit meg tud csinálni. Mindenféle akadály jöhet az életünkbe, de egy kis logikázással bármit meg tudunk oldani és erre szoktam rávilágítani. Úgy tűnik, hogy átmegy az üzenet a legtöbb esetben.

Tamás: Ha valaki szeretne előadást rendelni tőled, akkor hogy ér el?

Nóra: Facebookon írjon rám, mert a weboldalam még nincs kész vagy a Gábor oldalán is elérhető vagyok.


Hogyan tudod növelni a kitartásodat?

Gyere el a következő Vezetői Kommunikációs képzésünkre!

  1. november 4-5-6.

www.nemszamit.hu


Tervezd meg a 2023. éved 2.000 Ft-ért

  1. november 17.

10. egynapos évtervező


A korábbi Kasza napi anyagokat itt éred el:

Kasza napi anyagok


Gyere a következő Kasza napra!

  1. december 7.

58. Kasza nap

  1. október 30.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Érték és Minőség Nagydíjas® Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: