TRUMP KORUNK LEGJOBB VITÁZÓJA

Szeretheted vagy utálhatod, a jövő eldönti majd, hogy mennyire volt jó vagy rossz, de egy elnökválasztást már megnyert. És az pont eggyel több, mint amennyit TE vagy ÉN nyertünk meg!

Tanuljunk tőle.

A következő blog TRUMP vitáinak elemzéséből született.

Alapvető kommunikációs hibák közül három nagyon nagyon vissza tud ütni, és ha ezt a blogot olvasod, akkor biztos, hogy mind elkövetted már, mert a Kasza fanok jó emberek, akik nem élvezik azt, hogy másokat kicsinálnak. Ezért nem is tudják elképzelni, hogy amit mondanak, azt fel fogják használni ellenük. Sajnos a jók nem tudnak a gonoszok agyával gondolkodni. De egy kicsit meg kell tanulnod, ha vinni akarod valamire. Legalább annyira, hogy tudd, mikor tartsd csukva a szád!

A három fő kommunikációs hiba:

  1. A másik előtt hangosan gondolkodni.
  2. Nem tudni, hogy a másik ellenség, hanem barátnak tekinteni. Elárulni neki belső titkokat.
  3. Egy ellenség előtt hangosan gondolkodni!

A harmadik a leghalálosabb! Ez az első kettő együtt.

Amikor valaki támad, akkor tudd, hogy ő gondolatban letartoztatott már régen. Nem lesz nyitott rád, nem érti mit mondasz, és csak a rombolás a célja: bármit mondasz fel fogja használni ellened. Nagyon nagy körültekintést igényel, hogy a sok éves tapasztalataidat, gondolataidat ne add ki az ellenségnek, amikor támad, mert jobban megismeri a gondolkodási rendszeredet, és többet tud ártani.

Szóval mi kell, hogy legyen a stratégiád, ha támadás alatt vagy?

  1. Tudd, hogy háború van, nem beszélhetsz szabadon!
  2. Ne adj ki információkat, amikkel tovább építheti a támadását.
  3. Ne támadj vissza feleslegesen, ne vitatkozz, és ne gyere ki a sodrodból.
  4. Utasítsd helyre, hogy jogod van az emberséges elbánáshoz, és tudasd vele, hogy ő nem ezt csinálja: mond neki: hogy udvariatlan, hálátlan, és/vagy direkt keveri a bajt.
  5. Tudd, hogy az esetek 90%-ban a legjobb, amit tehetsz, hogy felállsz és elmész, vagy leteszed a telefont, abbahagyod a chatet.
  6. Tudj meg minél több információt a másiktól.

Korunk legjobb és legismertebb vitázója Donald Trump. Úgy utasítja helyre a sajtót, ahogy más elnök nem merte. Kiáll magáért.

Donald Trump, az USA 45. elnöke

Donald J. Trump, az USA 45. elnöke (hivatalos fotó a Fehérház oldaláról)

Ha tudsz angolul, érdemes megnézni a nyilatkozatait, és sajtó tájékoztatóit. De sikerült találnom néhány magyar szinkronos vitát is.

Amikor megvádolták, hogy miért ennyire kemény, akkor azt mondta, hogy olyan célokat ért el, amiket egyik korábbi elnök sem. De további céljai vannak, amiket nem tudna megvalósítani, ha hagyná, hogy azok az erőteljes támadások hatására elhalványuljanak. Igazából a támadások vehemenciájával támad csak vissza.

Nézzük hogyan kezelt helyzeteket:

ELSŐ HELYZET:

A riporter oda nem illő támadása, egy olyan kérdés, amely nem kapcsolódik a témához. (A sajtó konferencia másról szólt):

TRUMP: Köszönöm, hogy elmondta ezt nekem. Nagyra értékelem.
(És nem válaszol a kérdésre.)

Riporter köti az ebet a karóhoz.

TRUMP: Ön és én máshogy gondoljuk ezt.
(És nem válaszol a kérdésre.)
De:

  • A. Elmondja, hogy mit szeretne.
  • B. Elmondja, hogy ez azért van, mert elérte, hogy jól menjenek a dolgok. Elmond egy sikert, amit nem lehet vitatni.

Riporter ismételgeti a hülye kérdését.

Trump: Tudja mit, azt hiszem rám kéne hagynia az ország igazgatását. Maga igazgassa a hírügynökségét, mert lefele mennek a mutatóik! Tegye le a mikrofont! (Csak harmadikra támadott vissza, kétszer udvarias volt. Ezért nem nevezném Trumpot udvariatlannak. De ez én vagyok.)

Még mindig kérdez a riporter, nem hagyja, hogy a sajtóreferens hölgy kivegye a kezéből a mikrofont! Trump lelép a pódiumról. A riporter gyorsan leül, mert ha Trump elmegy, őt verik meg a többiek. (Negyedszerre menj el. Hagyd abba, és távozz.)

Trump vissza lép, és egyből támad: Szégyen, hogy a …. hírügynökség Önt alkalmazza. Maga egy udvariatlan, szűrnyű ember, nem kéne riporternek lennie annál az ügynökségnél.

A riporter reagálni próbál, de Trump megelőzi: Nagyon udvariatlan volt! Nem szabad így bánnia a sajtóreferens hölggyel. Másokkal nem kéne így bánnia, mert ez szörnyű.

Egy másik riporter, aki most szót kapott:

  • Szeretném megvédeni az XY riportert, vele utaztam, nagyon rendes ember.

Trump: Maga sem a kedvencem. Nem a legjobbak közül való.

Kemény, mi?

Hát, nem arra biztatlak, hogy így kéne viselkedned mindenkivel, de kemény támadás alatt ez az, ami működik, és Trump is csak harmadszorra vette fel a kesztyűt. Az első két alkalommal udvariasan válaszolt a kérdésekre.


MÁSODIK HELYZET:

Tárgyhoz nem tartozó kérdésre:

Trump: Most az itt álló finn elnöktől kérdezzen! Ne legyen udvariatlan!

Riporter köti az ebet a karóhoz.

Trump: Hall engem? Kérdezzen!

Riporter: Csak előtte szeretném, ha megválaszolná a kérdésemet.

Trump: Már megválaszoltam. Ez az egész egy kitaláció. És tudja kik terjesztik? Maguk! Az olyan újságírók, mint maga. Álhíreket terjesztenek. Sőt még azt is mondhatom, hogy nem csak álhíreket terjesztenek, hanem romlottak. Miért mondom ezt? Mert az országban a média nagyja ilyen. Vannak nagyon jó, becsületes újságírók is, de legnagyobb részt a média álhírekkel üzletel, és egy része egyenesen romlott. Tegyen fel Finnország elnökének egy kérdést!

Ez is elég kemény! A lényeg, hogy pontosan tudja, mi lenne a riporter joga, hatásköre, és célja. Nem feleltek meg annak! Támadnak! Trump pedig visszatámad. Nem hagyja magát. Kiáll magáért.


Az első jelölti a vita a választási kampányban:

Az utolsó jelölti a vita a választási kampányban:


Gyere el a KOMMUNIKÁCIÓS KÉPZÉSÜNKRE, hogy te is képessé válj kiállni magadért!

Vezetői kommunikációs műhely

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Képek forrása: Pixabay, https://www.whitehouse.gov/people/donald-j-trump/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: