Hogyan ments meg egy kapcsolatot?

Mai beszélgetőpartnerem Tihanyi Tóth Kinga kommunikációs tanácsadó, kapcsolat-megmentő. Az interjú, ahogy 120 másik is, itt folytatódik: Állj ki magadért csoport

Tihanyi Tóth Kinga egy igazi kapcsolat-megmentő. Gyakorlati segítséget tud nyújtani bármilyen kommunikációs probléma kezelésében. Elmérgesedett, zaklatott, elhidegült emberi kapcsolatok helyreállításában segít, – akár magánéleti, akár céges/munkahelyi problémáról legyen szó. Ez Kinga specialitása, és teljesen egyedi módszere van.

Kinga emellett színész és író is, valamint több mint 20 éve dolgozik a legkülönfélébb PR munkákban, és pont annyi ideje segít az emberi kapcsolatok megmentésében is.

Nézd meg az interjút!

Interjú Tihanyi Tóth Kinga kapcsolat-megmentővel

Kasza Tamás:

Imádom a Facebook oldaladat, mert egy csomó jó idézetet raksz fel, és megmondom őszintén ezek olyan idézetek, amikről nem is gondoltam volna, hogy az az ember ilyet mondott.

Kérdés: Egy színművésznő – mert ezt is elárulhatjuk rólad, – miért szórakozik azzal hogy idézeteket oszt meg a Facebook oldalán?

Tihanyi Tóth Kinga

Tihanyi Tóth Kinga:

Jogos a kérdés. Először is köszönöm a meghívást Tamás. Igen, ez valóban szórakozás. Annak idején nem voltam nagy Facebook-os, aztán néhány évvel ezelőtt elkezdtem posztolni nagy, híres írók, költők műveinek részleteit vagy nagy történelmi személyiségek mondatait. Természetesen csak olyanokat, amikkel én is egyetértek, amiket a sajátomként szeretek. Vagy azért mert szép, vagy azért mert tanulságos. Ezzel egyidőben kezdtem el én magam is írni különböző novellákat, amiket szintén elkezdtem posztolgatni. Az egyik novellából egy regény is kikerekedett egy év alatt, a Facebook ismeretségeknek köszönhetően. Nem bírtam abbahagyni, mert olyan rajongótábor épült köré, hogy egyszerűen muszáj volt folytatnom. Összességében az a lényeg, hogy elkezdtem szeretni a posztolást, mert rengeteg pozitív visszajelzés érkezett.

Kasza Tamás:

Amit mondasz, arról írok a Digitális Nindzsa c. könyvemben. Ott azt mondom, hogy a legtöbb ember azt hiszi, hogy ez a világ túlkommunikált, mert annyi videó, annyi poszt van. Aki ebben a nagy kavalkádban igazán jól kommunikál az viszont baromi kevés. Pont ebből tudsz pénzt csinálni, hogy kitalálsz egy posztsorozatot, amire igény lesz.

Kérdés: A könyved, amit részletekben a Facebook követők miatt muszáj volt megírnod, mikor lesz kiadva?

Tihanyi Tóth Kinga:

Nagyon örülök, hogy azt mondod jól csinálom, de én mindent ösztönösen csinálok. Lehet, hogy úgy tűnik, nagyon végig van gondolva, de valójában ez egy belső késztetés. Mindent lendületből írok és tényleg csak akkor posztolom, amikor jön ez a késztetés. A könyv nem tudom, hogy mikor lesz kiadva. Nem olyan régen ült itt egy barátnőm, most már mondhatom, hogy barátnőm, mert annyi együttműködésünk lesz, hogy őrület... Előtte nem nagyon ismertük egymást, csak a Facebook-on lájkolta a verseimet és látszott, hogy nagy rajongóm. Idejött hozzám, hogy ki kell adni a verseskötetemet. Hát mondom neki: "Szilvi, kit érdekel az én verseskötetem?" Képzeld el, hogy az asztalomnál elsírta magát. Ő egyébként egy felnőtt, gyönyörű, nagyon okos és sikeres nő. Azt mondta, ne mondjak ilyet, mert az én verseim sokat adnak az embereknek, ki kell adni. Én nem veszem ennyire komolyan magam, de ha ennyi igény lesz rá és segítséget is kapok, akkor persze kiadhatjuk. Majd meglátjuk kit fog érdekelni.

Kérdés: Hogy írsz? Mit írsz?

Kasza Tamás:

Itt most direkt nem kérdezek olyat, mert nem akarom befolyásolni, hogy miről akarsz beszélni, de amit csak kevesen tudnak rólad, hogy te színdarabírással is foglalkozol.

Tihanyi Tóth Kinga

Tihanyi Tóth Kinga:

Ez úgy jött, hogy művészcsaládba születtem. Édesapám operaénekes és színész. Számomra ez természetes volt, hogy 3 évesen azt mondtam, színésznő leszek. A másik, hogy nagyon olvasós vagyok, az egész gyerekkoromat olvasással töltöttem. Ötödikes voltam, amikor édesapámnak volt egy társulata, amit úgy hívtak, hogy Mini Vígszínpad. Szeretett volna egy gyerekeknek szóló mesedarabot bemutatni, és odaszólt nekem, hogy: "Kinga, írd meg!" Én ezt komolyan vettem. Apukám elmondta, hogy kik legyenek a szereplők, legyen benne két erdei manó meg egy egér. A4-es papírra írtam a dialógusokat. Végül apukám kerekítette ki a színdarabot, de jelentős részét megírtam, a stílusát és az egésznek a világát is én alapoztam meg. "Törpekaland" lett a címe és több mint 600 alkalommal játszották, borzasztó nagy sikerrel. Ez így indult, aztán egy picit alábbhagyott az írás. Amikor Csabi (Tihanyi Tóth Csaba) megcsinálta a Tihanyi Vándorszínpadot, akkor ugyanúgy, ahogy apukám, ő is odaszólt nekem, hogy: "Írjál már egy darabot, ne kelljen keresgélnem!" Ezt is nagyon komolyan vettem, így született meg az "Elvarázsolt Katinka", amit egyébként én is rendeztem. Azóta is megy és az egyik legsikeresebb előadásunk. Aztán persze a művelődési központok bemutatták az "Elvarázsolt Katinkát", és kérdezték, hogy mi van még? Nem volt más. Írni kellett egy újat. És akkor leültem és megírtam "Az igazmondó juhászlegény"-t. Aztán amikor már az is pörgött az országban, akkor kérdezték megint “Mi van még?" Hú, akkor írjunk egy újat! Ez egyébként egy team work, én írom a szövegkönyvet, édesapám írja a dalszövegeket. Csabi apósa, Bognár Gyula zeneszerző írja a zenét a dalokhoz. Amikor pedig táncolni is kell a színpadon, akkor Csabi felesége, Bognár Rita operettprimadonna, koreografál.

Kasza Tamás:

Nagyon gratulálok nektek ehhez. Mi fel szoktunk karolni művészeket, akik próbálnak tenni a kultúráért, de látjuk, hogy iszonyatosan kemény nekik. A mostani időszakban, ami történik az katasztrófa.

Kérdés: Neked erről mi a véleményed, hogy az elmúlt egy év mit fog okozni, vagy mit okozott a művészvilágban?

Tihanyi Tóth Kinga

Tihanyi Tóth Kinga:

Nehéz megfogalmazni, hogy ez az év milyen károkat okozott a művészvilágban. A legtöbb színésznek Magyarországon nincsen félretett vagyona, a legtöbben egyik hónapról a másikra élnek. Énekesek, táncosok, zenészek ugyanígy. Ez óriási probléma. De az anyagi káron túl, ami nagy probléma, mert enni kell és meg kell élni... van még egy olyan kulturális veszteség is, hogy ha valaki 1 évig kimarad a pörgésből, akkor utána borzasztó nehéz visszaállni. És nem csak színészként, előadóművészként, hanem gondolj bele, a nézők le lettek szoktatva... Az élet arról szól, hogy örömöt okozunk magunknak, másoknak és ebben a színháznak, a művészetnek iránymutató szerepe van. Azért vannak zenészek a vendéglőben, azért van a Magyar Állami Operaház, azért van minden kulturális centrum, művelődési központ, mozi, hogy életerőt kapjunk bennük a művészektől. Hogy történeteket, tanulságos dolgokat lássunk. Ezekből élünk, meg abból, hogy kommunikálunk egymással, együtt vagyunk és szeretetet adunk egymásnak. Ha ez a csatorna el van vágva, akkor a kultúra összeroppan, és ha összeroppan, akkor előbb vagy utóbb elenyészik. Ez egy borzasztó nagy probléma, úgyhogy én nagyon szeretném, hogy visszaálljon az élet úgy, ahogy volt, és a művészek ismét megkapják azt a lehetőséget, hogy örömöt, szeretetet és energiát adjanak azoknak az embereknek, akiknek erre szüksége van.

Kérdés: Egy kicsit más téma. Mit jelent a kapcsolatmegmentés?

Tihanyi Tóth Kinga:

Ezt a szóösszetételt én találtam ki. Közel 20 éve segítek embereknek abban, hogy helyre hozzák a kapcsolatukat valakivel, akivel elmérgesedett, tönkrement, pedig együtt kellene működniük. Lehetnek olyan szituációk, mint például egy házasságban, vagy említhetném az üzlettársakat, tulajdonostársakat is, hogy szükség van kapcsolat megmentésre. Az a feladat, hogy helyrehozzák a kapcsolatot egymással, de nem megy, nagyon nehéz. Ebben tudok segíteni. Megkeres engem az az ember, akinek a másikkal problémája van, végighallgatom és egy stratégiát gyártok arra vonatkozólag, hogy hogyan kezeljük a másik emberrel a viszonyt. Ezekben az esetekben komoly kommunikációs problémák is előfordulnak. Olyan is van, hogy valaki jól kommunikál, de azzal a személlyel valamiért megreked a kapcsolat. Ilyenkor besegítek szóhasználattal is, begyakoroljuk a beszédet és a párbeszédet is.

Kérdés: Olyanok is megkeresnek, akiknél 0 kommunikáció van, vagy csak olyanok, akiknél nagy a baj?

Tihanyi Tóth Kinga:

Engem azok keresnek meg, akiknél nagy a baj. Akinek úgy általánosan problémája van a kommunikációval, neki azt tudom javasolni, hogy menjen a Tamáshoz tréningre. Én egyszer voltam egy Kasza napon, nekem ez nagyon nagy élmény volt, az egész elsöprő erejű volt. Biztos vagyok benne, hogy a kommunikációs tréning is ugyanilyen remek. Én alapszintű kommunikációval nem foglalkozom, hozzám az jöjjön, akinél nagy probléma van. Úgyis mondhatnám, hogy azokat várom szeretettel, akik a reménytelen kategóriába tartoznak. Nyilvánvalóan el kell mondani a gondolatunkat, - ami esetleg feszít vagy amin szeretnénk változtatni, - csak a hogyan? a lényeg, és mi ezt a hogyan-t csiszolgatjuk. Itt vannak különböző trükkök, hogy hogyan kell úgy bánni egy másik emberrel, hogy elfogadja azt a gondolatot, amit én szeretnék neki átadni, dacára annak, hogy lehet, hogy ő teljesen mást gondol. Azon kívül, amit gyakran elfelejtünk az életben, az a másik ember méltatása és az érdemeinek az elismerése. Amikor már tönkrement a kapcsolat, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy valamikor szerettük a másikat.

Kérdés: Mennyire kellene ezt tanítani az iskolában szerinted?

Tihanyi Tóth Kinga:

Zseniális kérdés, pont ma gondolkodtam ezen. Már rögtön a gyerekkortól kezdve be kellene vezetni azt, hogy a gyerekek értékeljék egymást. Tessék megtanulni és begyakorolni azt is, hogy a tanító néninek is lehet azt mondani, hogy ő "de jó tanító néni". Ennek is része kéne lennie a kultúrának, hogy egymás jó tulajdonságait, képességeit magasztaljuk. A rossz tanuló is, biztos vagyok benne, hogy valamiben jó. Szépen rajzol vagy jó a humora, kedves, aranyos, nagy szíve van, és akkor azt kell erősíteni benne. Mennyivel szebb lenne a világ, ha pozitívan értékelnénk egymást!

Kérdés: Kérlek, mondj néhány példát. Milyen húzós problémák voltak párkapcsolatban vagy munkahelyen?

Tihanyi Tóth Kinga:

Volt egy apuka, aki elvett feleségül egy hölgyet és a hölgynek volt egy kamasz gyermeke, aki úgy döntött, hogy nem áll vele szóba. Az volt a játszma, hogy együtt éltek, az anyjához beszélt a gyermek, hozzá meg nem. Duzzogott, becsapta az ajtót és nem állt vele szóba. A pótapuka minden fortélyt bedobott, de semmi nem működött. Eljött hozzám és összeírogattuk, hogy mit szeret ez a gyermek. A legeslegelső lépés, hogy megfigyeljük a másikat. Hogy' működik, mit szeret, mit csinál? Ezeken a dolgokon keresztül felépítettem egy stratégiát, hogy a pótapuka hogyan tud ezekbe a tevékenységekbe, lépésről-lépésre bekapcsolódni. És akkor a végén megolvadt a jég.

Volt egy hölgy is, akivel az édesapja nem állt szóba. Az volt az érdekes, hogy egy rendkívül okos, jóságos, értelmes, intelligens hölgy volt az illető és mindennel próbálkozott, hogy az édesapja szóba álljon vele. Nem értettem, hogy lehet, hogy az apja ennyire keményfejű? Addig-addig nyomoztam - nyomozás alatt azt értem, hogy kérdéseket tettem föl, - amíg rájöttem, hogy a hölgy tanultsága, intelligenciaszintje jóval magasabb volt, mint a szüleié. Számukra egy egészen más stílusú beszélgetés lett volna a megfelelő. Előfordul sajnos, hogy "kinőjük" a szüleinket és ez bizony probléma. A szülővel úgy kell kommunikálni, amit el tud fogadni, nem lehetünk olyan hálátlanok, hogy a saját "rangunkat" hozzuk előtérbe. Ott is győztünk, az édesapánál végül felolvadt a jég.

Kérdés: Azzal is meg szoktak keresni, hogy valaki nagyon szerelmes valakibe, de hogy mondja meg? Ilyenkor mit tudsz tenni?

Tihanyi Tóth Kinga:

Tudok segíteni tanáccsal, hogy' udvaroljon egy hölgynek egy férfi, vagy hogy szerezze vissza a párját. Ugyanakkor van, amikor inkább arra hívom fel a figyelmet, hogy azért van más lány is a világon...

Kérdés: Hol lehet téged elérni?

Tihanyi Tóth Kinga

Tihanyi Tóth Kinga:

Ha valaki fel szeretné venni velem a kapcsolatot, írjon egy pár soros email-t. Egy néhány mondatos leírásból látom, hogy a téma az én asztalom-e és tudok-e neki segíteni.

Mindenkinek válaszolok, aki ír nekem!

Elérhetőségeim:

Tihanyi Tóth Kinga
e-mail: t.t.kinga@gmail.com
linkedin.com/in/kinga-tihanyi-tóth/
facebook.com/kinga.tihanyitoth/

Kinek van rám szüksége?

  • annak, akinek elmérgesedett a kapcsolata valakivel, cégben, munkahelyen, tulajdonostárssal, alkalmazottal, főnökkel, bármely olyan munkatárssal, akire szüksége lenne a munkában.
  • Akinek elmérgesedett a viszonya elvált házastárssal, miközben a közös gyermek, vagy közös vagyon, vagy közös vállalkozás miatt fontos lenne a jó viszony.
  • Akinek elhidegült a viszonya házastársával vagy a párkapcsolatával, de nem szeretne a kapcsolatnak véget vetni.
  • Aki szeretné befejezni a kapcsolatát, de úgy, hogy ne fojtogassa utána bűntudat...vagy szeretne felmondani a munkahelyen úgy, hogy ne legyen belőle vagdalkozás, vagy szeretne kilépni egy közös vállalkozásból, úgy hogy ne legyen belőle harag és pereskedés egy életen át...
  • Aki szeretné valamilyen titkát felfedni a múltból vagy a jelenből a másiknak, de nem akar belőle még nagyobb bajt, mint amit a titkolózás terhe jelent a számára...
  • Aki nem tud szerelmet vallani, nem tudja kifejezni érzéseit, képtelen szavakba önteni érzelmeit.
  • Aki képtelen idegesség nélkül emberekkel beszélni, mások előtt megnyilvánulni, felolvasni, előadni, miközben szakmája miatt ezt időről időre meg kell tennie.

Mi az amit csinálunk?

  • A helyzet pontos megismerésével stratégiát találok ki arra, hogy milyen módon oldjuk meg a problémát.
  • Gyakorlunk! Felnőttként a gyakorlás egy elfelejtett, elhanyagolt, nem kihasznált eszköz. Az emberek nem élnek a gyakorlás adta lehetőségükkel, mármint azzal, hogy BÁRMIT be lehet gyakorolni az életben ahhoz, hogy jobban menjen. Még egy hétköznapi beszélgetést is. Még egy szerelmi vallomást is. Sőt. Egy munkahelyi felmondást is. Annak érdekében, hogy flott legyen, eredményes legyen, vagy épp olyan legyen, hogy a legkevesebb kárt okozzuk a másiknak vagy saját magunknak a beszélgetés folyamán... Hogy ne egy végiggondolatlan rögtönzés legyen, tele érzelmekkel és meggondolatlan bántásokkal. Az ilyen hibáknak olykor évekig isszuk a levét...Én abban adok segítséget színházi tapasztalatommal, hogy velem meg lehet tanulni és be lehet gyakorolni bármilyen párbeszédet, kommunikációt. És addig próbálunk, amíg jól nem érzi magát vele! És természetesen szókészlet és ötlet hiányában bármilyen gondolatot megfogalmazok és olyan stílusban, amire szükség van a helyzet kezeléséhez. Eltervezzük az eseményeket mint a mérnökök egy hidat a papíron, majd az életben megvalósítjuk amit megterveztünk.

Mit az amit nem csinálunk?

  • Nem foglalkozunk a múlttal. Nem „lelkizünk.”

Mi a folyamat?

  1. Beszélünk telefonon, vagy írásban megismerkedünk.
  2. Személyes találkozó nálam vagy szükség szerint a megbízó által megadott helyszínen. Fontos, hogy a találkozó zavartalan helyen történjen. Ez a találkozás ingyenes. A megismerkedés és a helyzet pontos megismerése után megmondom, hogy tudom-e vállalni, ill. mindkét fél dönt arról, hogy tudunk-e együtt működni, adok árajánlatot és megegyezünk.
  3. Szerződés, számla, fizetés megegyezés szerint.
  4. A megbeszélt helyszínen és időpontokban találkozunk, elkezdjük a közös munkát és haladunk a helyzet kezelésén vagy a színpadi felkészülésben.
  5. A megbízó a saját életében megvalósítja azokat a beszélgetéseket, amikbe megegyeztünk és begyakoroltuk ill. felkészültté válik a saját előadására.
  6. Telefonon vagy személyes találkozóval követem az eseményeket ha több lépcsős a kezelés.

Köszönjük Kingának az interjút.

Ha úgy gondolod, hogy egy olyan élethelyzetben vagy, amiben épp Kinga segítsége kell, keresd őt a fenti elérhetőségein.

Gyere a következő Kasza napra!

Következő Kasza nap

Töltsd le a Digitális Nindzsa című könyvemet!

Digitális Nindzsa

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: