A videó és a könyv mestere

Az egyik legkedvesebb filmem rendezőjével Barnóczky Ákos íróval, rendezővel beszélgetek.

A lezárási képzéseken Ákos filmjeit szoktam levetíteni, amit különböző cégekről csinál.

Arról fogunk beszélgetni, hogy a vállalkozók miért tiltakoznak a kamera ellen? Miért nem hajlandóak image filmet csinálni?

Barnóczky Ákos:
Sárospatakon tanult színháztudományt és népművelést, majd a Nemzeti Színház stúdiójába került rendező szakra. Színházi rendezései mellett színdarabokat is ír, publikációi jelennek meg különféle magazinokban (Kurír, Galaktika, stb.), továbbá szinkron-dramaturg és fordító.

1998: Barátok közt - sorozat (forgatókönyvíró - 25 rész)
1998: Európa Expressz (forgatókönyvíró)
2000-2002: Rendőrsztori - sorozat (vezető forgatókönyvíró)
2005: Szőke kóla (rendező)

A videó és a könyv mestere: Barnóczky Ákos rendező, író

Tamás: Az egyik legkedvesebb filmem rendezőjével Barnóczky Ákos íróval, rendezővel beszélgetek. A lezárási képzéseken Ákos filmjeit szoktam levetíteni, amit különböző cégekről csinál. Arról fogunk beszélgetni, hogy a vállalkozók miért tiltakoznak a kamera ellen? Miért nem hajlandóak image filmet csinálni?

Ákos: A kamera sok embernél kivált egy nem természetes állapotot, amit egy csettintéssel fel lehet oldani. Vannak viszont olyanok is, akik beleragadnak. Főleg, ha mondod nekik, hogy legyél természetes! Na, akkor tuti beleragad. Egy idő után eljön az a pont, hogy kamera előtt is úgy beszél, mintha a legjobb barátjával beszélgetne.

Barnóczky Ákos rendező, író

Tamás: Igen, mindig elmondjuk, hogy digitális világ van és ha nincs videód, akkor nem érsz semmit, mert 25 évnél fiatalabbak nem fognak olvasni. A mostani generáció, akik munkát keresnek hollywoodi filmeken, play station játékokon nőttek fel, a cég meg berak egy hirdetést, hogy megbízható cégünk munkaerőt keres. Ez nem működik. A modern fejvadász cégek külön stábot működtetnek és elmennek cégekhez, ahol filmeket forgatnak. Ezek a cégek viszik a jelölteket, munkatársakat még úgy is, hogy vidékre kell költözniük. Nagyon kevesek hajlandóak megnyilvánulni videón. Mondj példákat arra, hogy aki megcsinálta veled a filmet miért csináltatta meg és mit ért el vele?

Ákos: Kommunikációba tudtak kerülni. Volt, aki úgy fogalmazta meg, hogy olyan, mintha jó napot futott volna, azt tudja megismételni akárhányszor és ezer helyen ott tud lenni vele. Ha nincs ez a film, akkor nagyon össze kell szednie magát, mindig a topon kell lennie, ide menni, oda menni, le kell utazni valahova, beszélnie kell valakivel. Így meg csak fogja és elküldi a videót, ahol egy olyan állapotában van, ami a 100% fölött van.

Tamás: Fontos a filmes háttér egy ilyen videó elkészítéséhez?

Ákos: Attól függ mit akarsz csinálni, az alapokkal jó tisztában lenni. Három esetben szoktam javasolni, hogy valaki például velem dolgozzon. Amikor valaki a kamera előtt a cég embere vagy a megrendelő vagy ha olyan a terméked vagy szolgáltatásod, hogy a vásárlóknak meg kell érteniük valamit ahhoz, hogy megvegyék. Én itt a közvetítő vagyok, meg kell értenem, hogy mit akarsz eladni és akkor a videón keresztül azt át tudom tolni. Ha kell, akkor egy érzelmi behatást is bele lehet rakni. Nyilván amennyi belefér a költségvetésbe. Mindenki szeretne Marvel minőségű filmeket, ez az egyik véglet a másik meg a telefonos videók, de mindkettő lehet nagyon jó. Az a megfelelő, amire épp szükséged van és a lehetőségeid szerint megoldható. Vagy ha a termékedet még nem ismerik, mert nagyon új a piacon, akkor is érdemes filmet készíteni. A harmadik típus pedig azok az ügyfelek, akik sok videót szeretnének csinálni. Akkor érdemes saját magadnak csinálni őket, mert azt az Isten se fizeti ki, ha hetente mondjuk két-három videót ki akarsz küldeni. Mi ezt meg tudjuk tanítani.

Tamás: Magánszemélyeknek, értékesítőknek, MLM-eseknek is megtanítod ezt?

Ákos: Persze, bárkinek. Már egy nap alatt is rengeteg mindent meg lehet tanulni, ha valaki akar tanulni. Nyilván utána még lehet hova fejlődni, de el tud indulni.

Tamás: Én 95-ben ismertelek meg, ahogy a Leonardo Da Vinci utcán sétáltál a Beleznai Endrével és hoztad hozzánk. Azt mondtad neki, hogy nálam végezzen el egy kommunikációs tanfolyamot.

Ákos: Igen-igen ez Pécsett volt. Pesten is van egy Leonardo Da Vinci utca, ott forgatták a Szőke Cola legjobb jeleneteit, de ezek szerint akkor Pécsen is van.

Tamás: Beszéljünk az írásról! Amit te írtál az Európa Express volt, amit te írtál és ha jól emlékszem még szerepelsz is benne.

Ákos: Igen, az az első akciófilm volt Magyarországon. Arról szól, hogy terroristákat akarnak elkapni és sikerül is nekik, most spoilerezek egy ilyen régi filmről. Rájönnek, hogy ezek a terroristák nem magyarországi távolságokhoz szoktak és nem ismerik az országot. Így sikerül elterelni őket, a határon feltartóztatják őket. A jó fiúk, a csapat, akikről szól a film kitalálják, hogy visszavezetik őket Budapestre. Felírják, hogy Bécs, ami a globalizációra utal, hogy minden nagyváros egyforma, csak a táblák mások. Megelőzte a korát, mert ez a téma 8-10 év múlva lett aktuális. Ez a film azért volt fontos számomra, mert én utána döntöttem el, hogy rendezni akarok. Merthogy megírtam valamit és nem feltétlenül jött ki belőle. Nem pont olyan volt a karakter, mint amilyennek megálmodtam, nem ott voltak a hangsúlyok stb. Ekkor már színház rendezéssel foglalkoztam, azóta az az alapelvem, hogy az a jó rendező, aki kihozza azt, ami benne van a forgatókönyvben.

Tamás: Az első film, amit rendeztél a Szőke Cola volt?

Ákos: Igen, az első komoly filmem.

Tamás: Ha jól emlékszem hatalmas siker lett, nekem is tetszett. Legalább kétszer, háromszor megnéztük, mert tényleg szórakoztató.

Ákos: Azt láttam, hogy a közönségfilm nem annyira volt komolyan véve itthon. Már a filmes része, jó poénok voltak benne, de mint film. Az amerikai filmeknél azt láttam, hogy ugyanolyan komolyan veszik ezt az egészet és használnak bizonyos filmes eszközöket, amiket komolyabb filmeknél. Ettől lesz időtállóbb. Ezeket az eszközöket próbáltam bevetni és mondhatom, hogy sikerült is.

Tamás: Szóval az első akció filmet te írtad és az első hollywoodi stílusú vígjátékot te rendezted.

Ákos: Igen, így van

Tamás: A zajokból jól hallottam, hogy van ott veled valaki, aki hallgat minket?

Ákos: Igen, ez így volt, de most nem tudom hova tűnt. Kincső az egyébként.

Tamás: A posztba beleírtam a Facebook linkedet, ami a https://www.facebook.com/akos.barnoczky, illetve a weboldalad a https://barnoczky.com/, itt találnak meg. Mi az, amiben tudnak keresni? Mit vállalsz?

Ákos: Céges filmeket vagy filmes oktatást, kreatív írást vagy bármilyen kreatív feladatot, ahol egyedi megoldásra van szükség. Ha valaki szerepelni akar egy filmen vagy úgy érzi, hogy az értékesítéshez szükség van arra, hogy a vásárlók megértsenek valamit a termékkel, szolgáltatással kapcsolatban. Vagy, ha nagyon sok videót szeretne, mert akkor tényleg nem éri meg velem csináltatni, akkor megtanítom neki. Így saját maga tud videókat készíteni.

Tamás: Akinek erre van szüksége, keresse Ákost, ha pedig valaki nem mer kamera elé állni, akkor jöjjön el a kommunikációs képzésre. Mindenképp nézzétek meg az összes filmet, amit Ákos írt vagy rendezett és amiben a Kincső is szerepel.

Ákos: Jaj, hát a legfontosabbat nem mondtam, bocsi. Van egy új projektünk, amin közösen dolgozunk, a Kamikaze c. játékfilm. Élmény volt vele dolgozni.

Tamás: Erre had kérdezzek rá, mert én is dolgozom a feleségemmel és elvileg idézőjelben én vagyok a főnök, de otthon meg nem. Nálatok ez hogy működik? Okoz problémát?

Ákos: Van rá jó és rossz példa is, amiből levontuk a tanulságot, hogy mi működik mi nem. Volt egy olyan alkalom például, hogy segíteni szeretett volna, csak nem jól. Egy videoklipben koreográfus volt, az nagyon jól működött. Szlovéniába jártunk akkor együtt forgatni és azt mondta, hogy ő csak egy nap koreográfus, a többi napon az én asszisztensem lesz. Abban a pillanatban, hogy az asszisztensem lett asszisztens feladatokat kértem tőle és azt nem bírta.

Kincső: A színészeket szereti az asszisztenseket nem.

Ákos: Nem igaz, csak asszisztensként szóltam hozzá, nem színészként. Utána levontuk a tanulságot, hogy istenien dolgozunk együtt művészként, rendező-koreográfusként vagy rendező-színészként, de ilyen nem lesz több, hogy ő asszisztensem lesz.

Barnóczky Ákos rendező, író

Tamás: Van még bármi, amit el szeretnétek mondani így a végén?

Kincső: Én még annyit tennék hozzá, hogy szerintem azért könnyű Ákossal együtt dolgozni még akkor is, ha valaki nem színész, mert nagyon jól tud instrukciókat adni. Van, hogy egy rendező bonyolultan fogalmaz és nehéz megérteni.

Barnóczky Ákos rendező, író: https://www.imdb.com/


Ha zavar a kamera, vagy fejleszteni akarod a kreatív képességeidet, akkor gyere el a következő Vezetői Kommunikációs Képzésre!

Vezetői Kommunikációs Képzés

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Képek forrása: Barnóczky Ákos Facebook oldala

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: