Mit csináltál volna máshogy?

Bártfai Balázs készített velem egy interjút, amiben arról kérdezett, hogy mit csináltam volna máshogy a vállalkozásomban. A válaszom röviden az volt, hogy semmit, de ha újra kéne kezdenem, akkor 15 év helyett meg tudnám csinálni 3 év alatt. Igazából 2003 decembere óta vagyok vállalkozó, de tréner 26 éve.

Az online konferenciáját úgy hívják, hogy Megvalósító napok, és stratégiákról szól, nem marketingről. Díjtalan. Engem is meglepett, mennyire jó lett az interjú, ezért elhatároztam, hogy írok belőle egy blogot, és még lehet, hogy a következő könyvembe is belekerül.

Kasza Tamás

Miért tudnám ötször gyorsabban felépíteni a vállalkozásomat ma?

Mert most hiszek magamban.

Tehát a legnagyobb hibám az volt, hogy nem hittem magamban.

Mit jelent ez? Mert ugye önmagában ezzel nem jutsz előre. Öt dolgot tanultam meg az elmúlt 26 év alatt.

1. A jó ügyfelek mindenre igent mondanak.

Nem kell félned attól, hogy a VIP ügyfeleid ne támogatnának. Bármit kitalálsz, meg fogják venni, és segíteni fognak.

A hibám az volt, hogy amint vége volt egy tréningnek, nem mertem eladni ott helyben a következőt. Kevés terméket fejlesztettem ki, és nem sikerült előre jutni elég gyorsan.

Jelenleg Floridában írom ezt, ahol egy 40 napos tartózkodással pihenem ki a fél év Dél-Afrikát, és már látom, hogy ezt a negyven napot is ki kell majd pihennem a Karib-Tengeren egy két hetes programmal, és utána majd megint tudok dolgozni. (Vicc.)(Na jó, annyira nem vicc.)

Kasza Tamás Floridában pihen

2. Merd elkérni azt a pénzt, amit megérdemelsz!

A hibám az volt, hogy nem mertem elég pénzt elkérni, ezért lassan fejlődtem. Ha az elejétől el mertem volna kérni a pénzt, akkor gyorsabban kerültem volna jobb állapotba, és az ügyfelekért is többet tudtam volna tenni.

3. Amikor azt hittem nem ment, akkor ment a legjobban.

Ez 2008-ban volt a legdurvább, magamban siránkoztam, amikor 487 CD-t adtam el, és kicsit többet kerestem vele, mint 11 millió forint, azt éreztem, hogy én adom el a legkevesebb CD-t, és keresem a legkevesebb pénzt vele. Igazából nem kérdeztem utána, és nem néztem meg, mi a helyzet. Valószínűleg abban az évben én kerestem Magyarországon a legjobban infótermékből, de az első ötben biztos, hogy benne voltam. Ha akkor nem sajnáltatom magam, akkor rá tudtam volna állni, hogy jobban nyomjam, mert

4. Ragadd meg a trendeket!

2008-ban kevés trénernek volt anyaga. 2009-ben már többnek, akkor csak 8,6 M forint bevételem volt a CD-kből, aztán 2010-ben már még kevesebb, mivel hirtelen túlkínálat lett CD-kből, ezért elkezdtem könyveket írni. Kevés trénernek volt könyve, én pedig összekapcsoltam a könyveket a Kasza napokkal. Ezért sikerül évi több, mint 2000 embernek előadni az évi négy Kasza napon. Már a 47. következik március 4-én.

Próbáltam összehozni egy olyan szolgáltatási struktúrát, amely trendet teremtett. Három-négy tréningem külön brand lett.

5. Az ügyfeleknek igenis kell a segítség, mert bajban vannak!

Azt hittem régen, hogy attól, hogy valakinek több pénze van, már nincs is olyan problémája, amit segíteni tudnék megoldani. Aztán hallottam egy hasonlatot: A Ferrari szerelőnek kell, hogy legyen Ferrárija, ahhoz, hogy a Ferrari tulajdonos megengedje, hogy megszerelje a Ferráriját?

Persze, hogy nem. Szóval ne hagyd magad lenyomni, mert valaki éppen rossz lábbal kelt fel, vagy mert éppen meg akar valakit leckéztetni, mert attól jobban érzi magát, hogy valakibe bele tudott rúgni. Az üzleti élet ilyen, el kell viselned ezt, hogy pénzt keress. A bizalom nem egyből jön. Ki kell érdemelni. Lépj túl ezen, tanuld meg lezárni a nehéz ügyfeleket, vagy keress másikat. Az emberek bajban vannak. Ki kell derítened, hogy tudsz-e segíteni nekik, és utána segíts nekik. Vagy ha nem tudsz, akkor továbbítsd máshoz, aki tud.

A 47. Kasza napra itt tudsz jelentkezni:

www.kaszanap.hu

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: