Friderikusz is Digitális Nindzsa lett, átment YouTube-ra. A TV vége?

Pár napja megvolt a Friderikusz Podcast nyitóadása.

A felvetett kérdések:

Miért váltson Friderikusz Sándor a Facebookra és a YouTube-ra, a hagyományos tévézés helyett?

Hol tart a világban és idehaza a hagyományos televíziózás?

Nem azért szaporodnak-e gombamód a YouTube-csatornák (amit ezennel Friderikusz Sándor is létrehozott), mert a lineáris tévézésnek mára befellegzett?

A Friderikusz Podcast nyitóadásának vendégei egymásnak is ellentmondó válaszokat adnak a fenti kérdésekre és a tekintetben sem jutnak közös nevezőre, hogy ezeken a platformokon - Facebook, YouTube, podcast - mennyiben kellene megváltoznia - a nagy tévékből ismert korábbi személyiségéhez képest - a közismert televíziósnak.

A műsor vendégei - Csepeli György szociálpszichológus, Rangos Katalin szerkesztő-riporter, Kolosi Péter az RTL programigazgatója, Geszti Péter dalszerző, énekes, producer és Friderikusz fodrásza, Vörös Kati - konkrét tanácsokban is bővelkedő nyilatkozatait minden esetben átkötik olyan műsorrészletek, amelyek leginkább az egykori Friderikusz Show-kból valók és amiket legalább 25 éve nem láthatott a közönség.

Milyen tanulságot vonhatunk le ezekből a nagy fontos, és értékes interjúkból?

Friderikusz is Digitális Nindzsa lett, átment YouTube-ra. A TV vége?

Friderikusz Sándor:

Máris belevágunk, itt ül Csepeli György szociálpszichológus, aki szerintem nem is sejti, hogy miért hívtam meg ide legelső vendégnek ma estére.

Csepeli György:

Hát nem sejtem.

Friderikusz Sándor:

Emlékszel arra, amikor 1989-ben meghívtál engem Amerikába? Megérkeztem az első nap és láttam egy üresen tátongó TV-t. Kértem, hogy valamilyen adást ebben csináljunk, mert engem ez érdekel. Nem tudtam, hogy miért érdekel, addig nem televízióztam. Te 5 perc alatt elintézted, kijött egy szerelő, bekapcsoltad és 300 csatornát elkezdett ontani az a TV.

Csepeli György:

Így volt, emlékszem nem jöttél ki 3 hétig abból a házból.

Friderikusz Sándor:

A tévézés az én életemben és úgy nagy általánosságban is nagy utat járt be. Most meg itt vagyunk egy podcastban, bár nem tudom, a podcast az, amit látunk is, vagy csak az, amit hallunk?

Csepeli György:

Erről az esztéták komoly vitákat folytatnak. Szerintem funkciójában ugyanaz a kettő. Ez egy videó podcast.

Friderikusz Sándor:

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos értelemben vett televíziózás szétporladóban van?

Csepeli György:

Az ember kommunikáló lény, mindenhol azt látjuk, hogy az emberek beszélnek. Sőt, ha hallgatsz, az is egyfajta kommunikáció.

Friderikusz Sándor:

Igen, de más kommunikálni és más “közölni akarni valamit”. Márpedig itt erről van szó.

Csepeli György:

Az, hogy akarsz-e közölni valamit vagy sem, lényegtelen. A lényeg, hogy legyen közönséged. Ha van, az kiváltja belőled azt, hogy akarsz közölni valamit. Az a helyzet, amiben vagyunk, azt eredményezte, hogy mindenki akar mondani valamit.

Friderikusz Sándor:

Miért pont most akar mindenki mondani valamit?

Csepeli György:

Ez az internettel együtt jött. A kommunikációra való igény már régóta jelen van bennünk, de nem volt meg az az isteni élmény, hogy megszólalok és gyakorlatilag mindenki hallhat.

Friderikusz Sándor:

Ennek következménye az, hogy a hagyományos televíziózás veszít a jelentőségéből? Vagy ezek párhuzamosan mennek egymás mellett?

Csepeli György:

Amikor van egy ilyen mindenkinek kijáró nyilvános szféra, akkor teljesen elveszti a létjogosultságát a központilag szervezett, hierarchizált nyilvánossági struktúra, a hagyományos tömegkommunikáció. Ilyen értelemben véve ez el fog tűnni.

Friderikusz Sándor:

Ez mit jelent? El fog tűnni a televízió?

Csepeli György:

Bizonyos kormányok még mindig betegesen ragaszkodnak hozzá, de a televízió már most eltűnt. Már nincsenek statisztikáim, de az emberek nem néznek TV-t. Most, hogy jöttem hozzád a villamoson, mindenki a telefonját nézi. Tulajdonképpen a nap 24 óráján keresztül mindenkinek rendelkezésére áll egy “televíziós készülék”. Azt néznek és azt hallgatnak, amit akarnak. Ez egy fantasztikus lehetőség.

Friderikusz Sándor:

Te ezt vívmányként értékeled?

Csepeli György:

Nagyon nehéz a történelmet a jó és a rossz terminusa között értékelni. Ezek a dolgok, ha akarod, ha nem bekövetkeznek, de egészében véve úgy gondolom, hogy inkább jó, mint rossz. Én hiszek abban, hogy az embernek joga van beszélni, joga van tartalmakat létrehozni.

Friderikusz Sándor:

De például egy pali abból csinált 10 milliós nézettséget, hogy egész nap különböző zenéket játszik be és ahogy a zene üteme szól, ő úgy bólogat. És ezt 10 millió ember nézi. Azért ne mondd nekem, hogy ez a szellem diadala!

Csepeli György:

Nem, egyáltalán nem mondom, hogy a szellem diadala, csak azt akarom mondani, hogy erre joga van a palinak és neked nem kell nézni, ha nem akarod. Nézi, aki nézi, ez a lényeg. Akkor van probléma, akkor mélyen egyetértek veled, ha gyűlölet cunamit szabadítanak fel ezek a közlésformák. Ott büntetőjogi eszközökkel lehet és kell fellépni.

Friderikusz Sándor:

Akkor azt is jónak látod, hogy én átlépek vagy legalábbis megkísérlek átlépni ebbe a világba?

Csepeli György:

Én ezt már neked évekkel ezelőtt tanácsoltam, mert ez a tendencia, amiről beszélünk nem most kezdődött. Már 10-15 évvel ezelőtt lehetett látni, hogy a hagyományos tömegkommunikáció modell napja leáldozott.

Friderikusz Sándor:

Nekem mindig két dolog volt fontos a TV-ben. Az egyik a tömeghatás, tehát, hogy milliókat is magammal tudok ragadni, meg az, amit ezzel keresni lehetett.

Csepeli György:

Ezzel szemben nekem árnyaltabb képem van rólad, mert én úgy látom, hogy te egyszerre voltál fantasztikus tömeghatás elérésére, másfelől viszont van benned egy olyan finomság, szofisztikáltság, – gondolok itt a fantasztikus történeteidre, meséidre –, ami tulajdonképpen a lélek televíziója.


Friderikusz Sándor:

Rangos Katalin a közismert rádiós és televíziós a következő vendégem, akihez közel 40 év barátság fűz. Együtt kezdtünk rádiózni a 80-as évek elején. Te voltál az az ember, aki mindig azzal szekáltál, hogy miért nem leszek végre önmagam egy független, önálló közegben? Na, tessék ezt akartad?

Rangos Katalin

Ezt akartam, igen, nagyon jól néz ki ez az egész, még egy kicsit túl is van spilázva. Ennyire fancy YouTube csatornát még életemben nem láttam.

Friderikusz Sándor:

Engem megelőzve te korábban átléptél a YouTube világába, hiszen a műsoraid, amiket mostanában csinálsz, felkerülnek látható és hallható formában is. Téged a fiad, Bazsó Gábor buzdított erre?

Rangos Katalin

Szerintem ő soha nem mondott nekem ilyet, de igen, biztos, hogy az ő példája volt az, ami miatt megcsináltam.

Friderikusz Sándor:

Te csinálsz bármit másképp attól, hogy ebben a közegben vagy?

Rangos Katalin

Kis-hírű csatornánál csinálok hétről-hétre sok-sok beszélgetést, és arra gondoltam, hogy ezeket berakom egy csatornába, hogy egyben legyen.

Friderikusz Sándor:

Igazodsz bármennyire az igényekhez?

Rangos Katalin

Semmilyen igényhez nem igazodom. Azt tanultam, hogy a sajátomén kívül semmilyen más igényhez nem kell alkalmazkodni. Ezt a gyerekemtől tanultam. Ez a világ nagyjából mindent kibír.

Friderikusz Sándor:

Te szoktál valamit rendszeresen nézni YouTube-n vagy a Facebook-on?

Rangos Katalin

Én már gyakorlatilag csak a YouTube-n nézek bármit is. A Facebook visz el engem azokra a YouTube nézendőkre, amiket az ismerőseim pöttyintenek oda.


Friderikusz Sándor:

Kolosi Péter, az RTL Klub vezérigazgató helyettese, egyben programigazgatója a következő, akit meghívtam ma estére. Te érzékeled, hogy haldoklik a hagyományos televíziózás?

Kolosi Péter

Egyáltalán nem érzékelem. Nagyon régi példa, de azt tudom mondani, hogy 20 évvel ezelőtt mindenki meg volt ijedve, hogy vége a Gutenberg galaxisnak, mert most már internet van és könyvet is csak digitálisan fogunk olvasni, aztán mégsem így lett.

Friderikusz Sándor:

Nem bizonytalanít el titeket, hogy egyre nagyobb a riválisok száma?

Kolosi Péter

Szerintem van valami a hagyományos televízióban, amivel nem tud versenyezni az internet. A televízióban a legfontosabb az egyidejűség. Ott a nézők, sokan egyszerre néznek valamit. Tehát egyfajta kollektív élményt okoz.

Friderikusz Sándor:

A csatornák elszaporodása arra a beismerésre késztet téged, hogy a hagyományos televízió sok mindent nem ad meg az embereknek?

Kolosi Péter

Soha nem gondoltam azt, hogy a hagyományos televízió mindent megad az embereknek, amit meg lehetne adni.

Friderikusz Sándor:

Miért van az, hogy értelmes beszélgetések nincsenek a TV-ben?

Kolosi Péter

Nem gondolom, hogy nincsenek, vannak, csak késő este. Akkor érdemes ilyet csinálni. Ha este 8-9-kor csinálna ilyet a TV, akkor az azt jelenti, hogy a potenciálisan elérhető embereknek csak egy nagyon kis szegletét érné el.

Friderikusz Sándor:

De miért? Mi erre a bizonyítékod?

Kolosi Péter

Az, hogy nagyon sokan, nagyon sok módon – egyébként mi is – kipróbáltunk nagyon sok mindent és minden egyes alkalommal ez bebizonyosodik. A 8-9 óra a nagy TV csatornáknál a tömegszórakoztatásról kell, hogy szóljon.

Friderikusz Sándor:

Hogy látod, idővel le fog váltani titeket ez a szép új világ? Nagyon csökken a hagyományos TV csatornák nézettsége. Annak is örülhettek, ha 5-600.000 ember elértek, miközben ti vagytok a piacvezetők.

Kolosi Péter

Nem gondolom, hogy le fogja váltani. Ha az utolsó 1 évről beszélünk, akkor ennek pont az ellenkezőjét látjuk. Azt azért ne felejtsük el, hogy ma több, mint 110 magyar nyelvű TV adás van, ahhoz képest ezek nagy számok.


Friderikusz Sándor:

Geszti Péter van itt, aki az én szememben a modernitás embere. Tudod-e, hogy mi az ezzel kapcsolatos legelső élményem?

Geszti Péter

Nem tudom.

Friderikusz Sándor:

A Repülőket még csak tervezted és küldtél nekem egy kazettát azzal, hogy tegyem be az autómba, hallgassam és csak mondjam el a véleményemet. Kétszer meghallgattam, majd felhívtalak, hogy ez annyira szar, hogy ezt felejtsd el!

Geszti Péter

Te is azok közé tartoztál, akik nagyon értettek a pop zenéhez. Az a vicces, hogy az összes zenei kiadó ezt mondta annak idején, egyet kivéve, akik utána szarrá keresték magukat ezzel az egésszel.

Friderikusz Sándor:

De a modernitás azért áll. Te azért mindig szerettél megújulni.

Geszti Péter

Igen, ez mindig így volt és most is így van. Nyilván minél öregebb vagyok, annál nehezebben megy. Ez abból a fajta gondolkodásból született, hogy megértettem ki vagyok és mindig úgy választok következő célt magamnak, hogy nem csak azt nézem mennyi értelme van vagy mennyi pénzt lehet keresni vele, hanem hogy ki leszek általa, és ki akarok lenni az elkövetkezendő 1-2 évben? Ha valamivel elkezdek foglalkozni, akkor az biztosan elviszi 1-2 évemet. Ha odaérek azzal, ahova szeretnék és az leszek, aki lenni akarok, akkor jó, hogy csinálom, ha nem, akkor nem.

Friderikusz Sándor:

Szerinted nekem ez a műfaj nem való, amibe most belekezdtem?

Geszti Péter

A YouTube-ra vagy bármilyen social média felületre úgy kell tekinteni, mint egy olyan médiumra, ahol mindenki rendelkezik egy pixellel, és mindenki megszólalhat rajta. Pont ez a probléma is vele. Közben viszont a minőségi tartalmak egyre jobban kellenek. Igaz, hogy csak egy bizonyos célcsoportnak, de számíthatsz akár nagy közönségre is, ez attól függ, hogy milyen tartalmakat fogsz csinálni.


Friderikusz Sándor:

Végül, de nem utolsó sorban itt van az én kedvenc fodrászom, Vörös Kati. Pár éve ő agitál engem a legerőteljesebben, hogy térjek már át a YouTube-ra! Miért volt ez olyan fontos Kati?

Vörös Kati

Azt gondolom, hogy maga, mindennel, amit eddig elért, nem illik a hagyományos TV-be.

Friderikusz Sándor:

Ide illek, ahol csupa fiatal virít?

Vörös Kati

Igen, pont azért. Mert itt fiatalok vannak, bármit lehet mondani, bárkit meg lehet hívni és önmagát adhatja teljes mértékben.

Friderikusz Sándor:

Mit gondol én itt merre menjek? Milyen legyek?

Vörös Kati

Én annak örülnék, ha egyszerre lenne komoly, ugyanakkor szórakoztató, könnyed, vicces. Nem azt mondom, hogy egy adáson belül, de most azt csinál, amit akar tulajdonképpen. Tehát akár váltogathatja is. Lehetne mondjuk egy komoly kedd és egy vicces csütörtök.

Friderikusz Sándor:

A maga korosztálya, illetve onnan lefelé, a fiatalok csak az internetet nézik? A hagyományos TV-t nem?

Vörös Kati

Nem igazán. Egyrészt azért, mert a világ számunkra sokkal nyitottabb. Az, ami egy hagyományos TV-ben van, nem feltétlenül kielégítő számunkra. Illetve szerintem a mi életritmusunkhoz nem igazítható a hagyományos 8 órakor leülünk TV-zni típusú program.

Friderikusz Sándor:

Hogy a közönség milyen megjelenést követel tőlem, azt majd az idő eldönti. Van egy olyan érzésem, hogy mivel a neten rengeteg a hülyeség, szerintem leginkább azt várják majd. Annak pedig én nem biztos, hogy meg tudok, meg akarok felelni.

Vörös Kati

Nagyon remélem, hogy nem fog megfelelni. Azért ne adjuk fel a reményt, hogy van igény arra, amit Ön képvisel. Nyilván a hülyeség könnyen fogyasztható, de most már lassan ott tartunk, hogy az embereknek nincs választási lehetősége. A hülyeség van túlnyomó részben, és ezért jó az, ha van valami, ami ennél komolyabb, érdekesebb.


Mi a következő lépésed?

Gyere a következő Kasza napra

Kattints a képre:

52. Kasza nap

Foglald le a helyed most a következő Kasza napra:

Következő Kasza nap

Ha több jegyet is akarsz rendelni, akkor kattints ide:

www.negyevszaktrening.hu

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Töltsd le a Kaszatamas.hu alkalmazást iPhone-ra és Androidra:

Kaszatamas.hu alkalmazás

https://szuper.app/kaszatamas/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: