Rugalmas kapcsolatban - Kassai Lajos és Farkas Attila Márton beszélgetése

30 éve indult ez a folyamat és átkozottul rosszul csináltam azt, amit csináltam. Az emberek nem értették, hogy ez most mi. Láttam azt, hogy valahogy be kell vonni a közönséget, hogy megértsék. Attól kezdve az volt a célom, hogy hogyan tudok létrehozni olyan bemutatót, ami közvetíti számukra azt az érzést, amit én megélek belül. Tudok-e valami olyat csinálni, amikor te megéled azt, amit én?

Kassai Lajos íjkészítő mester – a modernkori lovasíjászat megteremtője

Milyen kapcsolatban kell lenned a céljaiddal?

Mi a gyakorlás szerepe a célok elérésében?

Olvasd el a bejegyzést, és nézd meg, hogyan tudod ezeket a tapasztalatokat hasznosítani a saját életedben?

Rugalmas kapcsolatban - Kassai Lajos és Farkas Attila Márton beszélgetése

Farkas Attila Márton

Azt mondtam, hogy neked aztán van akaratod! Erre te, hogy Attila, nekem nincs akaratom. Hálás lennék, ha ezt egy kicsit bővebben is kifejtenéd.

Kassai Lajos

A lovas íjászat elindult hódító útjára, nagyon mozgalmas, azt mondhatnánk sikeres élet az enyém. Isten igazából ezeknek az eredményeknek nem az akarat volt a záloga, hanem az, hogy nagyon szeretem azt, amit csinálok. Ebből nagyon sok félreértés adódik, mert a szigorú tekintetemből azt szűrik le az emberek, hogy e mögött kemény kiállás és sziklaszilárd akaraterő van, ami hegyeket mozgat meg. Nem rendelkezem olyan nagy akaraterővel. Sokkal több mindent lehetne csinálni, de az én életem azokból a dolgokból tevődik össze, amiket nagyon szeretek. Én nem akartam bemutatózni, nem akartam a lovasíjászatot terjeszteni a világban, nem akartam élő történelem órákat csinálni. Ez úgy indult, hogy meghívtak, és én lelkesen mentem.

A lovasíjászat a személyiségem fejlesztéséről szól az első pillanattól kezdve, és mindaz, amit csináltam, e köré épül. Leszülettem erre a világra, és a születésemtől a halálomig bejárok egy utat. Ez az élet lehetőséget ad arra, hogy kicsit jobban is megismerjem önmagam. Közelebb kerüljek önmagamhoz és a személyiségemet tudjam fejleszteni. Nem volt cél, hogy egy világméretű rendszert hozzak létre, hanem belementem ezekbe a bemutatókba, mert alapvetően én egy nagyon introvertált gyerek voltam. Zavart az, hogy vannak belső ellenállások az emberben, nem is igazán találkoztam külső ellenállással. A bemutatókban nem a sikert, a csillogást láttam, hanem egy olyan fajta önfejlesztést, hogy képes vagyok valamit reprodukálni mondjuk Sevillában. Nekem ezek olyan kihívások, hogy van egy feladat, van egy tudás és vajon én adott körülmények között, adott esetben egy Visegrádi Palotajátékokon meg tudom-e csinálni?

30 éve indult ez a folyamat és átkozottul rosszul csináltam azt, amit csináltam. Az emberek nem értették, hogy ez most mi. Láttam azt, hogy valahogy be kell vonni a közönséget, hogy megértsék. Attól kezdve az volt a célom, hogy hogyan tudok létrehozni olyan bemutatót, ami közvetíti számukra azt az érzést, amit én megélek belül. Tudok-e valami olyat csinálni, amikor te megéled azt, amit én? És ez nagyon fontos, mert én egy harcos vagyok és ebből a harcos attitűdből valaminek át kell mennie. Ha van egy jó bemutató, annak katarzisnak kell lennie. Újraértékeltem ezt a tevékenységet, és attól a pillanattól kezdve megjelent a sárkány tánca, megjelent a túloldalon a dinamika, ahol addig statikus célokat lőttem. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt.

Farkas Attila Márton

Nagyon érdekes, hogy én az akaratról kérdezlek, te pedig rögtön átkapcsolsz a munkádra. Az akarat tehát olyasmi fogalom számodra, hogy valaki eltervez valamit és elvégez egy eltervezett munkát? A te életedben nem ez volt, hanem egyik dolog automatikusan következett a másikból?

Kassai Lajos

Az akaratnak nagyon sokféle vetülete lehet, ez egy szubjektum. Alapvetően én egy munkás ember vagyok, dolgozom. Felfoghatjuk így is, csak én ezt nem munkának élem meg, de ez attól még munka. Ha valaki másnak kellene megcsinálni, kitakarítani az istállót minden reggel, szerintem az munka lenne. Mi itt egy közösséget alkotunk, ez egy nagy család, ahol rengeteg ember és állat van együtt. A mindennapok munkával telnek, de nekem ez egy élmény. A kérdés az, hogy te hogy éled meg? Lehet az életedben fájdalom, de nem feltétlenül jár együtt szenvedéssel. Így 60 felé, már nem őszinte a mosolyom, ha fejre állok a lóval, de nincs bennem kérdőjel, hogy folytatom-e.

Farkas Attila Márton

Volt olyan az életedben, hogy ilyen mérnöki precizitással elterveztél valamit és végrehajtottad? Abból, amit elmesélsz, nekem az jön le, hogy a te életedben nagyon sok a spontaneitás. Inkább organikus, mintsem mechanikus.

Kassai Lajos

Szét kell választani azt, hogy adott egy élethelyzet és ezen belül én mit csinálok. Például meghívnak egy bemutatóra, az egy élethelyzet. Az, hogy ezzel mit kezdek, az már az én egyéni történetem. Nálam nincs ilyen, hogy hirdetem a bemutatókat, ilyen soha nem volt, hogy reklámoztam volna a termékeimet vagy magamat. Valahogy 30 év alatt elterjedt, hogy van egy ilyen dolog. Ez egy folyamat, ami úgy jött. Jöttek ezek az élethelyzetek és eleinte szarul csináltam, mert információt akartam átadni. Aztán rájöttem, hogy ezeknek a gyerekeknek, akik lejönnek ide vidékre, nem információ kell, hanem élmény. Onnantól fogva befogtam a pofámat és a maximumot beleraktam a bemutatókba. Arra nem volt szándék, hogy járjam a világot, arra meghívtak. A szándék arra volt, hogy a lehető legjobban csináljam ezt.

Farkas Attila Márton

Az én saját tapasztalatom az, hogy a figyelem és figyelem között óriási különbség van. Ha elkezdek csinálni valamit és nagyon odafigyelek rá, akkor engem a tudatosság lassít. Ha az ember kikapcsolja a tudatosságot felgyorsul az egész és maguktól mennek a dolgok. Rengeteg dologgal így van.

Kassai Lajos

Sztanyiszlavszkij áll hozzám a legközelebb ezen a területen. Ő írja le azt, hogy tudatosan kell hatni a tudatalattira. Ez egy nagyon érdekes állapot. Tudom, hogy Kassai Lajos vagyok, de amikor fellépek a porondra, akkor ott egy népvándorláskori harcos vagyok teljes átéléssel. El kell jutni ebbe a fajta állapotba és ez egyfajta katarzis. A színészet szerintem egy csoda. Ahány szerep, annyiféle életet megél egy jó színész. Én mindig a megélés és a tapasztalás útján jártam és számomra a pontszám sosem cél, hanem eszköz volt. A magas pontszám mindenkinek célja, hogy elérje a versenyen, de van, akinek ez egy cél és van, akinek ez egy eszköz.

Ezt az egész folyamatot én önfejlesztésnek élem meg. A pontszámok alapján van egy rendszer, amiből tudom, hogy körülbelül milyen felkészültségben, milyen állapotban vagyok. Ez egy nagyon komoly út, hogy ez által közelebb kerüljek önmagamhoz. Ezt is tanítom, hogy a másodlagos hatásokat és elsődlegesnek tartom. Amikor lovasíjászni tanul valaki, akkor az elsődleges cél az, hogy megtanuljon lovagolni, megtanuljon íjászni, a másodlagos pedig egy gazdaságban való tevékenység, közösségben való együttműködés.

Farkas Attila Márton

Mi a különbség a sport és a harcművészt között? Nagyon sok minden előjön egy emberből. A képességeik, a jellemük, a szocializációjuk, az, hogy honnan jöttek. Egyszer mesélted, hogy mindent közösen csináltok és itt a közösségi élmény egy alapvető dolog. Ezek lehet, hogy fontosabb dolgok, mint az, hogy valaki hány másodperc alatt lövi ki a nyilat.

Kassai Lajos

Képzeljük el a sportot, ami egy léghajó, amiből mindent kidobálunk. Egy szál alsó nadrágban ülünk már a léghajón, didergünk, mert olyan magasan vagyunk és alig van oxigén, de ahhoz, hogy minél magasabbra jussunk, mindent ki kell dobni. Egy harcművész soha nem fog olyan magasra menni, mert egy csomó dolgot cipel. Tele van a léghajó. Mi van a léghajóban? Morál, kultúra, etika, közösség. Ezek mind felesleges holmik a sportban. A sportban a teljesítmény oltárán mindent be lehet áldozni. Annak az embernek az élete arra rá van szánva. A sport az eredményekről szól. Azok a léghajók nagyon magasan vannak. Egy harcművész léghajója nagyon földközelben van.

Mit jelent a lovasíjászat? A talajon stabil kapcsolatban vagyok a céllal. A lovon ritmusban kell lennem, egyensúlyban kell lennem. A céllal való távolság folyamatosan változik, tehát a céllal rugalmas kapcsolatban vagyok. Amikor ezt a gyakorlás során százszor, ezerszer, százezerszer megéled, akkor a lényed részévé válik, hogy a céljaiddal rugalmas kapcsolatban kell lenned. Nem csak azzal a céllal, ahova az íjat lövöd, hanem az életcéljaiddal is. Istennel is rugalmas kapcsolatban vagyok. Annyira rugalmas a kapcsolatom vele, hogy nyitva hagytam a kérdést, hogy egyáltalán létezik-e vagy sem.

kassai-lajos-lohaton

Farkas Attila Márton

Tehát a lovasíjászat egy olyan szellemi út, amit át tudsz vinni az élet bármely területére. A spirituális tevékenységtől kezdve tulajdonképpen bárhova. A tradicionális harcművészeti iskolák ugyanilyen rugalmasak?

Kassai Lajos

Nekem az volt a szerencsém, hogy itt nem volt tradíció, tehát nem volt lovasíjászat. Régészeti hagyaték volt, de megadta azt a lehetőséget, hogy újat tudtam teremteni ezzel. Az a mottóm, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek. Tehát én nem egy tradicionális vonalba illeszkedtem bele, hanem a semmiből teremtettem valamit szabad kézzel.

Farkas Attila Márton

Visszatérek ahhoz, amiről az előbb beszéltünk. Ül az íjász a lovon, akinek a lóra is kell figyelnie és az íjra is. Hogy megy ez a figyelem megoszlás? A tudat olyan, hogy mindig csak egy dologra tudunk figyelni. Amikor azt mondják, hogy én öt felé figyelek vagy Napóleon 30 felé figyelt, akkor csak annyi történt, hogy baromi gyorsan váltakozott a fókuszpont.

Kassai Lajos

Ez úgy van, hogy ló-íj, ló-íj, ló-íj van a figyelem központjában. Aztán az évek során elkezd közeledni a kettő közötti távolság. Ez egy megváltozott tudatállapot, mert kialakítottam magamban ezt a megfigyelőt, de ahogy belekerülök ebbe a tudatállapotba, eggyé válok vele, és nem látom, hogy mi történik, csak beleröpülnek a nyilak a célba. Amikor csúcsteljesítmény van, akkor a figyelmem egybe olvad. Itt valami történik. Azt gondolom, hogy itt van egy spirituális lépcsőfok, amit át lehet lépni. El tudom érni, de mesterségesen nem tudok belelépni. Feltételezem, hogy Buddha és Jézus hosszan be tudtak kerülni ebbe az állapotba. Ha nem tudták volna megtenni, akkor nem lettek volna azok, akik. A lovasíjászat számomra sosem volt cél, ez mindig is egy eszköz volt, amin keresztül el tudom mondani ezeket a dolgokat. Ha nincs a lovasíjászat, akkor nem tudok beszélni a céllal való rugalmas kapcsolatról, az összpontosításról meg egy csomó dologról. Ezek a mindennapos gyakorlásból, megélésből jönnek.

Kassai-Lajos-magyar-erdemrend-kozepkereszt

Kassai Lajos a Magyar Érdemrend Középkeresztjével a kezében.

Kassai Lajos 4. Guinness világrekordja

Kassai Lajos 5. Guinness világrekordja

Vezetői Kommunikációs képzés

A Vezetői Kommunikációs képzésnek (az idő több, mint 80%-a gyakorlás) a célja pontosan annak az összhangnak a megteremtése, amiről a több Guinness világrekordot is tartó Kassai Lajos az interjúban beszél.

Megnézem!


Mi a következő lépésed?

Gyere a következő Kasza napra

Kattints a képre:

52. Kasza nap

Foglald le a helyed most a következő Kasza napra:

Következő Kasza nap

Ha több jegyet is akarsz rendelni, akkor kattints ide:

www.negyevszaktrening.hu

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Töltsd le a Kaszatamas.hu alkalmazást iPhone-ra és Androidra:

Kaszatamas.hu alkalmazás

https://szuper.app/kaszatamas/

Képek forrása: https://www.lovasijaszat.hu/kassai-lajos/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: