Hogyan javítsd az internetes jelenléted?

Ebben a bejegyzésben Holbok Istvánt mutatom be, aki a Kasza Team webes rendszergazdája is már több, mint 4 éve.

István működteti azt a gépezetet, amin keresztül eljutnak hozzád a hírlevelek, letölthetők a könyveim, és amin keresztül fel tudsz iratkozni a Kasza Team szolgáltatásaira.

Ha szeretnél aktívabb lenni a weben, több emailt küldeni, jobban felkészülni az online vagy felhőben végzett munkára, akkor ez a bejegyzés pont neked szól.

Hogyan javítsd az internetes jelenléted?

Hogyan legyen saját szervered?

Az itt közreadott interjú "A káoszkezelés mestere" c. könyvemben is megjelent, amit meg tudsz rendelni a weboldalam könyves szekciójában.

Kasza Tamás:

Korábban tréner és tanácsadó voltál, értékesítési és vezetői tréningeket tartottál. Mi volt a váltás oka, hogy most főként informatikával foglalkozol?

Holbok István:

Még az egyetemi évek alatt, 1987-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) I. helyezést értem el alkalmazott számítástechnika szakágban, de aztán úgy alakult a sorsom, hogy 1992 nyarától egészen a 2000-es évek elejéig egy ausztriai központú franchise keretében értékesítőket és vezetőket képeztem.

Veled (Kasza Tamással) is abból az időszakból ismerjük egymást. Aztán 2007-2008 fordulóján volt egy olyan élethelyzet, ami miatt kerekesszékbe kerültem és váltanom kellett, így csak olyan tevékenység jöhetett szóba, amit ülve is lehet csinálni. A döntés 2008 júliusának első hetében született meg. Rá kellett jönnöm arra, hogy nem fogok tudni háromnapos tréningeket tartani, és épp amikor egy orvosi felülvizsgálatra várakoztam, hogy elüssem az időt, elkezdtem számba venni a lehetőségeimet. Elkezdtem fejben átvizsgálni a múltat, hogy mihez értek, mit tudok elvégezni ülve, miből fogok tudni megélni, és eszembe jutott, hogy 1992 tavaszán én még pénzt kerestem olyan szoftverekkel, amiket én írtam.

Igaz, azóta nem csináltam ilyet, de ha akkor tudtam pénzt keresni ezzel, akkor most is fogok tudni.

Ez egy pénteki nap volt, fellelkesülve hazamentem, írtam egy bemutatkozó anyagot, azt közzé tettem még aznap este egy olyan levelező listán, ahol potenciális megrendelők is lehetnek. Aztán vasárnap már jött is egy érdeklődés, a következő szerdára megegyeztünk, és megkaptam egy elég nagy összegű megbízást a Déli pályaudvar hangosító rendszerét vezérlő szoftver újraprogramozására.

Éppen akkor folyt a Déli pályaudvar felújítása és rájöttek arra, hogy egy 1991-ből ott maradt nagyon régi számítógép vezérli a hangosítást, és ha az megállna, akkor nincs pótalkatrész, nincs semmi, amivel az elavult rendszert újra üzembe tudnák helyezni.

A megbízást elvállaltam úgy, hogy nem ismertem azokat a hangszóró típusokat, amiket ott használtak, nem ismertem azt a kommunikációs módot, ahogy ezek a hangszórók (kiderült, hogy két különböző fajta van belőlük) a vezérlő számítógéppel kommunikáltak, és nem ismertem azt a programnyelvet sem, amin a munkát elvégezni kérték.

De be mertem vállalni, mert bíztam magamban, és tudtam, hogy tudok tanulni. Méghozzá nagyon gyorsan tudok tanulni, úgy, hogy a tanultakat aztán azonnal alkalmazni is képes vagyok.

Így elvállaltam ezt a lehetetlennek tűnő küldetést, és hat hét alatt, határidőre készen lettem az új programmal, és közben megtanultam a kért programnyelvet, megtanultam az eszközök kezelését és programozását, valamint felkutattam, beszereztem azokat az alkatrészeket is, amik a hangszórók vezérléséhez kellettek.

Kasza Tamás:

Jól értem, hogy a tanulásnak köszönheted azt, hogy újra tudtad kezdeni az életed?

Holbok István:

Valójában igen. Volt egy másik képzés is, ami nagyon lényeges volt ebben. Ez az, amit a régi cégünk 1993 és 2001 között a munkatársaknak minden évben megszervezett – és több alkalommal is Te jöttél szolgáltatni nekünk ezt akkoriban. Ez ma Kasza Tamás – Vezetői Szándék Kommunikációs képzése. Ha ezt nem csináltam volna meg többször is, akkor nem lett volna elég merszem és bátorságom, hogy egy szinte lehetetlennek tűnő rövid határidős feladatnak nekivágjak. És nyilvánvaló az is, hogy ma sem tudnánk együtt dolgozni, ha nem lennék eléggé tapasztalt.

Kasza Tamás:

Már negyedik éve te vagy a Kasza Team rendszergazdája a webes területeken, és te raktad össze a jelenleg használt hírlevél rendszerünket is, a könyvek letöltési lehetőségeit és az online jelentkezést is. Mit tanácsolsz azoknak a cégvezetőknek, akik fejleszteni szeretnék az internetes jelenlétüket?

Holbok István:

Az első javaslatom az, hogy legyen saját szerverük!

A legtöbb vállalkozás egy úgynevezett megosztott szerveren bérel magának tárhelyet, és a hangsúly a tárhely méretén van általában, miközben az csak egy jellemzője a rendszernek, és nem is a legfontosabb jellemzője.

Kasza Tamás:

Mi az a szerver, és miért ennyire fontos, hogy saját szervere legyen valakinek?

Holbok István:

Ez egy nagyon jó kérdés. Már készül az a könyvem, ami érthető módon el fogja magyarázni ezt a teljes témát a „Digitális Nindzsáknak”, és létrehoztam egy privát online közösségi média platformot is a https://digini.eu domainen (hasonlít belül a Facebookra, és aki fent van a Facebookon, az nagyon könnyen el tudja majd sajátítani ennek a használatát is), ahol a témában folyamatosan ingyenes oktatóanyagok lesznek elérhetők. Ha még valaki nem olvasta Kasza Tamás: Digitális Nindzsa című könyvét, akkor töltse le Kasza Tamás weboldaláról (megjegyzés: itt lesz lejjebb a link).

Az abban leírtakat is nagyon kell érteni.

De nézzük, hogy mi is ez a szerver?

A szerver jelentése: Szolgáló, kiszolgáló. A latin servire szóból ered, aminek a jelentése „legyél szolga, szolgálj”. Az informatikában 1992 óta használják ezt a kifejezést. Ez a kiszolgáló (angolul server) egy erre a célra tenyésztett, különleges számítógép a kiegészítőivel, plusz a szolgáltatott funkciókhoz kapcsolódó szoftverek együttese.

Tehát a szerver egy különlegesen összerakott vas (hardware), plusz az azt működtető programok (software) együttesen. A szerver jellemzően weboldalak megjelenítését, e-mailek küldését és fogadását, adatbázisok kezelését, vírusellenőrzést, fájlok tárolását, domain nevek kezelését és még számos más funkciót is biztosít a felhasználójának, és a szerver általában kapcsolódik a világhálóhoz is, hogy elérhető legyen bárhonnan.

Említettem, hogy a vállalkozások zöme egy úgynevezett megosztott szervert használ a weboldalai elhelyezésére. Ez azért megosztott, mert több felhasználó – ezek száma akár 500, vagy még ennél sokkal több is lehet – osztozik az összes funkción, és nekik így közösen nagyon olcsó lesz a szerver fenntartása.

A megosztott tárhely olyan, mintha egy kollégiumban laknál, a kollégiumi szobád a weboldalad, és itt fogadod a látogatókat, akik a weboldaladat nézegetik. A megosztott tárhely korlátait addig nem is veszed észre, amíg nem kezdesz el úgy igazából online értékesíteni. Ha naponta csak pár tucat látogatód van, akkor azok simán bejutnak a kollégiumi épületbe, általában nem kell várakozniuk a portán sem, és a négyszemélyes liftben is eljutnak hozzád a 17. emeletre, és a szobádba is beférnek.

De mi van akkor, ha az emeleteden 5 szomszédod is elvégezte már Kasza Tamás lezárási képzéseit, és ezek közül már hárman a Vezetői szándék kommunikációs tréninget is elvégezték és eléggé bátrak ahhoz, hogy ne csak üldögéljenek, hanem értékesítsenek is. És hirtelen a kollégium előtt már százan, a következő nap pedig ezren várakoznak arra, hogy bejussanak, a lift állandóan foglalt, a liftek előtt is sorban állás van, a lépcsők meg az emeleted is tele van jövő-menő emberekkel. És ekkor még a saját kampányodat el sem indítottad.

Kasza Tamás:

Jól értem, hogy egy megosztott tárhelyen a szomszédos felhasználók a saját weboldalamat is képesek túlterhelni?

Holbok István:

Igen, pontosan erre akartam rámutatni a példával. A kollégiumban, ha a szomszédok buliznak (fut náluk egy online kampány), akkor bizony előfordulhat, hogy miután már tele a lift és sorban állás van a portánál, a te szobádig már el sem jut senki.

Kasza Tamás:

Dehát egy saját szerver az horribilis pénz, nem?

Holbok István:

Szerencsére nem. Léteznek az úgynevezett virtuális magán szerverek (angolul: Virtual Private Server = VPS), ami az előbbi hasonlattal élve olyan, mintha a nagy épületből (ez a szerver) a tiéd lenne egy teljes épületszárny külön bejárattal, külön portaszolgálattal, saját lifttel és külön elektromos hálózattal. Ez pedig biztosít akkora függetlenséget, hogy az épület más részének látogatói ne zavarják a te látogatóidat, vagyis szabadon növelheted a webes jelenléted, küldheted az e-maileket, futtathatod az online kampányokat.

A virtuális magán szerver az a költséghatékony mód, hogy egy kisvállalkozásnak is lehessen saját, jól felszerelt szervere.

Kasza Tamás:

Kinek van erre szüksége?

Holbok István:

Kizárólag azoknak a vállalkozásoknak, akik aktívabbak akarnak lenni az email küldésben, akik több online kampányt akarnak futtatni, és akik meg akarják növelni a látogatóik számát akár napi 100.000 főig. Napi 100.000 fő látogatót kezelő szervert már most is üzemeltetek, ezzel napi tapasztalatom van, de természetesen ismerem a technológiáját annak is, ha ennél nagyobb webes forgalmat kell kezelni.

Kasza Tamás:

Ha a Kasza-fanok közül valaki szeretne hasonló virtuális magánszervert, mint amit én is használok, akkor fordulhat-e hozzád?

Holbok István:

Igen, az info(kukac)trianity.hu címen elérhető vagyok. Mindig egyeztetni kell, hogy mennyi pillanatnyi szabad kapacitásunk van a szerver megépítésére. És amikor a VPS-t az ügyfél rendelkezésére bocsátjuk, akkor az olyan, mint egy üres ingatlan bútor, fürdőszoba- és konyhafelszerelés nélkül. Némi időt igényel, mire minden – az adott ügyfél számára – szükséges felszereléssel ellátjuk, az ügyfél cuccait a kollégiumban, ahol korábban lakott összeszedjük és beköltöztetjük az új virtuális lakhelyére. Aztán az üzemeltetés is folyamatos figyelmet igényel, mert a háttérben azért zajlik az élet – a hackerek folyamatosan tesztelik az összes nyílás-zárót az épületen, és nekik aztán nem kellene bejutniuk az új szerverbe semmiképp. Persze, ha többen szeretnének hasonló virtuális magánszervert, akkor mi is bővíteni fogunk, mert nem szeretnénk, hogy a mi liftünk előtt várakozzon az érdeklődő.

Töltsd le az ingyenes Digitális Nindzsa című könyvemet!

digitalis_nindzsa_fb

A digitális nindzsa eszköz tára,
miket használok én:

Töltsd le ezeket az appokat, ha használni fogod őket, hanem:

MIKET HASZNÁLOK ÉN?

WISE céges és magán számla:
https://wise.com/invite/u/tamask244

Revolut céges és magán számla:
https://revolut.com/referral/tams7vzi3!AMO
Illetve virtuális, egyszer használatos bankkártya a biztonságos internetes vásárlásokhoz.

Csatlakozz hozzám és a több mint 15 millió felhasználóhoz, aki már megszerette ezt a digitális banki appot. Regisztrálj az alábbi hivatkozásommal, és próbáld ki az egyszer használatos virtuális kártyákat, amelyekkel biztonságosan vásárolhatsz:
https://revolut.com/referral/tams7vzi3!AMO

Internetes videó megosztó egyszerre akár öt helyre, Facebook-ra, YouTube-ra. Facebookon belül csoportokba egyszerre több helyre is:
https://streamyard.com?pal=5904823967285248


Mi a következő lépésed?

1. Tanuld meg a lezárás módszerét

Kattints a képre:

A Lezárás 55 Törvénye

Elérhető számodra A Lezárás 55 Törvénye könyv és online tanfolyam is a könyvvel kapcsolatban.

A Lezárás 55 Törvénye

2. Gyere a következő Kasza napra

Kattints a képre:

52. Kasza nap

Foglald le a helyed most a következő Kasza napra:

Következő Kasza nap

Ha több jegyet is akarsz rendelni, akkor kattints ide:

www.negyevszaktrening.hu

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Töltsd le a Kaszatamas.hu alkalmazást iPhone-ra és Androidra:

Kaszatamas.hu alkalmazás

https://szuper.app/kaszatamas/

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: