Szerencse vagy kitartó munka? És 0:4 ide

A mai vendégem egy szakember, Fülöp Tibor, sporttudományi tanácsadó.

Laikusként bennem három dolog alakult ki a magyar fociról. Az egyik, hogy miért stadionokra kell költeni és miért nem kórházakra, iskolákra vagy a rendőrségre? A másik, hogy amikor nyert valamit a magyar válogatott, akkor mindig azt gondoltam, hogy ez csak szerencse volt. A harmadik pedig, hogy biztos megéri ennyi pénzt költeni a magyar focira? Bár nem tudom mennyi a pontos összeg, de a focisták fizetése elvileg magas.

Nézd meg a videót és olvasd el a bejegyzést, hogy milyen választ ad a kérdésekre egy szakember!

Kasza Tamás

Nemrég írtál egy cikket, hogy az erőnléti edzések most értek célba, ez már egy új generáció és ezt te már nagyon régóta tanulod Németországban. A kérdésem az az, hogy akkor ez most mi? Miről szólt a posztod? Te mit gondolsz a magyar válogatott sikeréről és mi van ez mögött?

Fülöp Tibor

Erről nagyon sokat lehetne beszélni, nem is tudom honnan kellene kezdeni. A magyar futball mindig is beszédtéma volt, régen leállt vagy épp megsokszorozódott a termelés, ha a focisták rosszul vagy jól szerepeltek a meccseken. A világon az egyik legnépszerűbb sport, amit azok sem tudnak tagadni, akik zsigerből utálják és hogy miért utálják. Talán pont azért, mert csillagászati összegeket keresnek a világsztárok és ahhoz képest, hogy például Magyarországon mennyi egy átlag ember fizetése, ahhoz képest még egy magyar focista is jól keres. Pontos számot nem tudok mondani, mert nem turkáltam senkinek a zsebében, ezt azt lehet hallani, nyilván nem alaptalanul.

A profizmus persze nem csak arról szól, hogy jól keresünk, hanem cserébe ugye adni is kéne valamit, elég sokat. Egy labdarúgótól azt várják el, hogy jól szerepeljen. És akkor vannak érdekes dolgok is, amiket nehéz megmagyarázni, mert mindenképp nagy visszhangja van annak is, ha jól szerepelnek és annak is, ha nem. És hát az 1986-os Szovjetunió ellen elszenvedett mexikói vereség után volt egy elég erős hullámvölgye a magyar futballnak. Azóta pedig divat lett szidni, hogy azok a botlábúak, karikalábúak satöbbi, ez a szurkolói oldal.

Bár nem vagyok labdarúgó edző, edzéssel foglalkozom, sporttudományi szakember vagyok és azért kicsit más szemüvegen keresztül látom ezt az egészet. Látom, hogy a játékos nem azért játszik rosszul, mert rosszul akar játszani, ennek ezer oka lehet. Rengeteg buktatója lehet még egy egyéni sportágban is, nemhogy csapatjátékban. Egy maratonfutó esetében is több száz tényező van, ami befolyásolja a teljesítményét. Gondoljunk bele 11 játékos esetében mennyi van és mennyire tud hatványozódni, így születnek azok a megmagyarázhatatlan vereségek, amikor például kis csapat ellen is vereséget szenvedünk. A fejlődés sosem lineáris, mindig vannak hullámvölgyek, van amikor jobban megy, van amikor rosszabbul, a tendencia a lényeg, hogy haladjunk. Én látom a fejlődést ebben a történetben, most az elmúlt időszakban legalábbis, ami a válogatott eredményeket illeti ez látszik is. Ez nem egy kicsúszott eredmény, hogy 4-0-ra legyőztük Angliát, erre szinte senki nem számított.

Nagyon sokan egyébként azért utálják a magyar focit, mert a kormány, illetve a miniszterelnök úr is labdarúgás párti és mennyit költenek sportra meg focira. Sajnos sokan még szakemberek sem értették meg, hogy hosszútávon kell gondolkodni, nem pedig rövidtávon. Valahogy itthon mindig azt tapasztalom, hogy rövidtávon gondolkodnak az emberek, de ha meg így gondolkodunk, akkor soha nem fogunk előre lépni. Ha például a fiataloknak megtetszik a sport, mondjuk a foci, akkor lehet, hogy elkezdenek lelkesebben sportolni, jelenleg ebben elég nagy hiányosságok vannak. Ez az egyik aspektusa, hogy kellenek a példaképek, a lelkesítő üzenetek. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor a stadionokra költött pénz is az egészséget szolgálják, mert persze lehet költeni a kórházakra is, de nem gyógyítani kellene, hanem megelőzni. Nem csak a foci, hanem a többi sport is már meghalt volna a kormány támogatása nélkül. Rengeteg minden van, amit lehetne jobban csinálni, de sok kezdeményezés van már mind az edzőképzés, mint az utánpótlás nevelés tekintetében. A német fociban is vannak hullámvölgyek, de valahogy mindig találtak rá megoldást. A magyar fociban voltak érdekes anomáliák, problémák, de szerencsére itthon is kezd felnőni egy olyan fiatal edző generáció, ahol vannak már igen kiváló képviselői a szakmában. Szóval megvan a tudástőke, amihez kell még idő, hogy beérjen, de jó úton járunk.

Kasza Tamás

Mi változott, ami miatt a magyarok nyerni tudtak?

Fülöp Tibor

Leegyszerűsítve profibbak lettek a körülmények, a teljesítményfaktorok mellett a környezeti faktorok például az intézményrendszer, a pályák, stadionok, az eszközök, a tudás háttér, a szakember gárda. Ezek a fajta dolgok a válogatottnál lecsapódott és én az erőnlét tekintetében is látom a fejlődést.

Kasza Tamás

Nagyon érdekes dolgokat mondasz, én annyit tudok rólad, hogy nagyon jófej vagy, sok képzésünket megcsináltad, nagyon jól megértetted, tök jó veled beszélgetni és példamutató vagy testileg is. Nem gondoltam volna, hogy ekkora értékeket tudsz adni, óriási összefüggéseket világítasz meg. Magyarországon van egy sztereotípia, hogy a magyar focisták bunkók és buták, amire ráerősít egy csomó olyan focista, akik tényleg ilyenek voltak. Annak ellenére, hogy már ennyit beszéltél a témáról még mindig bennem van a kérdés, hogy az angolok ennyire rosszá váltak? Mert még mindig nem hiszem el, hogy mi lettünk ennyire jók.

Fülöp Tibor

Is-is, most a magyar válogatott egy felfelé ívelő pályán halad, kisebb nagyobb hullámokkal, de előre felé. Ahhoz, hogy a világ legjobb csapatai ellen ilyen szinten helyt tudjunk állni, kell ez. Egy fantasztikus csapat érett össze, lehet, hogy egyénileg nem annyira jó játékosok, mint amilyenek mondjuk az angoloknál, a németeknél, az olaszoknál, a franciáknál vagy a portugáloknál vannak. Van egy nagyon jól összeforrt, összeszokott csapat és a csapatnak ez az ereje. A legjobb csapatok elleni meccseknél azért az is kell, hogy mi a legjobb formánkat hozzuk, ők meg kevésbé jó produkciót nyújtsanak. Ez azért van, mert náluk is lehet hullámzó teljesítmény. Amikor ezek a hullámok úgy jönnek ki, hogy a magyarok a csúcson vannak, a másik csapat meg alul teljesít és mi ezért föléjük kerülünk, akkor lehet egy ilyen nyereség, mint a mostani is. A másik dolog, hogy minden csapat úgy játszik, ahogy a másik engedi neki. Ha egy nagyon precízen megtervezett csapatjátékot le tudunk hozni, akkor azzal a legjobbakat is meg tudjuk zavarni. Most már nem arról szól a magyar foci, hogy védekezzünk és húzzuk ki, hogy ne kapjunk gólt, hanem támadunk is, gyors kontrákat tudunk eszközölni és gólt is tudunk rúgni. Azért nem lehet azt mondani, hogy ez csak egy kicsúszott eredmény, mert ez már a sokadik.

Kasza Tamás

Az utolsó részben arról szeretnék veled beszélni, hogy mi a küldetésed? Miért költöztél haza?

Fülöp Tibor

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért nem megyek Németországba vagy Ausztriába. 1993 óta, hogy bekerültem a biciklis sportba, edzőként tevékenykedtem, amellett, hogy próbálkoztam versenyzéssel. Kezdettől fogva láttam a szakmai hiányosságokat és a küldetésemet úgy fogalmaztam meg, hogy hozzájárulni a magyar kerékpársport szakmai alapon történő újjáépítéséhez. Ebbe nagyon sok minden beletartozik, az edzés tudományi részét szeretném rendbe tenni. A másik, amit itthon elsőként hoztam létre, az első Sportlabor, ami állóképességi sportolók állapotfelméréséről és személyre szabott edzéstervezésről szól. Mentorálással is foglalkozom, ha például Sportlabort szeretnének létrehozni vagy ha jobban szeretnének működni. Itt is az a küldetésem, hogy ha csinálunk valamit, akkor csináljuk jól. Az elején persze nem örültem a konkurenciának, most már úgy vagyok vele, hogy csinálják, csak akkor jól. A másik pedig a tudásátadás, oktatás, edzőképzés, a kerékpáros szövetségnek vagyok sporttudományi és oktatási koordinátora és ez által a testnevelési sporttudományi egyetemen a kerékpár sportágnak vagyok a szakvezetője. Sok helyen oktatok edzőképzéseken, edző továbbképzésekre is szoktak hívni előadóként elsősorban diagnosztika témában.

Kasza Tamás

Megcsináltad a vezető továbbképzésünket, mit adott neked a képzés?

Fülöp Tibor

Megtanított tudatosan a jelenben lenni, nem számít mi történik, meg tudom őrizni a pozíciómat, ha akarom. Ajánlanám minden edzőnek, aki tanítványokkal foglalkozik, utasításokat ad ki, szeretne valamit elérni és szeretné, ha a dolgok úgy is történnének, ahogy ő szeretné. Nem csak cégvezetőknek, hanem edzőknek is roppant hasznos.


Kérd a havi 1 alkalommal történő ONLINE VIP mentorálást és gyere el a Vezetői Kommunikációs Képzésünkre!

Jelentkezz most!

VIP Online


1. Havi 1 alkalommal ONLINE VIP mentorálás:

ONLINE VIP képzés


2. Jelentkezz a következő Kommunikációs Képzésre!

Szándékátvitel, energia, hatékonyság

Megyek...


3. A Kasza napi anyagokat itt éred el:

Kasza napi anyagok

  1. július 7.

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: