Képzés vagy pozitív gondolkodás?

...avagy az önfejlesztés zsákutcája

A Kasza team ifjú trénere, Takács Dániel, pár napja fejezte be a trénerképzés egyik legfontosabb tanfolyamát. Ez a tanfolyam egy tréner (egy ügyvezető, vagy egy értékesítő) számára megadja azt a képességet, hogy ránéz valakire és pontosan tudja, hogy az illető mit nem ért, mit nem tudott felfogni, min és milyen módon akadt fenn a figyelme.

Ha valakit le akarsz gyorsan zárni egy értékesítési tárgyaláson, akkor jó ha van ilyen eszközöd is.

Ha vezetőként ki akarod képezni az utódodat, vagy a kollégáidat bármire, akkor enélkül a tudás nélkül igen csak nehéz lehet ez a folyamat.

A múltkori blogomban (Miért nem tanultál meg angolul még?) szintén említettem ezt a képzést. 1994-ben én is ezzel kezdtem, ez az alapja szinten mindennek: tudnod kell, hogy hogyan kell tudni és tanulni. Aztán ebből következik, hogy hogyan lehet valóban megtanítani valakit például kommunikálni, lezárni vagy céget vezetni.

Ebben a blogban Takács Dániel megosztja veled, hogy mi az egyik legnagyobb hiba, amit csak elkövethetünk. Jó olvasást.

Képzés vagy pozitív gondolkodás? ...avagy az önfejlesztés zsákutcája - Takács Dániel írása

“Aki tanul az győz, aki nem, annak annyi!“ (Takács Dániel)

Már több, mint két éve, hogy Kasza Tamás felnyitotta a szememet, ugyan is egy olyan pozitív máz volt rajtam, ami szinte sosem volt őszinte, és legbelül mindig ostoroztam magamat. Addig én követtem a lelkesítő videókat, amikben remek tanácsok vannak, hogy mit csináljak, hogyan indítsam a napom, mire fókuszáljak, minimum ennyit és ennyit meditáljak, okozzak valakinek aznap valami jót, írjam le reggel és este a céljaimat, olvassak legalább kéthetente egy könyvet, szánjak időt ötletelésre, öleljek meg jó sok embert, és ezek persze jó dolgok, de egy nap alatt HOGYAN lehet ezt mind elvégezni?! Aztán még sok sok más tevékenységet is tudnék felsorolni, na de most kérdem én... mi lesz a munkával? A családdal? A hobbiddal? A tanulással? Hogyan tudsz ennyi mindent egy nap alatt megcsinálni? Mivel ez nekem nem ment, így azt gondoltam: “lehet, hogy velem van valami baj”.

Mindig azon agyaltam, hogy azoknak, akiket követek és tanulok tőlük, tényleg ilyen egy napjuk? Vajon ennyi minden belefér nekik?! Nyilván jobb ha az ember optimista és pozitív, és próbál ügyelni a gondolkodásmódjára is, viszont nagyon naivak és könnyelműek vagyunk, ha azt hisszük, hogy az önképzés ebből áll csupán. Ezzel valójában leértékeljük és degradáljuk az önfejlesztés témakörét.

Nos, nézzük, hogy mit jelent a tanulás?

Ez egy nagyon félretanított, vagy inkább soha meg nem határozott dolog. Éppen most csináltam meg egy elég durva tanfolyamot azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell tanulni. Kiderült, hogy a tanulásnak is van technológiája. Igazából minden tevékenységnek, aminek van valami elvárható végeredménye, kell, hogy legyen egy technológiája is, ami meghatározza az elvégzendő lépések hogyanját és azok helyes sorrendjét. Még egy rántottát sem tudsz megsütni, ha nem a helyes sorrendet használod a helyes összetevőkkel. Ha pedig változtatsz az összetevőkön, akkor már nem rántotta lesz a végeredmény. Javaslom, csináld meg ezt a képzést, ha nem akarsz hamar kiégni!

A tanulás azt jelenti, hogy valamilyen személyes céllal elkezdünk egy tárgyat megfigyelni, és remélhetőleg ezt elég gondosan tesszük. És persze ezt azzal a céllal tesszük, hogy majd azt az infót, amit összeszedtünk, azt alkalmazni is fogjuk az életben, úgy, hogy az alkalmazásnak legyen egy meghatározott eredménye! Igen, jól olvastad! Eredménye!

“Az iskolai éveidben is ez így történt, igaz?“

Biztos vagyok abban, hogy Te, kedves olvasóm, nem azok közé tartoztál, akik csak azért tanultak, hogy kapjanak egy “jó jegyet“, vagy “átmenjenek a vizsgán“.

Ha tanulsz valamit jelenleg, vagy képzést kapsz valahol, és nem értél el, akár egy apró eredményt sem, akkor túl sok időt pazarolsz el az életedből. Nem a megfelelő helyen vagy. Olyan helyen kell képződnöd, ahol tudnak tanítani. Ügyelnek arra, hogy ne mondjanak olyan idegen szót, amit nem határoztak meg neked, biztosítanak megfelelő eszközöket, hogy te tényleg megtapasztald fizikailag is, hogy miről is tanulsz. Tudod nehéz, úgy tanítani egy embernek például a hidakról, aki még soha életében nem látott egy hidat sem. Mutatni kell neki egyet képen vagy élőben, hogy lássa azt, megfogja azt kézzel is, amit tanul. És persze nem várhatod el senkitől sem, hogy beugorjon az emeleti ablakon a lakásba. Ahogy az épületeknél feltalálták a lépcsőt, és a lépcsővel egész nagy magasságokba is el tudunk jutni, úgy a tanulásnál-tanításnál is be kell tartani egy egymásra épülő fokozatosságot. Ha valaki még az első lépcsőfokon van, akkor az emeleti tananyag túl magas lesz neki.

Amikor a társadalom oktatása egy olyan szinten működik, ahol a tanuló, nem tudja, hogy miért, és mit tanul, vagy inkább magol, vagy ezt egy szükséges rossznak érzi, akkor az egész társadalom elég hamar elindul a lejtőn. Nem mondok újat azzal, hogy ez már gyerekkorban kezdődik, ahol rá erőltetnek dolgokat, kényszerítik őt, és elnyomják a gyerek döntési szabadságát. Láttál már ilyet? Tudom, hogy igen. Amit most látsz jelenleg a társadalomban minden politikai nézettől független, vagy minden más önkényes dologtól független, az pusztán azért van, mert az emberek nem képesek, és nem is hajlandóak a tanulásra. Az emberek türelmetlenek, mindent MOST akarnak, és nagy százalékban csak a pénz motiválja őket.

Hozzá kell tennem, ha meghallják a tanulás, vagy a kemény képzés, vagy munka fogalmát, akkor elmenekülnek.

Azért bátorkodom ezeket a sorokat leírni mert pontosan ilyen voltam. Az iskolákat végigjárva, és most visszatekintve, elmondhatom magamról, hogy egy nagyon felszínes tanuló voltam. Ami azt jelenti, hogy semmit nem értettem meg mélységekig, és pusztán kényszerből tanultam, hogy átmenjek a vizsgán.

“Az igazi iskola nem szeptember elsején kezdődik, hanem akkor, amikor befejezted az iskolát.” (Takács Dániel)

Emlékszem, amikor gyűrtem magamba az önfejlesztő könyveket, amiknek egy részét nagyon jól tudtam hasznosítani, viszont állandóan, ahogy kinyitottam a könyvemet és olvasni kezdtem, ásítoztam, könnyezett a szemem, főztem inkább egy teát, hogy megpróbáljam úgy olvasni, de mindig elálmosodtam. Tudom, hogy nálad is előfordul ez. Elég sűrűn. Ez szerinted véletlen? Hát nem!

Emlékszem jópár éve elkezdtem olvasni egy könyvet, amitől konkrétan megfájdult a fejem amikor olvastam, és körülbelül a felénél feladtam. De miért? Hát azért, mert az a három lényegi pont, amit leírtam, nem volt betartva. A könyv tele volt olyan szakszavakkal, amikről fogalmam sem volt, hogy mit jelentenek. De, persze hozzá kell tegyem, hogy nem feltétlenül kell ahhoz szakszó, hogy valaki megakadjon a tanulmányain, vagy az olvasmányában. Pusztán a hétköznapi szavak is lehetnek félreértettek. Fontos, hogy, ha tanulsz, legyen nálad egy szótár, és járj utána azoknak a szavaknak, amiket nem értesz, mert ha tovább haladsz, akkor semmire sem fogsz emlékezni. (Jó szótár sajnos nem sok van, de a www.wikiszotar.hu egy valóban használható szótár.)

Az életben bármilyen dolgot fel lehet rakni egy függőleges skálára. Ha azt gondolod valamiről, hogy tudod, gondold át újra, hogy lehetne még többet megtudni abban a témában, vagyis ezen a skálán, hogy lehetne egy kicsivel feljebb kerülni. Hidd el, rájössz egy kis idő múlva, hogy mennyi mindent nem tudsz még erről a területről, és nagyon sok megtudható dolog van még ott.

Takács Dániel a Kasza napon előad

Tudod... van az országban a Duna folyó partján egy elég szép és nagy épület. És sok “tanult” ember jár oda vitatkozni, dönteni az életünkről. A TV-ben néha őket is láthatod szépen szundítani munka közben. Lemerem fogadni, hogy olyan dolgokat hallanak, vagy olvasnak, amit soha életükben nem értettek meg teljesen. És ez baj. (Megjegyzem, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem azért alszanak el az ülések közben, mert elfáradtak szegények.)

“A társadalom jelenlegi helyzetét nézve kötelességed képződni.” (Takács Dániel)

Az önfejlesztés egy kemény terület, és nem csak cuki idézetekről szól, és nem arról szól, hogy valakit belelkesíts a hálózatodba. Lehet csinálni hanyag módon, és lehet csinálni jól. Csináld jól!

“Annyira lesz ép a bolygó a jövőben, amennyi időt és energiát fektetsz a tanulásodba, és a tanultak alkalmazásába! “ (Takács Dániel)

Ha egy ügyfél azt mondja nekem, hogy a Vezetői kommunikációs tanfolyamra (amit az ügyfelek Jedi-képzőnek hívnak), azért nem akar jönni mert, ő már nem értékesít, vagy ő nem fog vezetőként már dolgozni, vagy neki már helyén van a kommunikációja, vagy nincs rá ideje, vagy pénze, és még sorolhatnám, akkor pontosan tudom, hogy csak egy bizonyos szinten, van a megértése a Jedi-képzővel kapcsolatban. Mert ez a képzés nem pusztán az, aminek látszik. Tudod ez olyan, mint egy jéghegy az óceán közepén. Ott vagy, és látod a tetejét, viszont az óceán több ezer méter mély és fogalmad sincs, hogy mit rejthet az óceán, és milyen hatalmas az a jéghegy. Lásd meg a dolgokat, és merd megnézni a dolgok mélységét! Sokkal több felismerésed és sikered lesz az életben.

Az egyik legfőbb üzenetem neked ezzel a bloggal, hogy tanulj, és ne csak felületesen.

A legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz az, ha valamit nem értesz meg, majd tovább mész.

Ha érdekel egy téma, akkor áss a mélyére, és ne foglalkozz azzal, hogy ki, mit mond neked. A te személyes meggyőződésed a kulcs, ahhoz hogy valamit jól tudj csinálni. Ha nem érted a folyamatokat, és a miérteket egy idő után elfáradsz.

A mi képzéseink úgy vannak felépítve, hogy egyre több mindent adunk át a közönségnek, úgy hogy senkiben se hagyjunk olyan dolgot, amit nem értett meg teljesen. Ezért is hatékonyabbak a képzéseink, mint máshol. Ezek egyszerű dolgok, viszont ha nincsenek betartva szörnyű dolgok történhetnek. Lehet, hogy te is mentél már haza előadásról, vagy hagytál félbe egy könyvet... és pontosan tudod, hogy miről beszélek.

Tesztelj le minket! Találkozzunk az egyik képzésünkön! Ha még nem ismersz minket, akkor jó alkalom a találkozásra a 7. egynapos évtervező-céltervező tréning novemberben, vagy a Kasza nap decemberben.

Gyere majd oda hozzám, és kérdezd meg, hogy mi inspirált ezekre a sorokra. Elfogom mondani. Köszönöm az idődet. Tanulj eredményesen!

Takács Dániel


Köszönöm Dánielnek ezeket a gondolatokat, és találkozzunk a következő tréningen.
Nézd meg a Jedi-képző leírását itt, és egy videót a gyakorlati alkalmazásról:

Hogyan kell gondolattal irányítani másokat:

Kommunikációs képzés évente négyszer, ahol megtanulhatsz igaz JEDI-vé válni!

Szándékátvitel, energia, hatékonyság:

Szándékátvitel, energia, hatékonyság

Üdvözlettel/Best Regards,
Kasza Tamás

Lezárási Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner
Sales Closing Specialist, Best Seller Writer, International Trainer

U.i.: Novemberben ismét várunk az egynapos céltervező-évtervező tréningre is:

7. egynapos évtervező tréning

Következő bejegyzés Előző bejegyzés

Kapcsolódó bejegyzések: